07 / 05 / 2024

kira kanuni artış oranı

kira kanuni artış oranı

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kiralarda yasal artış oranı nedir? Artış oranı nasıl hesaplanır?

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Elektrik, doğalgaz ve kira ödemeleri için destek! Emekli kart geliyor!

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren 'emekli kart' düzenlemesinde ayrıntılar belli oldu. Emekliler; elektrik, doğalgaz ve kira ödemelerini artık bu kartla yapacak. İşte ayrıntılar...

Beşiktaş yönetimi, Akatlar, Pendik ve Fulya’daki gayrimenkulleri için harekete geçti! Kira bedelleri artırılacak! 

Beşiktaş yönetiminin sorunlarından biri de gayrimenkullerden alınan kira bedelleri oldu. Yönetim Akatlar, Pendik ve Fulya’daki gayrimenkulleri için harekete geçiyor. İşte ayrıntılar...

Asgari ücret alan bir kişi 1+1 ev kirası ödeyebilir mi? 

Konut kira bedellerinde artış hız kesmeden devam ediyor. Konut tipi, konumu, yeni veya eski olması fark etmeksizin kira bedelleri cep yakıyor. Peki asgari ücretli bekar biri 1+1 ev kirası ödeyebilir mi? Bakın ekonomi profesörü konuyu nasıl açıkladı? İşte detaylar...

Kira bedellerindeki hızlı yükselişin sorumlusu tuhaf para politikası mı? Vatandaşlar ne diyor? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı tartışmaları sürerken, kira bedellerindeki artışlar ile ilgili yorumlar da gelmeye devam ediyor. TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kiralardaki hızlı artış ile ilgili X sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım...

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Türkiye'de bir kişinin kaç evi var?

Türkiye'de konuta erişimde sıkıntılar devam ediyor. Konut satışlarında düşüş yaşanırken konut ve kira fiyatları artıyor. Kiracıların oranındaki artış, aynı zamanda kendi evinde oturanların sahip olduğu konut sayısının arttığını da gösteriyor.

Antalya’daki kiracılardan ‘Barınamıyoruz’ isyanı!

Türkiye’nin büyük kentlerinde kira fiyatları artışı yüzünden ortaya çıkan barınma krizi gün geçtikçe büyüyor. Bu kapsamda, Antalya’da kurulan Kiracılar Dayanışma Platformu, geçtiğimiz haftalarda TBMM’ye giderek 36 maddelik çözüm önerilerini milletvekillerine iletti.

Deprem fırsatçısı ev sahiplerine savcılık soruşturması!

Depremzedelerin konut ihtiyacını fırsat bilerek kira bedellerinde artış yapan bir çok ev sahibi mercek altına alınırken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Milyonlarca kiracının yüzü gülecek! Kira düzenlemesi geliyor, tarih verildi!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira fiyat artışlarıyla ilgili düzenlemenin 10 gün içinde tamamlanıp hayata geçirileceğini açıkladı.

Kiracı kaç yıl sonra çıkarılabilir?

Konut kira bedellerindeki artış sebebiyle ev sahipleri ve kiracılar arasında bir takım anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu kapsamda ev sahipleri kiracılarını evden tahliye etmek istiyorlar. Peki, kiracı kaç yıl sonra evden çıkarılabilir? İşte tüm merak edilenler...

Konut kira bedellerindeki artış TBMM'de!

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman konut kira bedellerindeki artışa ilişkin soru önergesi verdi. 

Kiralar neden yükseliyor?

Türkiye genelinde kira fiyatları hızla artmaya devam ediyor. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Erol Ulusoy, bugünkü köşe yazısında kira fiyat artışı sebeplerini kaleme aldı. 

Yatırımın yeni adresi: Yazlık evler!

Salgın süresi boyunca Bodrum’a ilginin artması kira fiyatlarını 2 katına çıkardı. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Kira getirisi artınca amortisman süresi 8 yıla kadar geriledi. Yazlık almak iyi bir yatırım adresi haline geldi” diye konuştu.

kira kanuni artış oranı Haberi

kira kanuni artış oranı

Kiralarda yasal artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak zammın yasal formüle göre yapılması gerekiyor.


Peki Borçlar Kanunu gereğince kiralarda yasal artış oranı nedir? Kiralarda yasal artış oranı nasıl hesaplanır?


Kiralarda yasal artış oranı..

Kanunen mesken ve işyerlerinde kira artış hesabı farklı şekilde yapılıyor. Kanunda yer alan esaslar 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor. Kanunda yapılan bir değişiklikle işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Meskenlerdeki mevcut yasal artış hesaplama kuralı şu şekilde:

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira...