30 / 04 / 2024

kira konratında zam oranı

kira konratında zam oranı

Kiracılara hangi oranda ve nasıl zam yapılacağı Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kanun gereğince kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Kira anlaşmazlıklarında 129 bin 259 arabulucu başvurusundan 69 bin 239'unda anlaşma sağlandı! 

Kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 129 bin 259'e ulaştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu başvuruların 69 bin 239'unda anlaşma sağlandığını belirtti. İşte Bakan Tunç'un konuya ilişkin açıklaması...

Ev sahipleri ile kiracıların beyanları karşılaştırılıyor: Kira geliri beyanında dijital doğrulama dönemi!

Yıllık kira geliri 33 bin TL'den daha fazla olan ev sahipleri kira beyannamesi veriyor. Peki mercek altına alınan kira beyanlarında nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammında flaş detay! 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına yeni örnek Kağıthane'den geldi. 1 senedir tehdit aldığını ve emekli maaşıyla geçindiğini, kira zammını ödeyemeyeceğini söyleyen yaşlı kadının şikâyetinin ardından, konut sahibi hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

1947'de konut kira fiyatlarında yeni yasa! İkametgah ve mesken olarak kullanılan konutlara farklı zam yapılmış!

1947 yılında konut kiralarına dair kanun tasarısı Bakanlar Kurulu'nda son şeklini alarak, Meclise verilmiş ve yapılan teklifle karma komisyona havalesi kararlaştırılmış.

İstanbul'da yediemin otopark ücretlerine yüzde 18 oranında zam geldi...

İstanbul'da yediemin otopark ve araç çekme ücretlerine yüzde 18 oranında zam yapıldığı açıklandı. Buna göre, araç çekme ücreti 708 Türk Lirası, 5 kilometreye kadar olan mesafede özel taşıma ücreti 708 TL, ve kilometre ücreti ise 23,6 Türk Lirası olduğu açıklandı.

2024 Asgari ücrete yüzde 30-50 arasında zam beklentisi! 

2024 yılı asgari ücret zammının ne kadar olacağı merak ediliyor. Bu kapsamda eleman.net, asgari ücret konusunda iki farklı anket gerçekleştirdi. Ankete göre asgari ücrete yüzde 30-50 arasında zam bekleniyor.

Kira zammında yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Son dakika açıklaması geldi: Gerek kalmayacak!

Ev sahipleri ve kiracılar tarafından, kira zamlarına yüzde 25 sınırı getiren uygulamanın devam edip etmeyeceği sık sık araştırılıyor. Konu ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi. İşte ayrıntılar...

Aralık ayı kira zammında son dakika! Konut ve iş yeri kiralarına ne kadar zam yapılacak?

Kira artış oranı ile ilgili son dakika gelişmeleri merakla araştırılıyor. Yeni kira artış oranı belli oldu mu? Konut ve iş yeri kiralarına ne kadar zam geldi? 

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Kira fiyatlarında deprem etkisi yaratacak düşüş!

Eylül ayında konut satışları yüzde 15 oranında düşerken, kira fiyatlarında da aylar sonra ilk defa düşüş yaşandı. Peki, fiyatlardaki düşüşün sebebi ne ve düşüş devam edecek mi? Gayrimenkul Uzmanı Alican Aktaş, konuya ilişkin tüm merak edilenleri cevapladı.

Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışında geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

Fahiş kira zamlarının önüne geçmek isteyen Hükümet ev konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getirdi. Peki, Kiracı, yüzde 25’in üzerinde kira artışı yaparsa geriye dönük ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?

İstanbul'da İspark ücretlerine yüzde 55 ile 57 oranında zam yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı 3. oturumunda İspark'ın otopark ücret tarifelerine yüzde 57 oranında zam yaptığını açıkladı. İşte haberin tüm ayrıntıları...

Kia’dan müjde bombardımanı! Rio modeline ekim ayında da zam gelmedi!

Kia’nın Türkiye’de en çok sevilen ve tercih edilen modellerinden Rio’ya ekim ayında zam gelmeyeceği açıklandı. Kia, eylül ayı kapsamında da Rio modeline zam yapmamıştı. Böylece, Rio’da ağustos ayı fiyat listesiyle satışlara devam etme kararı alındı.

Ekim ayı girer girmez Skoda’dan müjde geldi! Fabia modeline ekim ayında zam yok!

Skoda, ekim ayı kapsamında tüm modellerinin güncel fiyat listesini bir bir yayımlamaya başladı. Yayımlanan fiyat listelerine bakıldığında Skoda’ya ekim ayında zam gelmediği görüldü.

kira konratında zam oranı Haberi

kira konratında zam oranı

Kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu ile Gayrimenkullerin Kiralanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılarak, bu kanun kapsamında yer alan kiracılık hükümleri yürürlüğe girdi.


Yıllık kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kiracıya nasıl ve hangi oranlarda zam yapılacağı bu kanunda yer alıyor. Peki, kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?


Kira sözleşmesi yenilenen kiracıya yapılacak zam, kanunun 344. maddesi gereğince dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Kasım ayına ait ÜFE oranları şu şekilde sıralanıyor:


Ekim 2014 dönemine ait ÜFE oranları, 3 Kasım 2014 tarihinde açıklandı....