09 / 01 / 2025

kira artışı mevzuatı

kira artışı mevzuatı

Kira bedelinde yapılacak artış meskenlerde ÜFE oranları baz alınarak yapılırken, işyeri kiralamalarında ise sözleşme serbestisi esasına göre yapılıyor. Kira artışı mevzuatı, Borçlar Kanunu ve Borçlar Kanununda değişiklik kanunu kapsamında açıklanıyor...

Markalardan kiralar için 'acil' mevzuat değişikliği çağrısı! Kira artışları mercek altında!

Markalar yüzde 500’e varan fahiş kira artış talepleri ve AVM’lerde şeffaf olmayan genel giderlerle ilgili sorunları değerlendirmek üzere bir araya geldi.

Nisan ayı kira artış oranı 2015!

Mesken kiralamalarında yıllık kira sözleşmesinin dolması halinde kira bedelinde belli oranlarda zam yapılıyor. Kiraya yapılacak artışın kanunen ÜFE oranlarını geçmeyecek şekilde olması gerekiyor. İşte Nisan ayı kira artış oranı 2015..

İşyeri kira artışı TEFE TÜFE 2015!

Türk Borçlar Kanununa göre işyeri kiralamalarında 2020'ye kadar ÜFE zorunluluğu bulunmuyor. Bu süreye kadar TÜFE ile de zam yapılabiliyor. İşte işyeri kira artışı TEFE TÜFE 2015 hesaplamaları...

Meskenlerde yıllık kira artış oranı 2015!

Kiracılık hukuku gereğince mesken ve işyeri kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. Peki kira dönemi yenilenen mesken kira sözleşmeleri için kiracıya ne kadar zam yapılır? Meskenlerde yıllık kira artış oranı 2015 nedir?

Yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Genellikle senelik olarak düzenlenen kira sözleşmeleri, tarafların fesh etmemeleri halinde sürenin bitiminde yenilenmiş oluyor. Peki, yenilenen kira sözleşmesinde yapılacak yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kira artışı ne zaman yapılır?

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözlemesinde, kiracının ne zaman ve kadar kira ödemesi gerektiği, kira süresinin ne zaman sona erdiği gibi hususlara yer veriliyor. Peki, kira artışı ne zaman yapılır?

Resmi kira artış oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Peki, resmi kira artış oranı 2015 nedir nasıl hesaplanır?

Kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

Dükkan kira artış oranı 2015!

Kanunen mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde uygulanacak zam, farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki, dükkandaki kiracıya nasıl zam yapılır? İşte dükkan kira artış oranı 2015...

Kira artış oranı hesabı Nisan 2015 TÜFE ÜFE!

Senelik olarak yenilenen kira sözleşmelerinde kira hesaplaması enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, mesken ve işyerinde zam nasıl yapılır? İşte kira artış oranı hesabı Nisan 2015 TÜFE ÜFE...

Konut kira artış oranı Nisan 2015!

Geçtiğimiz sene bir ev kiraladığınızı ve Nisan ayı itibarıyla kira sözleşme döneminizin yenilendiğini düşünelim. Bu durumda kiraya ne kadar zam yapılacak? İşte konut kira artış oranı Nisan 2015...

İşyeri kira artış oranı hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında yıllık kira sözleşmesinin dolması halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. İşte işyeri kira artış oranı hesaplama 2015 kuralı..

Kira artış oranları Mart 2015!

Nisan ayına ait kira artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Nisan 2015 tarihinde açıklandı. Peki, Nisan ayında kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte kira artış oranları Mart 2015..

kira artışı mevzuatı Haberi

kira artışı mevzuatı

Kira artışı kanunu!

Kira bedelinde yapılacak artış meskenlerde ÜFE oranları baz alınarak yapılırken, işyeri kiralamalarında ise sözleşme serbestisi esasına göre yapılıyor.


Kira artışı mevzuatı, Borçlar Kanunu ve Borçlar Kanunu kapsamında yapılan değişiklik kanunu kapsamında açıklanıyor.


E. Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş...