12 / 07 / 2025

kira tespit davası için dilekçe

kira tespit davası için dilekçe

Bazı durumlarda taraflar kira bedelinin tespiti konusunda anlaşmazlık yaşayabiliyor. Buna karşın kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava bir dilekçe ile her zaman açılabiliyor. İşte kira tespiti davası dilekçe örneği..

Yenileme sözleşmesine rağmen emsal dışı kira bedeline 5 yıl beklemeden itiraz edilebilir mi?

Kiracı ile kiralayan arasında imzalanan yenileme sözleşmesinde kira bedeli rayiç ve emsal kiralara uygun değilse, bu durumda yenileme tarihinden itibaren henüz 5 yıl geçmemiş olsa dahi, ilk sözleşmenin başlangıç tarihine göre geçen süre esas alınarak kira tespiti davası açılabilir.

5 yıl dolmadan kira tespit davası açılabilir mi? 

Kira sözleşmesinin henüz beş yılı doldurmaması durumunda ne olur? Kira tespit davası açılabilir mi? 

Kira tespit davalarında 'bilirkişi' krizi! 

Kira tespit davalarında bilirkişi raporlarına tepkiler gittikçe büyüyor. Avukat Barış Selçuk Şahin, yıllardır bu konuda binlerce karar olmasına rağmen bilirkişilerin yaptığı en büyük yanlışı açıkladı.

Kira sözleşmesinin kaçıncı yılında kira tespit davası açabilirim?

Avukat Tarık Çakmak resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda 10 yıllık kira sözleşmesinin 5. yılında kira tespit davası açılabileceğini belirtti.

Kira tespit davalarında karar kesinleşmeden önceki dönemler için faiz talep edilebilir mi? 

Kira tespit davalarında, tespit kararı kesinleşmeden yeni kira bedeli muaccel hale gelmez. Bu sebeple de, karar kesinleşmeden önceki dönemler için faiz talep edilemez.

10 yıllık kira sözleşmesinin kaçıncı yılında kira tespit davası açılabilir? 

Avukat Tarık Çakmak yaptığı paylaşımda 10 yıllık kira sözleşmesinin 5. yılında, TBK 344/3 maddesi gereğince, 5 yıllık kira dönemi bitmiş olduğundan hak ve nesafete göre kira bedelinin tespitinin istenebileceğini belirtti.

Kira tespit davalarında harç!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, verdiği 25.11.2024 tarihli kararında, son günlerde sık sık gündeme gelen kira tespit davalarında harcın aylık kira farkı üzerinden alınması gerektiğini açıkça ortaya koydu.

Mağdur ev sahibi isyan etti: Kira tespit davaları istinafa kapatılmalıdır!

Mağdur ev sahibi yaptığı paylaşımda başka bir mağdur ev sahibinin “İhtiyaç nedeniyle kira davalarında istinaf, ev sahiplerinin mağduriyetlerini artırıyor.” paylaşımını alıntılayarak, “Kira tespit davaları istinafa kapatılmalıdır” dedi.

Kira tespit davası ne zaman açılır? 

Kirasının düşük kaldığını belirten ev sahipleri, kira tespit davasının yolunu tutuyor. Bu nedenle son zamanlarda en çok araştırılan konulardan biri kira tespiti oluyor. 

Mağdur ev sahibi: Kiracıyı çıkarmak için kira uyarlama davası hariç her davayı açın!

Mülk sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kavgalar hız kesmeden devam ederken, mağdur ev sahibi de yaptığı paylaşımda “Kiracıyı çıkarmak için kira uyarlama davası hariç her davayı açın”

Mağdur ev sahibi Adalet Bakanı'na seslendi: İhtiyaç nedeniyle 4 yıl süren kira tahliye davası mı olur?

Mağdur ev sahipleri kira tahliye davalarının 4 yıldan fazla sürdüğüne dikkat çekerek, isyan etti. Ev sahipleri, 'adalet bekliyoruz' diyerek Adalet Bakanı'na seslendi. 

Kira tespit davası ile ilgili 11 önemli yargıtay kararı!

Avukat Tarık Çakmak resmi sosyal medya hesabı üzerinden kira tespit davası ile ilgili 11 önemli yargıtay kararını paylaştı.

Kira tespit davası ne zaman açılabilir? 

Avukat Tarık Çakmak yaptığı paylaşımda 10 yıllık kira sözleşmenin 5. yılında ve sonraki senelerinde kira tespit davası açılabileceğini belirtti.

kira tespit davası için dilekçe Haberi

kira tespit davası için dilekçe

Kira tespiti davası dilekçe örneği!

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bazı durumlarda taraflar kira bedelinin tespiti konusunda anlaşmazlık yaşayabiliyor. Buna karşın kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde...