03 / 01 / 2025

kiracı sorumlulukları

kiracı sorumlulukları

Kiracısı olduğunuz apartmanda kimi giderleri sizin ödemeniz gerekirken kimi giderleri ise ev sahibinin ödemesi gerekiyor. Peki kiracı olarak, apartmanda hangi giderlere katılmak zorunlu oluyor? Kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar nelerdir?

Kiracının sorumlulukları ve hakları!

Bir apartman dairesini kiralayan kiracıların apartmana, apartmandaki komşularına ve kiraladığı daireye karşı bazı hakları bulunduğu gibi, tüm bunlara karşı sorumlulukları da bulunuyor. İşte kiracının sorumlulukları ve hakları!

Kiracının gayrimenkul sahibine karşı sorumlulukları nelerdir?

Mülk sahipleri ile kiracıların birbirlerine karşı bir dizi yasal ve ahlaki sorumluğu bulunuyor. Peki bu sorumluklar neler? İşte detaylar...

Ev sahibinin sorumlulukları nelerdir? 

Ev sahibinin, kanunen kiracılara birçok sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar sayesinde kiracılar, evde ikamet etme haklarından daha iyi şekilde yararlanabilir. Peki ev sahibinin sorumlulukları nelerdir ve neleri yerine getirmekle yükümlüdürler? İşte tüm bunların yanıtları...

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Kira sözleşmesi imzalayan ev sahipleri ile kiracıların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki ev sahibinin ve kiracının hakları nelerdir? İşte ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla...

Kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla!

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların sorumluluklarının dışında bazı hakları da bulunuyor. Peki, kiracıların hakları nelerdir? Kiracı, kira bedelinde indirim talep edebilir mi? Kiralarda zam oranı sabitlenebilir mi? İşte kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla...

Şekib Avdagiç'ten ev sahipleri ile kiracılara çağrı!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç yaptığı açıklamada, "İçinde bulunduğumuz zor dönemde üzerimizdeki sorumlulukları da paylaşmalıyız. Gayrimenkul sahipleri ile kiracıların empati içinde üzerlerindeki yükleri paylaşmaları bu zor günlerin dayanışma ruhuna çok uygun olacaktır" dedi.

Kiracılar dikkat! Kira sözleşmeleri ne zaman yenilenmeli?

Ev ya da iş yeri sahipleri ve kiracıların bir birlerine karşı sorumlulukları bulunuyor. Kira sözleşmelerinin süresi dolmadan 15 gün önce sözleşmelerin yenilenmesi gerekiyor. İşte kira sözleşmeleriyle ilgili tüm merak edilenler...

Kiracı evden çıkmazsa ev sahibi ne yapacak?

Borçlar Kanunu kapsamında kiracıların sorumlulukları yeniden belirlendi. Peki kiracının kirasını ödeyemediği durumlarda ev sahibi kiracısına kaç gün süre vermelidir?

Sorunsuz kiracı evden çıkarılamaz!

Ev sahibi, kira sözleşmesinde belirtilen şekilde kira sözleşmesi fesh etmediyse, kiracı kira sözleşmesinden kaynaklanan sorumlulukları yerine getiriyorsa evden çıkarılamaz.

7 soruda kiracının hakları!

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların sorumluluklarının yanı sıra bazı hakları da bulunuyor. Peki, kiracının hakları nelerdir? Ev sahibi hangi durumlarda tahliye talep edebilir?

Ev sahibi kiracıyı zorla çıkarabilir mi?

Borçlar Kanunu kapsamında kiracının hakları ile ev sahibinin sorumlulukları ile haklarının sınırları belirtiliyor. Peki, ev sahibi kiracıyı zorla çıkarabilir mi?

6 soruda kiracının sorumlulukları nelerdir?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşme imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, kiracının sorumlulukları nelerdir?

Kira sözleşmesine kefil olanların sorumlulukları!

Bir ev veya işyeri kiralamak isteyen kiracılar ile mal sahipleri arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme sırasında kiracıdan kefil de istenebiliyor. Peki, kira sözleşmesine kefil olanların sorumlulukları nelerdir?

Kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları!

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında, taşınmaz mal sahibi ile kiracı arasında bir sözleşme imzalanıyor. Peki, kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları nelerdir? İşte tarafların hak ve sorumlulukları..

kiracı sorumlulukları Haberi

kiracı sorumlulukları

Kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar!

Kiracısı olduğunuz dairede yapacağınız masraflar daire için ve apartman için olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. Kiracının ödemekle yükümlü olduğu masraflar aşağıda şu şekilde sıralanıyor:


Daire içinde yapılan ve zaruri olmayan tadilat ve değişiklik masrafları kiracıya ait oluyor. Örneğin kapıların değiştirilerek daha lüks bir kapı yaptırılması, boyanın renginin değiştirilmesi, yerlerin değiştirilmesi gibi masraflar herhangi bir "kullanışsızlık" söz konusu olmadığı takdirde kiracıya ait oluyor.


Bunun dışında, evden yararlanmaya engel olan ve tadilat gerektiren hususlarda bu giderler ev sahibine ait oluyor. Konu ile ilgili hükümler Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor:


Kira bedelini ödeme borcu

1. Genel olarak

MADDE 313- Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür.


2. İfa zamanı

MADDE 314- Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın...