20 / 11 / 2024

kimler Zilyet olur

kimler Zilyet olur

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Zilyet kime denir? Zilyetlik devri nasıl olur? İşte Medeni Kanun esasları...

Emlak vergisi ödemelerinde son 15 güne girildi! Emlak vergisi nasıl hesaplanır, kimler muaf olur? 

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri için son tarih 31 Mayıs olarak belirtildi. Peki emlak vergisi nasıl hesaplanır? Emlak vergisinden kimler muaf olur? 

Emlak vergisi muafiyeti Nisan 2024! Evi ve arsası olanlar dikkat! Bu belgeleri teslim edenler vergiden muaf oluyor!

Milyonlarca tapu sahibinin gündeminde yer alan emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 31 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla sona erecek. Peki emlak vergisinden kimler muaf olur? İşte emlak vergisi muafiyeti Nisan 2024...

Tek evi olanlar emlak vergisinden muaf mı?

Emlak vergisinden muaf olma durumu araştırılan konulardan biridir. İşte emlak vergisinden kimler muaf olur? İşte detaylar!

Hazine arsasında kimler hak sahibi olur?

Hazine arsalarının satış süreci, 26 Haziran 2012 tarihinde 29275 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6292 sayılı Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, satış sürecinde hazine arsasında kimler hak sahibi olur?

Yapı kullanım izin belgesi alınmazsa ne olur?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ruhsat bilgilerinin yer aldığı rapora iskan raporu deniyor. Peki, yapı kullanım izin belgesi alınmazsa ne olur?

Tapu iptali nasıl olur?

Tapu iptali için ortada haklı bir sebep olmaksızın bir tescil veya tescilin tadili ya da terkini ile aynı haklardan zedelenmiş olması ile tapu iptali davası açılabiliyor. Peki, tapu iptali nasıl olur?

Kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?

Kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira kontratı isteğe bağlı olarak yapılıyor kira kontratının yasal olarak zorunluluğu bulunmuyor. Peki, kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?

Vergi mahkemesine kimler dava açabilir?

Vergi mükellefleriyle maliye arasında mali konularda çıkan uyuşmazlıkları halletmekle görevli mahkeme olan vergi mahkemesine kimler dava açabilir? İşte vergi mahkemesinde dava açmaya yetkili olanlar...

Kiracının tahliyesi nasıl olur?

Kiracı tahliyesi ile ilgili açıklamalara Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. Borçlar Kanuna göre ev sahibinin evin tahliyesini istemesi için geçerli sebeplerinin olması gerekiyor. Peki, kiracının tahliyesi nasıl olur?

Bina Enerji kimlik belgesini kimler alabilir?

Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinden alınan binanın enerji tüketimi ve karbon salınım sınıflandırmasını gösteren belgeye bina enerji kimlik belgesi deniyor. Peki, bina enerji kimlik belgesini kimler alabilir?

Mirasın hükmen reddi nasıl olur?

Mirasbırakanın çok fazla borcu var ise bu durum karşısında miras red edilebilir mi? Miras red davası açılabilir mi? Mirasın hükmen red edilir mi? Mirasın hükmen reddi nasıl olur?

Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras bırakanın ölmesi ile terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereği otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Baba anne sağ iken miras paylaşımı yapılır mı? Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?

Kiracının ev sahibi değişirse ne olur?

Ev sahibi, evin satışı ile değiştiği durumlarda yeni ev sahibi tüm hak ve yükümlülüklere sahip oluyor mu? Peki,kiracının ev sahibi değişirse ne olur?

kimler Zilyet olur Haberi

kimler Zilyet olur

Zilyet kimdir?

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Zilyet kime denir? 


Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilere deniyor.


Zilyet yani mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumundadır. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. 


Ancak evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Zilyetlik kavramı ile ilgili esaslar Medeni Kanunda şu şekilde açıklanıyor:


A. Zilyetlik kavramı ve türleri

I. Kavram

MADDE 973.- Bir şey üzerinde fiilî hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedidir.


Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın...