07 / 05 / 2024

kira atış hesaplamaları 2014

kira atış hesaplamaları 2014

Borçlar Kanunu esasları ile kanunda yapılan değişiklik esasları gereğince taşınmaz kiralamalarında mesken ve işyerinde zam hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor. Peki, taşınmazlarda kira artışları ne kadar olmalı?

Yüzde 25 kira sınırı ve dövizle kiralama yasağı kalksın, yatırımcı ev alsın!

TÜİK verilerine göre konut satışları son 9 yılın en düşük rakamına ulaştı. Kira artış sınırı ve dövizle kiralama yasağı nedeniyle yatırımcıların yurt dışına yöneldiğini belirten Ekonomist Tunç Şatıroğlu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu duruma son verilmesi gerektiğini belirtti.

Yüzde 25'lik sınırlandırma kira artışını hızlandırdı!

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken, Ekonomist Tunç Şatıroğlu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasıyla kiraların artışı yavaşlayacağı yerde daha da arttı." ifadelerini kullandı.

Kira sorunu 2024'te biter mi?

Kiralık ev fiyatları her geçen gün artarken barınma sorunu da gittikçe derinleşiyor. Peki kira sorunu 2024'te biter mi? Problemin kaynağı ne, çözüm için hangi adımlar atıldı? Hukukçu Pınar Hacıbektaş kira sorununu değerlendirdi. İşte o açıklamalar...

İstanbul çok pahalı kiralık ev bulamadım diyenlere Tunç Şatıroğlu'ndan yanıt! 

Konutta kira düşüşlerine ilişkin açıklamalar peş peşe gelirken Ekonomist Tunç Şatıroğlu sosyal medyadan kira fiyatlarına ilişkin dikkat çeken paylaşımda bulundu.

Tunç Şatıroğlu Türk vatandaşlığı için yapılan düzenlemeyi kira ve enflasyon artışı olarak yorumladı!

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu X sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun, ‘Türk vatandaşlığının istisnai kazanılması’ başlıklı 20. maddesindeki değişikliği değerlendirdi. İşte Tunç Şatıroğlu'nun o değerlendirmesi ve paylaşıma gelen yanıtlar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan fahiş kira açıklaması geldi: Cebri adımlar atmak zorundayız!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fahiş kira bedelleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Seçim sonrasını işaret eden Erdoğan, cebri adımlar atılması gerektiğini vurguladı. 

Ünlü analist Tunç Şatıroğlu'ndan kiracılara kötü haber! Gerçek kira bedeli...

Konut piyasası ve kira ücretleri gündemde yer almaya devam ediyor. İstanbul'daki konut konusunu ele alan analist Tunç Şatıroğlu 'Ev sahibi için büyük gelir kaybı' diyerek İstanbul'da konut hadisesinin nasıl hallolacağını anlattı.

Ev sahipleri aman dikkat! Fahiş kira artışına 331 bin lira ceza! Sakın bunu yapmayın!

Mersin, Konya, Ankara ve Diyarbakır'da göç eden depremzedelere yapılan fahiş kira artışının ardından adım atıldı. Ev sahipleri aman dikkat! Fahiş kira artışına 331 bin lira ceza! Sakın bunu yapmayın!

Esenboğa Havalimanı için resmen imzalar atıldı! TAV ve DHMİ arasında kira sözleşmesi imzalandı!

Esenboğa Havalimanı için TAV ve DHMİ arasında kira sözleşmesi imzalandı. İşte Esenboğa Havalimanı ile ilgili yaşanan o son dakika gelişmesi...

Emekli maaşlarında son dakika! Hesaplamalar peş peşe geldi! Bunu görenlerin kalp atışları hızlanacak!

Emekli maaşlarında son dakika haberleri yakından izleniyor. Hesaplamalar peş peşe yapıldı. Emekliler bunu görünce kalpten gidebilir! İşte ayrıntılar...

SSK, BağKur, Emekli Sandığı maaş hesaplamalarında kıyamet koptu! Rakamlar peş peşe açıklandı! Siz de hemen bir göz atın!

Milyonlarca kişinin merakla beklediği SSK, BağKur, Emekli Sandığı maaş hesaplamalarında kıyamet koptu... Rakamlar peş peşe açıklandı... Siz de hemen bir göz atın...

Asgari ücret hesaplamalarında 7 şiddetinde deprem! 1 Ocak 2023 asgari ücret zammı tek tek hesaplandı! Hemen bir bakın!

Asgari ücret hesaplamalarında 7 şiddetinde deprem yaşanıyor. 1 Ocak 2023 asgari ücret zammı tek tek hesaplandı! Hemen siz de bu rakamlara bir göz atın...

Asgari ücret hesaplamalarında resmen 9 şiddetinde deprem! 2023 asgari ücret açıklamaları peş peşe geldi! Hemen göz atın

Yeni yıla girmeye çok az bir zaman kala Asgari ücret hesaplamalarında resmen 9 şiddetinde deprem yaşanıyor. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren 2023 asgari ücret açıklamaları peş peşe geldi! Hemen göz atın...

kira atış hesaplamaları 2014 Haberi

kira atış hesaplamaları 2014

Kira artışları ne kadar olmalı?

Borçlar Kanunu esasları ve kanunda yapılan değişiklikler gereğince taşınmaz kiralamalarında mesken ve işyerinde zam hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor.


Mesken kiralamalarında kanun gereğince dönemin üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılması gerekirken, işyeri kiralamalarında ise bu kısıtlama yapılan bir değişiklikle 2020 yılına ertleniyor. Buna göre kira artışları ne kadar olmalı?


İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, sözleşmede belirtilen zam hesabı neyse, o oranlarda kiracıya zam yapılıyor. Ancak, böyle bir ibarenin yer almaması durumunda işyeri sahibi kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.


Mesken kiralamalarında da yukarıda belirttiğimiz gibi ÜFE oranları hesaplamaya dahil ediliyor. ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması öngörülüyor. Kira bedeli ve Kira artışları ile ilgili Kanun esasları şu şekilde sıralanıyor:


E. Kira bedeli

I. Genel...