30 / 04 / 2024

kiracı zam yapmıyor

kiracı zam yapmıyor

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda, mal sahibi kira bedeline zam yapabiliyor. Peki kiracının zammı kabul etmediğini farz edelim. Kiracı zam yapmazsa ne olur?

Kiracı zammı kabul etmezse ne olur?

Kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince yıllık kira sözleşmesinin dolması ve yenilenmesi durumunda mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracı zammı kabul etmezse ne olur?

Kiracılar artık yüzde 24’ün üstünde zam yapmak için şart koşuyor! Hedef 12 yıl daha oturmak...

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim artarken, yüzde 25 sınırlaması nedeniyle ev sahiplerinin mağduriyeti giderek artıyor. Gazeteci Melis Alphan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kiracısının zam için şart koştuğunu amacının da evde 12 yıl daha oturmak olduğunu söyleyerek isyan etti

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor! Ev sahibi kiracı savaşı asıl şimdi mi başlıyor? 

Ev sahipleri ve kiracıların zam savaşı hız kesmeden devam ederken 2022 yılında kira artış oranına getirilen yüzde 25 zam sınırı için son tarihin 1 Temmuz 2024 olduğu açıklandı. Peki yüzde 25 zam sınırının sona ermesi neleri değiştirecek?

Akaryakıta zam yağıyor! Benzin, motorin, otogaz, elektrik hangisi ne kadar yakıyor?

Akaryakıta yapılan zamlar durmak bilmiyor. Motorine yapılan zammın ardından bu akşam gece yarısından itibaren benzine de zam geliyor. Gazeteci Murat Tosun X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, benzin, motorin, otogaz, elektrikli araçların 100 km’de ne kadar yaktığını paylaştı. Takipçilerinde

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman'dan çarpıcı açıklama: Yüzde 90’ımız iş yapamıyor! 

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, İZTO İnşaat Grubu’nda 10 bin üyeleri olduğunu dile getirerek, “Bu kadar müteahhidin tamamına yakını artık iş yapmıyor; çünkü maliyetler çok yükseldi." dedi.

O ilde de toplu ulaşıma zam yapıldı! İşte yeni tarife

Toplu taşımaya zam gelmeye devam ediyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış sonrası belediyeler toplu taşıma ücretlerine zam yapıyor. İşte detaylar...

Kasko fiyatları üçe katlandı! Şirketler bazı modellere kasko yapmıyor! Aracı olanlar mutlaka okusun!

Araç fiyatlarındaki artışın ardından gözler kasko ve sigorta poliçelerine çevrildi. Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, "Geçen yıla göre fiyatlar ortalama yüzde 140 oranında artış gösterdi" ifadesini kullandı.

Skoda Octavia almak isteyenlere müjde! Tamı tamına 69 bin TL indirim geldi!

Skoda Octavia’ya önce zam, sonra da indirim geldi. Skoda, temmuz ayı kapsamında Octavia’ya 155 bin 500 TL zam yapmıştı. Ancak kısa süre sonra fiyat listesini yeniden güncelleyen Skoda, Octavia modeline 69 bin TL indirim yaptı.

Böylesi ilk defa görüldü! Kiracılı ev, evin fiyatını düşürüyor!

Gayrimenkul sektöründe ilk defa bir durum görüldü ve deyim yerindeyse devran tersine döndü! Ev sahipleri için garanti niteliğinde olan ev kiralarında durum biraz değişti. Yüzde 25’lik zam sınırıyla tatmin olmayan kiracılar artık ev fiyatlarının düşürülmesini sağlıyor. 

Apple yine mi zam yapıyor? Apple store kapandı! Vatandaşlar endişeli!

Apple, dünyanın merakla beklediği WWDC 2023 etkinliği öncesinde Apple Store'unu kapatarak yeni ürünler ve olası fiyat güncellemeleri için hazırlık yapıyor. Şirketin, etkinlikte işletim sistemleri güncellemelerinin yanı sıra yeni cihazları da tanıtması bekleniyor.

Haziran ayında kiralara ne kadar zam gelecek? Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Bu ay kira zam oranı yüzde kaç? 

Kiracıların ve konut sahiplerinin merakla beklediği konuların ilk sırasında kira artış oranları bulunuyor. Kiracı ve ev sahipleri bu ay kiraya ne kadar zam geleceğini merakla araştırıyor. İşte ayrıntılar...

Kiraya yüzde 25 zam sınırının uzatılma ihtimali de fiyatları uçurdu! Ev sahipleri önceden zam yapıyor! 

Kiraya yüzde 25 zam sınırının uzama ihtimali, bazı konut sahiplerinin hareketlenmesine ve kira bedellerine önceden zam yapmasına sebep oldu. İşte konu ile ilgili ayrıntılar...

Microsoft çalışanlarına zam yapamıyor! Zam yapamama sebebi ne?

Teknoloji lideri Microsoft, küresel ekonomik krizin etkileri nedeniyle zam yapamayacağını açıkladı. Bu karar, şirket çalışanlarında büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

2023 emekli maaşı temmuz zammı bir bir hesaplandı! İşte en güncel zamlı maaş tablosu!

Emekli ve memurlar temmuz ayında maaşlarına yapılacak zam oranını sorguluyor. Ocak ve temmuz dönemlerinde enflasyon rakamları doğrultusunda aylıklara iki defa zam uygulanıyor. Temmuzda netleşecek ikinci altı aylık enflasyon oranlarına göre zam oranı belli olacak.

kiracı zam yapmıyor Haberi

kiracı zam yapmıyor

Kiracı zam yapmazsa ne olur?

Taşınmaz mal kiralamalarında yapılan sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda, mal sahibi kira bedeline zam yapabiliyor. Yıllık olarak yapılan bu zammın hangi oranlarda hesaplanması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereince, mesken kiralamalarında kira zammının ÜFE oranlarını geçmemesi gerekiyor. İşyerinde ise bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre zarfı içinde işyerinde istenilen oranda zam yapılabiliyor. 


Bu şekilde yapılan zamların, kiracı tarafından kabul edilmesi ve yeni kira döneminde belirlenen zamlı kirayı ödemesi gerekiyor. Peki, kiracı zammı kabul etmiyorsa ne olur? Kiracı zam yapmazsa ne olur?


E. Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki...