05 / 05 / 2024

Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi

Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi

Kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor. Peki, kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?

Riskli binada oturan kiracılar aman dikkat: Kentsel dönüşüm için başvuru yapamazsınız ama ihbar edebilirsiniz! 

Riskli binada oturanlar için yeni yasanın ardından yol haritası belli oldu. Söz konusu yasada riskli bina tespitinde kiracıya başvuru hakkı verilmiyor. Ancak Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na ihbar yapılabiliyor. İşte ayrıntılar...

Kabul etmeyene evi kiralamıyorlar! Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında yeni kriz: Teminat senedi!

Ev sahibi ile kiracı anlaşmazlıkları gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Bu kapsamda son olarak ev sahibi evdeki ankastre gibi demirbaşlar için ‘teminat senedi’ istemeye başladı. Kabul etmeyene ise evi kiralamıyorlar. İşte detaylar...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde 11 şehirde binlerce bina kullanılamaz hale geldi, pek çok yapı da hasar gördü. Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Peş peşe açıklandı: Tazminat istenebilir! 

Ev sahipleri dikkat! Kiracılar artık bina risk raporu istiyor!

Deprem sonrası konutların sağlamlığı artık daha fazla sorgulanmaya başladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar kiracıların artık bina risk raporu istediğini söyledi...

Kirayı ödemeyen kiracı tahliye edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, "Annem ve bana bir bina miras kaldı. Biz kiraya verdik. Kiracı kiraları ödemiyor. Bir alt kattaki kiracıya sorduk, yurt dışına gittiğini söyledi. Birikmiş epey kirası var. Tahliyesi konusunda nasıl işlem başlatabiliriz?" sorusunu cevapladı.

Binası yıkılacak olan kiracının hakları neler?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kiracı olduğum bina için mal sahipleri müteahhit ile anlaşmışlar. Mal sahibi ‘Daireyi 90 gün içinde boşaltmalısınız’ diye mesaj çekti. Kiracı olarak hakkımız nedir? Ne yapmamız gerekir?' sorusunu cevapladı.

Kiracı apartmandaki onarım için ödeme yapar mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir sitede kiracıyım. Demirbaşlara yapılan onarımlarla ilgili tarafıma yazılı bilgi vermesini talep ettim. Yönetim, ‘sen bizim muhatabımız değilsin’ diye yazı vermekten kaçınıyor. Kiracının bunları ödemesi gerekir mi?' sorusunu cevapladı.

Bakanlığın kiracısı olduğu bina sayısı mecliste!

Bakanlığın kiralık olarak kullandığı bina sayısı meclis gündemine taşındı. CHP'li Zeybek, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Avcılar'da "duvarsız ev"in kiracıları hak arayışında!

Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesine karar verilen 4 katlı bina yıkılınca, bitişikteki binanın en üst katındaki iki dairenin duvarlarının olmadığı öğrenildi. Mağduriyetlerin giderilmesini isteyen kiracılar suç duyurusunda bulundu.

Bina dış cephe temizliği masrafı kime ait?

Bina dış cephe temizliği söz konusu ise bu masraflar kime ait olmalıdır? Kiracıyı mı yoksa ev sahibini mi ilgilendirir?

Asansör demirbaş mıdır?

Taşınmaz kiralama sözleşmelerinde demirbaşlar ayrı bir öneme sahip oluyor. Peki, asansör demirbaş mıdır? Asansör giderlerini kiracı mı mal sahibi mi öder?

Aidat ve demirbaş ödemesinde mülk sahibinin sorumluluğu!

İsmail KİBİCİ “Site ve Apartman Genel Gider ve Demirbaş Aidatlarından Esasen Mülk Sahiplerinin sorumlu olduğunu “ belirterek “ Mal sahibi ile kiracı arasında düzenlenecek kira sözleşmelerine “ dikkat çekmektedir.

Riskli bina yıkımında kiracılara resmi bildirim yapılmalı!

Çevre ve Şehircilik Yalova İl Müdürü Dr.Osman Ulukaya, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında riskli bina yıkımında yıkılacak olan binada oturan kiracıya yapılacak bildirimle ilgili bilgi verdi.

Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi Haberi

Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi

Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?

Bina aidatı ile ilgili hükümlere Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor. 


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor. 


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor. Peki, kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?


Apartman demirbaşlarında yapılan tadilatların masrafları apartman kat maliklerinin ödemesi gerekiyor. Konutun kirada olması dairede kiracının yaşaması bu durumu...