24 / 07 / 2024

kiracılar evi boşaltacağını ne zaman söylemeli

kiracılar evi boşaltacağını ne zaman söylemeli

Borçlar Kanunun gereğince, Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Kiracı belli bir süre önceden bildirim yaparak evi boşaltabiliyor. Peki, kiracılar çıkmadan ne kadar önce haber vermeli?

Tahliye taahhütnamesinde ‘boş tarih’ kiracıların baş belası oldu! Aman bunlara dikkat! 

Son dönemde ev sahiplerinin şart koşmaya başladığı tahliye taahhütnameleri, kiracıların başına resmen bela oldu. Peki kiracılar nelere dikkat etmeli? Hakları neler? İşte detaylar...

Ev sahibi kiracı kavgası durulmuyor! Mağdur ev sahipleri 'Fırsatçı kiracılar bizi batırıp evi alma derdinde' diyor!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kavgalar hız kesmeden devam ederken, Müzeyyen Mağdur ev sahibi de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda fırsatçı kiracıların ev sahiplerine evi satın almayı teklif ettiğini söyledi.

Harvard raporu: Kiracıların sadece yüzde 6’ya yakını ev alabiliyor!

Yüksek konut fiyatları ve faiz oranları, her yerde ciddi bir sorun haline geldi. ABD, 30 senenin en pahalı konut piyasasıyla boğuşuyor. Dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nin son raporuna göre, ABD’deki kiracıların sadece yüzde 6’ya yakını ortalama fiyatlı bir konut alabiliyor.

Kiracılar dikkat! Ev sahipleri kiraya yüzde 100 zam yapabilir mi?

Yaklaşık olarak iki senedir uygulanan yüzde 25 kira zam sınırı sonrasında milyonlarca kişi piyasada neler olacağını merak etmektedir. Özellikle kiracılar kira zam sınırının kalması ile ev sahiplerinin ne kadar zam yapabileceğini de merak edip araştırıyorlar.

Kira yardımının kesilmesine depremzedelerden tepki: Ya evi boşaltacağız ya da ev birleştireceğiz!

AFAD’ın depremzedelere kira yardımını kesmesine Hataylı depremzedelerden tepki geldi. Depremzedeler "Asgari ücretle nasıl kira ödeyeceğiz? Ya konutu boşaltacağız ya da aile ile ev birleştireceğiz" dedi. İşte ayrıntılar...

Konut sahipleri ve kiracılar arasında 'ev gösterme' krizi! Hangi şartlarda kiracılar evi göstermek zorunda? 

Son dönemde konut sahipleri ve kiracılar arasında 'ev gösterme' krizi yaşanıyor. Peki yasal düzenlemelere göre, kiracıların oturdukları evi gösterme şartları neler? İşte o detaylar...

Ankara'da kirayı ödemediği için tahliye edilen kiracılar evi talan etti! 

Ankara’da 5 bin TL’ye kirada oturan ve kirasını ödemediği için mahkeme kararıyla tahliye edilen şahıslar, boşalttıkları evi talan etti. İşte ayrıntılar...

Kiracılar aman dikkat! Kirasını ödemeyen kiracının elektrik ve suyu kesilebilir mi?

Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında sıkıntılar yaşanmatadır. Buna göre, kira ödemelerini yapmayan kiracılara karşı ev sahipleri kendi düşünceleri ile çeşitli yaptırımlar yapabiliyorlar. Peki yapılan bu yaptırımların yasal durumları nelerdir? 

Mağdur ev sahibi: Kiracılar sokakta kalsın da ben boş evimin vergisini öderim! 

Mağdur ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tartışmalarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi, boş ev vergisine değinerek 'Dert değil' dedi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Cemil Tugay'dan konut müjdesi: Kiracıları da ev sahibi yapacağız!

Ege Mahallesi'nde sahur yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir adayı Dr. Cemil Tugay son dönemlerde gündemden düşmeyen konut krizine değinerek, kiracıları ev sahibi yapacaklarını söyledi.

Kiracıların ev sahiplerine karşı hakları!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında gerilim hız kesmeden devam ederken, kiracıların da ev sahiplerine karşı hakları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kiracıların ev sahiplerine karşı hakları neler?

Kiracılar dikkat! Doğalgaz dönüşümü yapılan evde kiraya ek zam gelir mi? 

Kirada bulunan evlerin doğalgaz dönüşümü yapılması halinde ev sahipleri de bu dönüşümden faydalanarak kiraya ek zam yapmak için kiracı ile karşı karşıya gelebiliyorlar. Peki, kiracılar böyle bir ek zammı kabul etmek zorundalar mı?

İş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısı! Prof. Dr. Murat Batı: İş yeri kiracıları kurtarılmalı!

İş yeri kiralarından alınan yüzde 20'lik stopaj gündemden düşmüyor. Prof. Dr. Murat Batı, kiracıları bu yükten kurtarmak için iş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısında bulundu. İşte ayrıntılar..

kiracılar evi boşaltacağını ne zaman söylemeli Haberi

kiracılar evi boşaltacağını ne zaman söylemeli

Kiracılar çıkmadan ne kadar önce haber vermeli?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebiliyor.


Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.


Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı...