29 / 04 / 2024

kira endeksi nedir

kira endeksi nedir

Kira sözleşme süresi dolan kiracıların en çok merak ettikleri husus "Kiram ne kadar artacak?" sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira en fazla ne kadar artırılabilir? İşte yanıtı...

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Kira kredisi nedir, nasıl başvurulur?

Konut kiralamalarında son zamanlarda en çok duyulan kelimelerden biri de Kira kredisidir. Peki, Kira kredisi nedir, nasıl başvurulur? İşte detaylar...

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı kira tespiti ile uyarlamanın farklarını ve iki durumun nasıl dava konusu olacağını merak ediyor. Peki kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir?

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

Kira gelir vergisini, 2022-2023 yılı içerisinde toplam 9 bin 500 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname verecek. Peki, Kira gelir vergisi nedir, detayları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...

Kiracılar dikkat! Kira zammı enflasyonun üzerine çıktı! Kira fiyatlarını duyanlar adeta çıldırdı!

Fahiş kira zamları enflasyonu da körüklüyor. Yıllık enflasyon yüzde 61,5 olarak gerçekleşirken, gerçek kira endeksi yüzde 95’lik oranla enflasyonun üzerinde arttı. Aylık artış ise yüzde 9,5 oldu.

Kira gelir vergisi nedir? Kim öder?

Kira gelir vergisi, belirli bir taraf aracılığıyla ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Bu vergiyi kiracının ödeme yükümlülüğünün olup olmaması merak konusudur. Bu önemli konuda bilinmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Peki kira gelir vergisi nedir ve kim öder? İşte detaylar...

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Kira stopajı, bazı taşınmazlar için ödenmesi gereken bir vergidir. Ticari taşınmazlar için geçerli olan bu vergi, her iş yeri için farklı miktarlarda ödenmektedir. Belirli bir hesaplama formülü olduğu için iş yeri için hesaplanabilir. Peki kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır?

Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?

Kira stopajı konusu pek çok kiracıyı ilgilendiren bir konudur. Bu konu nezdinde kira stopajı nedir sorusu da yöneltilmektedir. İşte merak edilen detaylar…

Kira Sertifikası Nedir? Yatırımcılar bu habere dikkat!

Kira sertifikası denilince, tüm çeşitli hak ve varlık finansmanı sağlamak için ihraç edilen ve sahiplerinin de gelirlerden hak sahibi olmasını sağlayan bir olgudur. Kira sertifikasının faizsiz bankacılık içinde uygulanan bir yatırım türü olduğu ifade edilmektedir.

Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder?

Kira stopajı; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergi olarak ifade ediliyor. Peki, Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?

Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır? Kira stopajı hesaplanırken nelere dikkat edilir? İşte detaylar!

Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?

Kira sözleşmelerinin kapsamı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kira sözleşmesinin en önemli unsurlarından biri kira bedelidir. Peki, Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?

Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?

Kira stopajının ne olduğu ve kira stopajının nasıl hesaplandığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte merak edilen detaylar!

kira endeksi nedir Haberi

kira endeksi nedir

Kira en fazla ne kadar artırılabilir?

Kira sözleşme süresi dolan kiracıların en çok merak ettikleri husus "Kiram ne kadar artacak?" sorusu olarak karşımıza çıkıyor. 


Boçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira hukukuna göre, ev sahipleri istedikleri oranda kira artışı yapamıyor. Kanuna göre kiraya en fazla ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılabiliyor.


Örnek..

Ocak 2014'te süresi dolan kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda ev sahibi, kiracısına açıklanan oranlar doğrultusunda yüzde 5,22 oranından yüksek zam yapamayacak.


Kira enflasyon oranını ÜFE oranlarına bağlayan kanun maddesi aşağıda sıralanıyor:


Kira Bedeli Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki...