02 / 05 / 2024

kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi

kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi

Anayapının korunması hususunda kiracılar söz sahibi olabilir mi? Apartmanda projeye aykırı olarak yapılan onarımların düzeltilmesini talep edebilir mi? Kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi? İşte sorularınızın yanıtı..

Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi? 

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, denetçi veya denetim kurulu kat malikleri arasından seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, kiracılar denetçi olarak atanamazlar. Bu durumda merak edilen diğer konulardan biri de kiracıların apartman yöneticisi olup olamama durumudur. İşte bu konu ile ilgili önemli açıklam

Apartman yönetimi toplantı çağrısı nasıl yapılır?

Apartmanlarda kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak toplanmak zorunda oluyor. Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere toplanıyor. Peki, apartman yönetimi toplantı çağrısı nasıl yapılır?

Apartman yönetimi ceza kesebilir mi?

Apartmanda yönetimin aldığı kararlara ve kanunda belirtilen kurallara uygun davranışlar sergilemeyen kat malikleri ve kiracılar hakkında birtakım cezalar uygulanabiliyor. Peki, apartman yönetimi ceza kesebilir mi?

Apartman yönetimi nasıl feshedilir?

Apartman yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Peki, yönetim feshedilir mi? Apartman yönetimi nasıl feshedilir?

Apartman yönetimini değiştirmek için ne yapılır?

Bir apartmanda sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde yönetimin oluşturulması zorunlu oluyor. Apartman kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Peki, apartman yönetimini değiştirmek için ne yapılır?

Apartman yönetimi seçilemezse ne olur?

Taşınmaz üzerinde sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde apartman yönetiminin oluşturulması zorunlu oluyor. Peki, apartman yönetimi seçilemezse ne olur?

Apartman yönetim planının değiştirilmesi mümkün mü?

Apartmanın yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenleyen plan olan apartman yönetim planının değiştirilmesi mümkün mü?

Apartman yönetim planı zorunlu mu?

Apartman Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor. Peki, apartman yönetim planı zorunlu mu?

Apartman yönetim planı nasıl hazırlanır?

Apartman Yönetim planı, kat mülkiyeti kuruluşunun belgelerinden biri olup; tapuda bulunuyor. Tapu Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edilerek belli bir masraf karşılığında yönetim planı verilebiliyor. Peki, apartman yönetim planı nasıl hazırlanır?

Kiracı site yöneticisi olabilir mi?

Site Yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, yönetici ve denetçi atıyor. Peki, kimler site yönetimine seçilebilir? Kiracı site yöneticisi olabilir mi? İşte yanıtı..

Kiracı apartman aidatını ödemezse ev sahibi mi öder?

Apartmanda bir dairede kiracının yaşaması durumunda, apartmada sağlanan günlük hizmetler için aidat ödeme yükümlülüğü de kiracıda oluyor. Peki, kiracı apartman aidatını ödemezse ev sahibi mi öder?

Kiracılar site yönetimine girebilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, bir binada sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde yönetimin kurulması gerekiyor. Peki, bir apartmanda kiracılar varsa, kiracılar site yönetimine girebilir mi?

Apartman yöneticisi ücreti ne kadar?

Bünyesinde sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olan apartmanlarda yönetimin kurulması zorunlu oluyor. Apartmana yönetici malikler tarafından seçiliyor. Peki, apartman yöneticisi ücreti ne kadar? İşte apartman yönetici ücretleri..

kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi Haberi

kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi

Kiracı apartman yönetimine dava açabilir mi?

Apartman yönetiminde kiracılar ile kat malikleri aynı hakka sahip olmuyor. Kiracıların yönetimde çok fazla hak ve sorumluluğu bulunmayıp, toplantılarda dilek ve temennilerini iletebiliyor.


Ancak kat malikine vekalet verilmesi halinde, kiracı ev sahibinin yerine söz sahibi oluyor ve kat malikleri kurul toplantısında söz söyleme ve oy kullanma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracının apartman yönetimine karşı dava açma hakkı var mıdır?


Mahkemelerde, davacı ve davalı olma sıfatı dava konusu hakkın özü ile ilgili oluyor. Eğer bir kimsenin davada davacı veya davalı olma sıfatı bulunmuyorsa hakim davayı reddediyor.


Bu doğrultuda Kat Mülkiyeti Kanunu madde 19 gereğince, ortak yerlerde kat maliklerinin beşte dördünün yazılı oluru alınmadan apartmanda değişiklikler yapılamıyor. Yapılması halinde, kat malikleri ve kat malikleri kurulunca bu hususta yetki verilmiş...