02 / 05 / 2024

kira bedelinde indirim

kira bedelinde indirim

Taşınmaz mal sahibinin, kiracıya karşı borçları arasında kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluğu bulunuyor. Kiracı bazı durumlarda kirada indirim yapılmasını isteyebiliyor. Peki, kirada indirim nasıl yapılır?

Kira bedelinin indirilmesi!

Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebiliyor. İşte Kira bedelinin indirilmesi hususu...

Kira geliri vergisinde bu şekilde indirim yapılıyor: 2023'te 21 bin TL'den fazla kira geliri elde edenler dikkat!

Kira gelirleri için beyanname dönemi bugün itibarıyla başladı. Peki kira geliri beyanında gerçek gider ile götürü gider arasındaki fark ne? Kira geliri vergisinde nasıl indirim yapılır? İşte merak edilenler...

Kira geliri 21 bin TL'yi aşanlar vergi ödüyor! Evi ve iş yeri olanlara son dakika indirim müjdesi!

Evini ve iş yerini kiraya verenlerin “gayrimenkul sermaye iradı” kapsamında kira geliri vergisi ödemesi gerekiyor. Bu şartlara sahip olanlar kira gelirinden indirim yapabiliyor. İşte kira geliri vergisi ile ilgili tüm detaylar...

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

2023 yılında kira uyarlama davasında arabuluculuk var mı?

Kira sözleşmesinin en önemli unsurlarından biri de kira bedelidir. Ancak bazı durumlar sebebi ile kira bedelinde yeni koşullara uyarlamaya gidilmesi için kira uyarlama davası açılıyor. Peki, Kira uyarlama davasında arabuluculuk müessesesi geçerli mi?

Kira fiyatları son 4 senede resmen 8'e katlandı! Büyükşehirlerde artış oranı yüzde 700'e geldi! 

Türkiye genelinde kira artış oranlarını karşılaştıran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce yaşanılan konut krizinin düşünüldüğünden daha derin olduğuna dikkat çekerek, Nisan 2019 - 2023 döneminde büyükşehirlerdeki kira bedelinde ortalama artış oranının yüzde 697 olarak gerçekleştiğini söyledi. 

Kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla!

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların sorumluluklarının dışında bazı hakları da bulunuyor. Peki, kiracıların hakları nelerdir? Kiracı, kira bedelinde indirim talep edebilir mi? Kiralarda zam oranı sabitlenebilir mi? İşte kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla...

Manisa Yunusemre Belediyesi'nden kira indirim müjdesi!

Manisa'ya bağlı Yunusemre Belediyesi'nden kiracılarına müjde geldi. Belediye pandemi ile mücadele kapsamında Nisan ve Mayıs aylarında kira ücretlerinde yüzde 50 indirim yapacak. 

DHMİ'nin iptal ettiği kira tutarı 105 milyon TL oldu!

DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, Kovid-19 salgını sebebiyle ertelenen, iptal edilen ve indirim yapılan tutarlarla ilgili açıklamalarda bulundu. DHMİ, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin kira bedellerine de yüzde 50 indirim yaptı. Buna göre iptal edilen kira tutarı da 105 milyon TL oldu...

Kira gelirinde istisna indirimi için kritik tutar nedir?

Kira geliri elde eden vatandaşların bu ay beyanname vermeleri gerekiyor. Kira geliri için istisna tutarı bu yıl için 6 bin 600 TL oldu. Peki istisna indirim tutarı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

HEAŞ'tan Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki işletmelere kira yardımı!

 Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki işletmelerin 2021-2022 yıllarına ait kira bedellerinde yüzde 50 indirim yapıp ötelenmiş 2020 yılı için 9 aylık kira borçları da sildi.

Kira indiriminde son sözü Yargıtay söyleyecek!

Bursa ve Ankara’da iki bölge adliye mahkemesinden (BAM) salgın gerekçesiyle kira indirimi yapılması konusunda bir ‘evet’ bir ‘hayır’ kararı çıktı. Çelişkili karar nedeniyle konu yargıya taşınınca indirim konusunda 'ihtiyati tedbir’ kararı alındı. 

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'dan kira erteleme talebi!

İstanbul Havalimanı'nı işleten ve yılda devlete 1,1 milyar euro kira vermesi gereken İGA'nın devletten kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma istediği öğrenildi. Diğer bazı havalimanı işletmecisi şirketler de destek talep ediyor. 

TSKB GYO'dan AVM kiracılarına kira indirimi!

TSKB GYO'nun portföyünde yer alan Alışveriş Merkezinde faaliyet gösteren kiracılarına desteklenmesini teminen; kira bedellerinde indirim uygulanması ve uygulanacak olan indirim oranlarının belirlenmesi hususunda Şirket Genel Müdürlüğü yetkili kılındı.

kira bedelinde indirim Haberi

kira bedelinde indirim

Kirada indirim nasıl yapılır?

Taşınmaz mal sahibinin, kiracıya karşı borçları arasında kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluğu bulunuyor. 


Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebiliyor. Peki, kirada indirim nasıl yapılır?


2. Kiralananın sonradan ayıplı hâle gelmesinden sorumluluk

a. Genel olarak

MADDE 305- Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez.


Önemli ayıp durumunda kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklıdır.


b. Ayıbın giderilmesini isteme ve fesih

MADDE 306- Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve...