30 / 04 / 2024

kiracı zam yapmazsa

kiracı zam yapmazsa

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda, mal sahibi kira bedeline zam yapabiliyor. Peki kiracının zammı kabul etmediğini farz edelim. Kiracı zam yapmazsa ne olur?

Kiracı zammı kabul etmezse ne olur?

Kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince yıllık kira sözleşmesinin dolması ve yenilenmesi durumunda mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracı zammı kabul etmezse ne olur?

Kiracıdan zam isyanı: Ev sahibim kirayı 3 katına çıkartmak istiyor, o paraya 48 ayda Los Angeles’da ev alabiliyorum!

Bazı ev sahipleri fahiş zam talepleriyle gündeme gelirken, son zamanlarda Türkiye ile yurt dışındaki ev fiyatları sık sık karşılaştırılmaya başlandı. Bir kiracı sosyal medya hesabından tepkisini dile getirdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor! Ev sahibi kiracı savaşı asıl şimdi mi başlıyor? 

Ev sahipleri ve kiracıların zam savaşı hız kesmeden devam ederken 2022 yılında kira artış oranına getirilen yüzde 25 zam sınırı için son tarihin 1 Temmuz 2024 olduğu açıklandı. Peki yüzde 25 zam sınırının sona ermesi neleri değiştirecek?

Kiracılar dikkat! Doğalgaz dönüşümü yapılan evde kiraya ek zam gelir mi? 

Kirada bulunan evlerin doğalgaz dönüşümü yapılması halinde ev sahipleri de bu dönüşümden faydalanarak kiraya ek zam yapmak için kiracı ile karşı karşıya gelebiliyorlar. Peki, kiracılar böyle bir ek zammı kabul etmek zorundalar mı?

Kiracılar dikkat! Yeni ev sahibi kiraya zam yapar mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki her konu gündemde yerini koruyor. Bir kiracı bulunan evde ev sahibinin değişmesi halinde kiracıların durumunun ne olacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, ev sahibi değişirse yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? 

Vakıflardan kiracılarına yüzde 800 zam!

Manisa Esnaf Ve Sanatkarlar Odası ve Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz yaptığı açıklamada Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün iş yeri ve konut kiracılarına yüzde 400 ile 800 oranında zam yaptığını dile getirdi.

Kirada oturanlar dikkat! Eski kiracılara üç katı zam: SON DAKİKA! 

Dersim’de kira yükselişi kentin en güncel sorunlarından biri durumuna geldi. İşte ev sahipleri ve kiracıların zam sorunları...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

Konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar artık anlaşmayla neticeleniyor. Diğer taraftan, İzmir 4'üncü İcra Hukuk Mahkemesi kiracısına yasal zam oranı yüzde 25'in üzerinde kira artışı yapan konut sahibinin 'kötü niyet' tazminatı ödemesine ilişkin karar verdi.

Kiracısına yüzde 25'ten fazla zam yapan ev sahibine 'kötü niyet tazminatı'

Kiracısına karşı kiraya yüzde 55 zam yapan ve kiracısının yasal olarak kaydedilen yüzde 25 zam üzerinden kira yatırması üzerine tahliye talebiyle dava açan ev sahibi "kötü niyet tazminatı" ödemeye mahkum edildi. İşte haberin ayrıntıları...

Ev sahibi ve kiracılar şimdi bu detaylara bakın! Yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir?

Konut kiralarında zam oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki yüzde 25 zam sınırında anlaşmazlıklar nasıl çözülebilir? Ev sahibi kiracıya dava açabilir mi?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Asgari ücret sonrası yüzde 30 zam yolda

Hem ev sahibi hem de kiracılara kötü haber! Asgari ücrete yapılan yüzde 34 zam sonrasında aidatlara da zam gelmesi bekleniyor. İşte şehirden şehire, bölgeden bölgeye değişiklik gösteren aidat ücretlerinde son durum...

Haziran ayında kiralara ne kadar zam gelecek? Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Bu ay kira zam oranı yüzde kaç? 

Kiracıların ve konut sahiplerinin merakla beklediği konuların ilk sırasında kira artış oranları bulunuyor. Kiracı ve ev sahipleri bu ay kiraya ne kadar zam geleceğini merakla araştırıyor. İşte ayrıntılar...

Kiraya yüzde 25 zam sınırı ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarını çözemedi! Farklı çözümler gelebilir mi? 

Konut kiralarında yıllık zam oranları, taşınmaların en fazla olduğu yaz mevsiminde tespit ediliyor. Peki ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlara farklı çözümler getirilebilir mi? Sektör temsilcileri tek tek açıkladı. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira zammında bu detayları gözden kaçırmayın! Kiraya nasıl zam yapılmalı? 

Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira zammı tartışmaları devam ediyor. Peki kiraya nasıl zam yapılmalı?

kiracı zam yapmazsa Haberi

kiracı zam yapmazsa

Kiracı zam yapmazsa ne olur?

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda, mal sahibi kira bedeline zam yapabiliyor. Yıllık olarak yapılan bu zammın hangi oranlarda hesaplanması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereince, mesken kiralamalarında kira zammının ÜFE oranlarını geçmemesi gerekiyor. İşyerinde ise bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre zarfı içinde işyerinde istenilen oranda zam yapılabiliyor. 


Bu şekilde yapılan zamların, kiracı tarafından kabul edilmesi ve yeni kira döneminde belirlenen zamlı kirayı ödemesi gerekiyor. Peki, kiracı zammı kabul etmiyorsa ne olur? Kiracı zam yapmazsa ne olur?


E. Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki...