02 / 10 / 2024

kira konratında zam oranı

kira konratında zam oranı

Kiracılara hangi oranda ve nasıl zam yapılacağı Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kanun gereğince kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Kira artışında kiracının hakları neler?

Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artış sonrası yürürlüğe sokulan yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldı. Zam oranları 12 aylık enflasyon üzerinden hesaplanacak. Peki kira artışında kiracının hakları nelerdir? 

EPDK duyurdu! Elektrik faturalarına eylül ayında zam yapılmayacak...

Eylül ayında elektrik faturalarına zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken konuya ilişkin EPDK'dan tarafından açıklama yapıldı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz başkanlığında önceki gün gerçekleşen Kurul toplantısında elektriğe Eylül ayında zam yapılmaması kararı alındığını kaydetti. 

Kira kontratlarında E-devlet dönemi!

Av. Tarık Çakmak sosyal medya hesabından, kira kontratlarında yıl sonuna kadar yeni dönemin başlayacağını söyleyerek önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Kiracılara müjde! Ağustos ayında kira zam oranı yüzdesi değişiyor! Kira bedelleri düşüyor mu?

Kira zammı ile ilgili olarak her ay ayrı bir oran uygulanacak. Peki kira zammında yeni oran yüzde kaç olarak belirlenecek? Ağustos ayında kiralar ne kadar olacak?

Kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahipleri için çok önemli uyarı!

Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar yaptığı açıklamada kira artışında TÜFE oranını az bulan ev sahiplerinin kendi isteği doğrultusunda zam yapamayacağını dile getirerek, "Kiracı TÜFE oranı kadar zam yapıp gönderebilir." dedi.

Kiralarda zam sınırı kalktı, piyasa karıştı! Yüzde 65 artış kira sorununa çözüm olacak mı? 

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kiralarda yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı ve kira artışında tavan oran yüzde 65 oldu. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan sektör temsilcileri söz konusu bu yeni oranın da çözüm getirmeyeceğini savunuyor.

Kira artışında sular durulmuyor! Şimdi de tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

Yüzde 25 zam şeklinde uygulanan tavan kira zammı uygulaması 1 Temmuz'da sona ererken, yeni kira zammı da yüzde 65.07 oldu. Bunun mağduriyet yarattığını belirten emlak danışmanları, kiralarda tavan zam oranının revize edilmesini istiyor. 

Yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canı yanacak!

Ekonomist Zafer Özcivan, yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canının yanacağına dikkat çekti. Peki yeni kira zammı nasıl belirlenmeli?

Kira zammında yüzde 25 sınırı sona erdi! Ev sahipleri ENAG üzerinden zam istiyor!

Kira artışlarında uygulanan yüzde 25 zam sınırı bugün itibarıyla resmen sona erdi. Söz konusu bu sınırın kalkması ve kira vergisine artış planı kiracıların yükünü ağırlaştıracak. 

Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu!

İstanbul'da gerçekleştirilen Uzlaştırma Uluslararası Sempozyumu'nda önemli açıklamalar yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısının 169 bin 255’i bulduğunu dile getirdi.

Kira zammında ENAG devreye girdi: Ev sahipleri ENAG'ın enflasyonunda zam istiyor! 

Yüzde 25 zam sınırından mağdur olan bazı ev sahipleri artık ENAG'ın yıllık enflasyonuna göre kira artışı istemeye başladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Yüzde 25 kira artışı kalkarsa zam oranı ne kadar olacak? Kira kontratı yüzde 70.9 oranıyla yenilenebilir! 

Konut kiralarında yüzde 25'lik tavan zam uygulaması, 2 Temmuz tarihinde sona eriyor. Peki yüzde 25 kira artışı kalkarsa zam oranı ne kadar olacak? İşte o son dakika hesabı...

İstanbul'da yediemin otopark ücretlerine yüzde 18 oranında zam geldi...

İstanbul'da yediemin otopark ve araç çekme ücretlerine yüzde 18 oranında zam yapıldığı açıklandı. Buna göre, araç çekme ücreti 708 Türk Lirası, 5 kilometreye kadar olan mesafede özel taşıma ücreti 708 TL, ve kilometre ücreti ise 23,6 Türk Lirası olduğu açıklandı.

kira konratında zam oranı Haberi

kira konratında zam oranı

Kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu ile Gayrimenkullerin Kiralanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılarak, bu kanun kapsamında yer alan kiracılık hükümleri yürürlüğe girdi.


Yıllık kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kiracıya nasıl ve hangi oranlarda zam yapılacağı bu kanunda yer alıyor. Peki, kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?


Kira sözleşmesi yenilenen kiracıya yapılacak zam, kanunun 344. maddesi gereğince dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Kasım ayına ait ÜFE oranları şu şekilde sıralanıyor:


Ekim 2014 dönemine ait ÜFE oranları, 3 Kasım 2014 tarihinde açıklandı....