17 / 05 / 2024

kiracı neleri ödemekten sorumlu

kiracı neleri ödemekten sorumlu

Taşınmaz mal kiralamalarında, taşınmaz mal için yapılan masraflar; ev sahibinin ödeyeceği ve kiracının ödeyeceği masraflar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, kiracının ödemesi gereken masraflar nelerdir?

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor! Ev sahibi kiracı savaşı asıl şimdi mi başlıyor? 

Ev sahipleri ve kiracıların zam savaşı hız kesmeden devam ederken 2022 yılında kira artış oranına getirilen yüzde 25 zam sınırı için son tarihin 1 Temmuz 2024 olduğu açıklandı. Peki yüzde 25 zam sınırının sona ermesi neleri değiştirecek?

Kiralık evde kombi arızasını kim öder? Kiracı apartmanda neleri öder?

Kiracılar, kiraladıkları mülke dair ister ev olsun ister işyeri olsun kiraladıkları andan itibaren bazı yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftir. Peki onlar nelerdir? İşte merak edilenler!

Bu haber eski kiracıları üzecek! Bunu yapmak zorunlu!

Kiracılar yasal olarak neleri yapmak zorunda? Kiracı hangi yasaya uymazsa sorun yaşar? Son dönemde kiracıların yapmaktan kaçtıkları şeyler başlarına iş açabilir mi?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sözleşme yaparken bunları gözden kaçırmayın! 

Hem yeni kira sözleşmesi yapacaklar hem de kira sözleşmesini yenileyecekler, sözleşmelerde dikkat edilmesi gerekenleri araştırıyor. Peki kira sözleşmesi yapılırken nelere dikkat edilmeli? Ev sahipleri ve kiracılar kira sözleşmelerinde neleri gözden kaçırmamalı?

Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir?

Apartmanın ortak alanları için apartman sakinlerinin belli oranlarda aidat ödemeleri gerekiyor. Peki bir evde kiracı varsa ne olur? Kiracının ortak giderlerden sorumluluğu nedir? Kiracı apartmanda neleri öder? Neleri ödemez?

Kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?

Kat malikleri ortak yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçme ya da avans ödemekten kaçınamıyor. Peki, kiracının ödemediği aidattan ev sahibi sorumlu mudur?

Sitede oturan kiracı hangi giderlere katılmalı?

Kiracıların sitelerde sorumlu olmadığı kadar sorumlu olduğu hususlar da bulunuyor. Kiracılar nelerden sorumludur? Peki, sitede oturan kiracı hangi giderlere katılmalı? Sitede oturan kiracı neleri ödemez?

Kiracı apartmanda neleri öder?

Kiracılar apartmandaki hangi giderleri ödemekle yükümlü oluyor? Kiracı apartmanda nelerdi öder? Kiracıların apartmandaki sorumlulukları nelerdir? Kat malikinin apartmandaki sorumlulukları nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtı bu haberde...

Ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiralamanın söz konusu olduğu konutlarda, ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Eğer çıkarabiliyorsa, hangi durumlarda ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir? Yanıtı ve konu ile ilgili detaylar haberimizde...

Kiracının kira stopajını yatırmaması durumu!

Hürses Gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot bugünkü yazısında okuyucularından birinin sorduğu; "Kiracı, kira stopajını yatırmazsa ne olur?" sorusuna yanıt verdi. Kızılot yazısında kira stopajına değindi...

Kiracının sözleşmeyi fesih hakkı vardır!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında kiracı ve ev sahibi, kiracının sözleşmeyi fesih hakkı, kiralayanın sözleşmeyi fesih hakkını, ev sahibi kiracı arasında yapılan sözleşmeleri kaleme aldı...

TOKİ Van Erciş kiracı kura listesi!

Van Erciş'te hayata geçirilen TOKİ Van Erciş kiracı kura listesi için haberimizden yararlanabilirsiniz...

TOKİ Van Erciş kiracı kuraları çekildi!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Van Erciş'teki depremzedeler için kiralamaya çıkarılan konutların kura çekilişi gerçekleşti. TOKİ Van Erciş kiracı kura listesi bilgilerine haberimizden ulaşabilirsiniz...

kiracı neleri ödemekten sorumlu Haberi

kiracı neleri ödemekten sorumlu

Kiracının ödemesi gereken masraflar!

Taşınmaz mal kiralamalarında, taşınmaz mal için yapılan masraflar; ev sahibinin ödeyeceği ve kiracının ödeyeceği masraflar olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor. 


Kanun gereğince; Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


Ayrıca, Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür. Peki, kiracının ödemesi gereken masraflar nelerdir?


Kiracılar, kira bedelinin yanı sıra; kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor. 


Ancak, anayapının temel giderleri bir başka deyimle demirbaş giderlerini ödemiyor. Yapıda yapılan kalıcı işler ve bunların ücretleri daire...