03 / 05 / 2024

Kira geliri vergisini kim öder

Kira geliri vergisini kim öder

Mesken, işyeri ve arsa gibi gayrimenkullerin kiraya verilmesi sonrasında elde edilen gelirin belli bir kısmı "Kira gelir vergisi" adı altında devlete ödeniyor. Peki kira gelir vergisi nedir?

Kira geliri elde edip Mart'ta beyanname vermeyene ceza var! Evi ve iş yeri kirada olanlar bu rakamlara dikkat!

Kira gelir vergisi ve kira beyannamesi konuları Mart ayıyla yeniden gündeme geldi. Peki kira geliri vergisini kimler veriyor? Kira geliri beyannamesi ne zaman verilir? İşte tüm ayrıntılar ve merak edilenler... 

2021'de kira geliri vergisini kimler ödeyecek?

2020 yılı boyunca konutunu kiraya vererek kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri, kira gelir vergilerini 2021'de ödeyecek. Peki kira vergisi yılda kaç kez ödenir, kira geliri vergisi nasıl beyan edilir? İşte detaylarıyla kira vergisi...

Kira geliri vergisini azaltmak mümkün!

Yaklaşık 2 milyon mülk sahibi kira geliri vergisi ödemek zorunda. Bazı mükellefler ise ödenecek vergiyi azaltabiliyor.

Ev sahiplerinin kira geliri 33.7 milyar liraya ulaştı!

Maliye, kira gelirinin vergisini ödemeyenleri mektup ve iletişim araçlarıyla ikna edince, beyanlarda rekor artış geldi. 2016 yılında kira geliri beyanı geçen yıla göre yüzde 24 artarak 33.7 milyar liraya ulaşırken toplam kira vergisi de yüzde 26 artarak 5.1 milyar lira oldu.

Vakıflar 42 milyon TL kira geliri elde etti!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2015 yılında 32 adet taşınmazı kat karşılığı yöntemiyle değerlendirerek daire, dükkan, büro villa, apart daire ve özel okul olarak 105 adet taşınmaz elde etti. Vakıflar aynı dönemde 42 milyon TL de kümülatif kira geliri elde et

Dar mükellef kira geliri beyanı 2016!

Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, dar mükellef olarak Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar için vergi ödemek zorunda oluyor. İşte dar mükellef kira geliri beyanı 2016..

Dar mükellefler için kira geliri rehberi 2016!

Dar mükelleflerin Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi oluyor. Peki, 2015 yılında kira geliri elde eden dar mükellefler nasıl vergi ödeyecek? İşte dar mükellefler için kira geliri rehberi 2016..

Kira geliri olup kirada oturanlar beyanname örneği!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir için ödenen kira gelir vergisi dönemi 1 Mart itibariyle başlamıştı. Vergide 25 Mart'a kadar beyanname verilmesi gerekiyor. İşte kira geliri olup kirada oturanlar beyanname örneği..

İşyeri kira geliri beyanı 2016!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Bu vergiyi istisna bedelinden yüksek geliri olan kimseler ödüyor. Peki, işyeri kira geliri beyanı 2016 ne zaman verilir? Nasıl verilir?

Konut kira geliri olanlar ne yapmalı?

Ev ve işyerini 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kiraya veren kimseler 2016 yılında gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, konut kira geliri olanlar ne yapmalı?

Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Kira gelir vergisinde belirlenen sınırın üstündeki gelirler için beyan vererek ödeme yapılıyor. Ancak kira geliri olanlar bazı hallerde vergi ödemeyebiliyor. Peki, kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Kira geliri yoksa beyan verilir mi?

Taşınma mal kiralamalarından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki, kira bedeli alınmıyorsa ne olur? Kira geliri yoksa beyan verilir mi? İşte yanıtı..

Kira geliri damga vergisi 2016!

Damga vergisi kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kâğıtlardan alınan vergi oluyor. Bu vergi kira gelir vergisi için de ödeniyor. Peki, kira geliri damga vergisi 2016 ne kadar?

Kira geliri vergisini kim öder Haberi

Kira geliri vergisini kim öder

Kira geliri vergisi nedir?

Kira geliri vergisi, kira elde edildikçe ve belli bir limiti aştıkça verilen bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Kira geliri vergisi için ödenecek tutarları belirleyen oranlar; kiraya konu olan taşınmazın işyeri olmasına; mesken olarak kullanılmasına göre değişkenlik gösteriyor.


Geliri istista sınırının üstünde olankların beyanname vermesi gerekiyor. Verilen beyannamede yapılan incelemeler sonrasında kişinin, gelir vergisi yükümlüsü olup olmadığı ortaya çıkıyor.


İstisna sınırı..

Her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirleniyor. 2012 yılı için de bu sınır 3 bin TL olarak belirlendi. Buna göre eğer elde edilen kira geliri 3 bin TL'nin altında ise vergi dairesine gidip beyanname vermeye gerek olmuyor. 


Ancak, 3 bin TL'nin üstünde kira geliri elde edilmişse bu istisna sınırı düşülüp beyanname verilmesi gerekiyor. 


Kira geliri vergi beyanının verilmemesi..

Kira...