25 / 07 / 2024

kiracı zam yapmazsa

kiracı zam yapmazsa

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda, mal sahibi kira bedeline zam yapabiliyor. Peki kiracının zammı kabul etmediğini farz edelim. Kiracı zam yapmazsa ne olur?

Kiracı zammı kabul etmezse ne olur?

Kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince yıllık kira sözleşmesinin dolması ve yenilenmesi durumunda mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracı zammı kabul etmezse ne olur?

Ev sahipleri kontratı biten kiracılara yüzde 65 zam yapmaya başladı!

Yüzde 25 kira artış sınırı 1 Temmuz itibariyle kaldırıldı. Yeni düzenlemeye göre kiralarda artık TÜFE oranlarına göre en fazla yüzde 65,07 zam yapılabilecek. Ev sahipleri kontratı biten kiracılarına yüzde 65 zam yapmaya başladı...

Ev sahipleri ve kiracılara yüzde 80 zam şoku: Aidatlar resmen uçuşa geçti!

Apartman aidatlarına gelen devasa zam sebebiyle hem ev sahipleri hem kiracılar isyan etti. Temmuz itibarıyla aidat ücretlerine yüzde 80 zam yapılacak. İşte ayrıntılar... 

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri senede 1 değil 2 kez zam yapabilir...

Kira zammında yüzde 25'lik sınırın kaldırılmasından sonra kiracıları üzecek bir haber paylaşıldı. Kiracılardan artık senede 1 kez değil 2 kez zam yapabileceği gündeme geldi. Bazı ev sahipliği bunu uygulamaya başladılar.

Can yakan kira sorusu: Temmuz'dan önce zam yapan kiracı yeniden zam yapacak mı? 

Kira artışlarındaki yüzde 25 zam sınırı sona ererken, Temmuz ayından önce zam yapan pek çok kişi de yeniden zam yapıp yapmayacağını merak ediyor. İşte hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merak edilen sorunun yanıtı...

Ev sahiplerinin 'çifte zam' planı ortaya çıktı! Kiracılar bu tuzağa düşmeyin! 

Konut kira bedellerindeki yüzde 25 zam sınırlamasının kaldırılıyor olması bazı ev sahiplerini mutlu etmedi. Şimdiden bazı ev sahipleri çeşitli yöntemlere başvurmaya başladı. Kiracılardan çifte zam almak isteyen ev sahiplerinin yeni oyunu ortaya çıktı. 

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkıyor: Kiracılar korkuyla zam dönemini bekliyor!

Kiralardaki fahiş artışın ardından yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni düzenleme ile zam sınırlamasının kalkacağını açıkladı. Bu hamlenin gerçekleşmesi ile kiracılar korkuyla kiracılara gelecek zammı bekliyor. 

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiraya yüzde 100 zam yapabilir mi?

Yaklaşık olarak iki senedir uygulanan yüzde 25 kira zam sınırı sonrasında milyonlarca kişi piyasada neler olacağını merak etmektedir. Özellikle kiracılar kira zam sınırının kalması ile ev sahiplerinin ne kadar zam yapabileceğini de merak edip araştırıyorlar.

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri keyfi zam yapabilir mi?

Kiracıları sevindirecek fakat ev sahipleri için kötü haber geldi. Yüzde 25 sınırı kalkıyor ama yerine hangisi geliyor? Ev sahipleri kendi keyiflerine göre zam yapabilecekler mi?

Kiracıların zam çıkmazı: Ev sahibini mahkemeye vermek yerine yeni ev tutsam, daha fazla kira ödeyeceğim!

Ev sahipleri kiraların yüzde 25 zam sınırı sebebiyle düşük kaldığını belirtirken, kiracılar da fahiş artış taleplerinden şikayetçi. Bir kiracı, "Zammı kabul etmeyip ev sahibini mahkemeye vermek yerine yeni ev tutsam, daha fazla kira ödeyeceğim" dedi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Avukattan kiraya yüzde 25 zam sınırı açıklaması: Kiracı ve ev sahibine ‘kendi sorununuzu, kendiniz çözün’ deniyor gibi!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kiralara yüzde 25 zam sınırı ile ilgili konuştu ve "Kiracı ve ev sahibine ‘kendi sorununuzu, kendiniz çözün’ deniyor gibi" dedi. İşte detaylar...

Kiralarda yüzde 25 bilmecesi! Kiracıları zam korkusu sardı!

Temmuz ayında yüzde 25 kira sınırlamasının kaldırılacağı sinyalleri gelince kiracıları da korku sardı. Kiracılar söz konusu sınırlamanın kaldırılmasıyla daha fazla zam yapılacağını düşünürken, rakamlar ise yıllık TÜFE oranına göre belirlenecek.

Kiracıların yüzde 86'sı ev sahiplerine resmi zam oranının üstünde kira veriyor!

Türkiye genelinde 1.100 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre kiracıların yüzde 86'lık kısmı son bir senede resmi zam oranını (yüzde 25) geçen kira zamlarıyla karşılaştığını kaydetti.

Yüzde 25 zam sınırı kaos nedenidir: Geliri yüksek kiracılar evleri bırakmıyor! 

Ev sahipleri de kiracılar da sık sık sosyal medya üzerinden yaşadıkları mağduriyetleri anlatıyor. Mağdur bir ev sahibi, yüzde 25 zam sınırının kaos nedeni olduğuna dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

kiracı zam yapmazsa Haberi

kiracı zam yapmazsa

Kiracı zam yapmazsa ne olur?

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda, mal sahibi kira bedeline zam yapabiliyor. Yıllık olarak yapılan bu zammın hangi oranlarda hesaplanması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereince, mesken kiralamalarında kira zammının ÜFE oranlarını geçmemesi gerekiyor. İşyerinde ise bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre zarfı içinde işyerinde istenilen oranda zam yapılabiliyor. 


Bu şekilde yapılan zamların, kiracı tarafından kabul edilmesi ve yeni kira döneminde belirlenen zamlı kirayı ödemesi gerekiyor. Peki, kiracı zammı kabul etmiyorsa ne olur? Kiracı zam yapmazsa ne olur?


E. Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki...