29 / 04 / 2024

Kiracı apartmanda neleri öder

Kiracı apartmanda neleri öder

Ev sahibi aidatı ödemezse, ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 10 hesabıyla gecikme tazminatı ödemek zorunda kalıyor. Buna göre, aidatı 15 gün geciktiren ev sahibi, yüzde 5 gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor...

Apartmanda demirbaş giderleri nelerdir?

Bir apartmanda kat maliklerinden ve kiracılardan talep edilen giderler, nitelik açısından farklılık taşıyor. Buna karşın kat maliklerinden talep edilen apartmanda demirbaş giderleri nelerdir? İşte yanıtı...

Kiracı apartman boyasını öder mi?

Bir apartman dairesinde kiracı olduğunuzu farz edelim. Söz konusu apartmanda "apartmanın boyanması" kararının alınması durumunda, bu gider kar malikinden mi kiracıdan mı karşılanır? Kiracı apartman boyasını öder mi?

Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı?

Apartman gibi birden fazla bağımsız bölümün yer aldığı yapılarda daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı? Eğer daire sahibi apartmandaki tadilatlara katılmazsa ne olur?

Apartman giderleri nelerdir?

Apartman dairenizde kiracının oturduğunu farz edelim. Bu durumda kiracı hangi apartman giderlerini karşılar? Kat maliki hangi apartman giderlerini karşılar? Apartman giderleri nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...

Kiracı apartmanda neleri öder?

Kiracılar apartmandaki hangi giderleri ödemekle yükümlü oluyor? Kiracı apartmanda nelerdi öder? Kiracıların apartmandaki sorumlulukları nelerdir? Kat malikinin apartmandaki sorumlulukları nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtı bu haberde...

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor! Ev sahibi kiracı savaşı asıl şimdi mi başlıyor? 

Ev sahipleri ve kiracıların zam savaşı hız kesmeden devam ederken 2022 yılında kira artış oranına getirilen yüzde 25 zam sınırı için son tarihin 1 Temmuz 2024 olduğu açıklandı. Peki yüzde 25 zam sınırının sona ermesi neleri değiştirecek?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Apartmanda gürültü yapmanın cezası var mı?

Son günlerde ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Buna göre, milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kritik karar bir daha  açıklandı. Uygulanacak yasak apartmanda ve sitede oturanlar ve kurullara uymayan herkese ceza geleceği belirtildi.

Kiralık evde kombi arızasını kim öder? Kiracı apartmanda neleri öder?

Kiracılar, kiraladıkları mülke dair ister ev olsun ister işyeri olsun kiraladıkları andan itibaren bazı yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftir. Peki onlar nelerdir? İşte merak edilenler!

Bu haber eski kiracıları üzecek! Bunu yapmak zorunlu!

Kiracılar yasal olarak neleri yapmak zorunda? Kiracı hangi yasaya uymazsa sorun yaşar? Son dönemde kiracıların yapmaktan kaçtıkları şeyler başlarına iş açabilir mi?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sözleşme yaparken bunları gözden kaçırmayın! 

Hem yeni kira sözleşmesi yapacaklar hem de kira sözleşmesini yenileyecekler, sözleşmelerde dikkat edilmesi gerekenleri araştırıyor. Peki kira sözleşmesi yapılırken nelere dikkat edilmeli? Ev sahipleri ve kiracılar kira sözleşmelerinde neleri gözden kaçırmamalı?

Apartmanda kiracı hakları 2022 nelerdir?

Bir apartmanda kiracı olarak ikamet eden kimseler hangi hak ve sorumluluklara sahip olduklarını merak ediyor. Peki, apartmanda kiracı hakları 2022 nelerdir?

Gaziantep'te kiracı, tartıştığı ev sahibi ve oğlunu silahla yaraladı!

Gaziantep'te bir apartmanda oturan kiracı Erkan Ö, ev sahibi Orcay Ö. ve oğlu Mehmet Ö'yü silahla yaraladı.

Kiracı aidatın ne kadarını öder?

Apartmanda, apartman sakinlerine sunulan hizmetler için aidat ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, daire ya da dükkanda kiracı varsa ne olur? Kiracı aidat öder mi? Kiracı aidatın ne kadarını öder?

Apartmanda istenmeyen kişi nasıl çıkarılır?

Apartmanda kimi malik ve kiracılar diğer komşularını rahatsız edici davranışlarda bulunabiliyor. Buna karşın malik ya da kiracılar kendilerine düşen sorumlulukları da yerine getirmeyebiliyor. Peki bu durumda apartmanda istenmeyen kişi nasıl çıkarılır?

Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir?

Apartmanın ortak alanları için apartman sakinlerinin belli oranlarda aidat ödemeleri gerekiyor. Peki bir evde kiracı varsa ne olur? Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir? Kiracı apartmanda neleri öder? Neleri ödemez?

Kiracı apartman aidatını ödemezse ev sahibi mi öder?

Apartmanda bir dairede kiracının yaşaması durumunda, apartmada sağlanan günlük hizmetler için aidat ödeme yükümlülüğü de kiracıda oluyor. Peki, kiracı apartman aidatını ödemezse ev sahibi mi öder?

Kiracılar site yönetimine girebilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, bir binada sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde yönetimin kurulması gerekiyor. Peki, bir apartmanda kiracılar varsa, kiracılar site yönetimine girebilir mi?

Kiracı kalorifer kazanı giderlerini öder mi?

Apartmandaki kimi giderler, kiracılar tarafından kimi giderler ise ev sahibi tarafından ödeniyor. Peki, bir apartmanda kiracı kalorifer kazanı giderlerini öder mi? Ödemez mi? İşte yanıtı..

Kiracı apartmanda neleri öder Haberi

Kiracı apartmanda neleri öder


Ev sahibi aidatı ödemezse!


Ev sahibi aylık yakıt, kapıcı, elektrik, su vs. gibi borçlarının ödemezse haklarında yapılacak yasal işlemler bulunuyor. Bazı apartman yöneticilerinin kiracı veya ev sahiplerinin aidatlarını zamanında vermediklerinden veya bazı kiracıların da evlerini tahliye ettiklerinden aidat borçlarını ödemeden kaçtıkları sıkça yaşanan sorunlardan biridir. 


Aidat parası, herkesi yakından ilgilendiriyor. O nedenle, ilgili yasa maddesinin son şekli hakkında bilgi vermek doğru olacaktır.


Ev sahiplerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça; 


a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi elektrik,su,asansör giderlerine ve bunlar için toplanan avansa eşit olarak; 

b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderler ile ortak tesislerin işletme giderlerine, kendi arsa payı oranında, katılmakla yükümlüdür (Kat Mülkiyeti Kanunu Md. 20). 


Ev sahibi...