22 / 11 / 2024
fuzul

kira stopajını kiracı mı öder

kira stopajını kiracı mı öder

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj yapmak zorunda oluyor. Peki, kira stopajını kiracı mı öder? Yoksa mal sahibi mi öder?

Kira stopajını kim öder?

Kira stopajı, gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, kira stopajını kim öder?

Kira artışında kiracının hakları neler?

Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artış sonrası yürürlüğe sokulan yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldı. Zam oranları 12 aylık enflasyon üzerinden hesaplanacak. Peki kira artışında kiracının hakları nelerdir? 

Kira kontratlarının süre ile yapılıp, yasal süreye uyulmaması kiracılı ev alımlarını durdurdu!

Ekonomist Cihat Çiçek resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kira kontratlarının süre ile yapılıp, yasal olarak süreye uyulmayıp yıllarca zorla mahkemelerde sürdürülmesinin kiracılı ev alımlarını bile durdurduğunu belirtti.

Hollanda'daki uygulama Türkiye'de olsa kira sınırı 67 bin TL olur!

Mağdur bir ev sahibi olan Akdenizli isimli kullanıcı, Hollanda'da 1.235 Euro'dan fazla kira olmamasına karar verildiği haberini alıntılayarak, Türkiye'de olması gereken kira sınırını hesapladı. İşte o paylaşım ve ev sahipleri ile kiracılardan gelen yorumlar...

İş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısı! Prof. Dr. Murat Batı: İş yeri kiracıları kurtarılmalı!

İş yeri kiralarından alınan yüzde 20'lik stopaj gündemden düşmüyor. Prof. Dr. Murat Batı, kiracıları bu yükten kurtarmak için iş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısında bulundu. İşte ayrıntılar..

Yüzde 25'lik sınırlandırma kira artışını hızlandırdı!

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken, Ekonomist Tunç Şatıroğlu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasıyla kiraların artışı yavaşlayacağı yerde daha da arttı." ifadelerini kullandı.

Kira stopajını kim nereye öder?

Kira stopajı, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca kiraya verilen taşınmaz mallar üzerinden alınan bir vergidir. Belirli dönemlerde belirli tarafların ödemesi gereken bu vergi bazı özelliklere sahiptir. Peki kira stopajını kim nereye öder? İşte kira stopajıyla ilgili bilgiler...

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Kira stopajı yılda kaç kez ödenir?

Kira stopajı kiracıları ve mülk sahiplerini ilgilendiren önemli bir konudur. Bu konu nezdinde kira stopajına dair yöneltilen sorular ve cevapları…

Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?

Kira stopajı konusu pek çok kiracıyı ilgilendiren bir konudur. Bu konu nezdinde kira stopajı nedir sorusu da yöneltilmektedir. İşte merak edilen detaylar…

Kira stopaj vergisinden kimler muaftır?

Ön kesinti anlamını taşıyan stopaj, ticari gayrimenkullerde kiralanan taşınmaz için ödenen vergi anlamına geliyor. Kira geliri mülk sahibine ulaşmadan önce stopaj adı verilen vergi kesintisi gerçekleşmiş oluyor. Peki, kira stopaj vergisinden kimler muaftır? İşte tüm detaylar...

Kira stopaj vergisi ödenmezse ne olur? Kiracı tahliye edilebilir mi?

Kira stopajı, ticari gayrimenkul amacıyla kiraya verilen alanların brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergi türü olarak biliniyor. Peki, kira stopaj vergisi ödenmezse ne olur? Kiracı tahliye edilebilir mi? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder?

Kira stopajı; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergi olarak ifade ediliyor. Peki, Kira stopaj nedir? Kira Stopajını kim öder? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?

Kira stopajının ne olduğu ve kira stopajının nasıl hesaplandığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte merak edilen detaylar!

kira stopajını kiracı mı öder Haberi

kira stopajını kiracı mı öder

Kira stopajını kiracı mı öder?

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj (gelir vergisi kesintisi/tevkifat) yapmak zorunda oluyor.


Ancak bu kesintinin kimden yapılacağı anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Peki, kira stopajını kiracı mı öder? Yoksa mal sahibi mi öder?


Kira stopajından mal sahipleri değil, kiracılar sorumlu oluyor. Vergi Usul Kanununa göre, vergi kesintisinde müteselsilen kesinti kuralı bulunmasına karşın, işyeri kira ödemelerinde, kiracının stopaj (vergi kesintisi) yapmaması halinde, mal sahibinin de müteselsilen sorumlu olacağı yönünde, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir belirleme bulunmuyor. 


Bu nedenle, kiracının stopajı vergi dairesine yatırmamasından dolayı, işyeri sahibinin sorumluluğu bulunmuyor. Bu vergi kesintisi, gelecek aylara veya yıllara ait olmak üzere peşin ödenen kira bedeli üzerinden de yapılıyor.


Örneğin net 1.000 TL kira için kiracının brüt...