05 / 05 / 2024

kiracılık kanunu 2015

kiracılık kanunu 2015

Taşınmaz malların kiralanmasında tarafların yasal hak ve sorumlulukları 6098 sayılı Yeni Borçlar Kanunu'nda düzenleniyor. Peki tarafların kiralamadaki hakları nelerdir? İşte 10 soruda yeni kira düzenlemesi...

Kiracı ölürse ne olur, kiracılık hakkı kime geçer?

Avukat Tarık Çakmak, X sosyal medya hesabından kiracının ölmesi durumunda haklarının kime geçeceğini maddeler halinde açıkladı. Peki kiracı ölürse ne olur, kiracılık hakkı kime geçer?

Yüzde 100'lük zammı kabul etmeyen kiracıya elektrik şoku: 'Mumla yaşıyoruz'

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar hız kesmeden devam ederken, ev sahibi yüzde 100'lük kira zammını kabul etmeyen kiracının elektriğini kestirdi.

TCMB kiraları düşürmek için ek vergiyi önermedi: e-Devlet sözleşmeleri, hisseli kiracılık, boş ev vergisi...

TCMB, Enflasyon Raporu'nda konut sorununun çözülmesi amacıyla bir dizi önerilerini paylaştı. Söz konusu öneriler arasında kiralık konut arzının artırılması, sosyal konut uygulaması, hisseli kiracılık, konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi yer alıyor. İşte ayrıntılar..

Hem barınma masrafları hem de kiracılık arttı! Hanelerin yüzde 19,5’u ısınma ihtiyacını karşılayamıyor!

TÜİK tarafından açıklanana göre hem barınma masrafları hem de kiracılık arttı. İşte o rakamlar...

Ev sahibinin IBAN oyunu bozuldu! Kiracılara müjde: Savcılık 'iyi niyetli değil' dedi! 

İstanbul Ümraniye'de bir ev sahibi, "Sözleşme bitti" diyerek banka hesabını kapattı. Kiracı ev sahibinin başka bir IBAN'ını bularak kirayı ödedi. Ev sahibi, "IBAN'ımı ele geçirdi" diyerek şikayetçi oldu. İşte dikkat çeken o savcılık kararı...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

İstanbul'da yaşanan bir ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığı, 'Kiracının satılık ilanı asılmasına izin vermeme hakkı var mı? Ev sahibi evi satarsa kiracı evi boşaltmak zorunda mı?' sorularını gündeme getirdi. İşte hem ev sahiplerini hem kiracıları ilgilendiren o soruların yanıtları...

Vatandaşlık Kanunu’nda değişiklik için teklif verildi!

İyi Parti Antalya Millet Vekili Hasan Subaşı Vatandaşlık Kanunu’nda değişiklik yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Kanun Teklifi verdi.

Özel Emlakçılık Kanunu ihtiyacı devam ediyor!

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ilgili yaptığı açıklamada, Özel Emlakçılık Kanunu ihtiyacının devam ettiğini söyledi.

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

Taşınmaz ticareti ile ilgili 2018 yılından bu yana bir dizi düzenleme yapıldı. Peki emlakçılık kanunu çıktı mı? Yeni düzenleme neler getirdi? İşte tüm merak edilenler...

Kiracılıkta ayrımcılık sebebiyle yapılan başvurular mecliste!

Kiracılıkta görülen ayrımcılık sebebiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna yapılan başvurular meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Carrefoursa 34 mağazasının kiracılık haklarını devretti!

Carrefoursa ile Migros arasında, işletilmekte olan 34 adet mağazanın, kiracılık hakkının ve  kira sözleşmelerinin devri hususunda 7 Ocak 2021 tarihinde sözleşme imzalandı. 

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü 31050 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Emlakçılık kanunu çıktı mı?

Emlakçılık kanunu olan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeli Taslağı" yayınlandı. Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek..

kiracılık kanunu 2015 Haberi

kiracılık kanunu 2015

10 soruda yeni kira düzenlemesi!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasında tarafların yasal hak ve sorumlulukları kanunlarla düzenleniyor. Bilindiği üzere geçmiş dönemlerde bu haklar 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun ile düzenleniyordu.


Ancak 6098 sayılı Yeni Borçlar Kanunu'nun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ile 6570 sayılı bu kanun yürürlükten kaldırıldı. 


Yeni Kanunda ise kiracılık esaslarına "Dördüncü Bölüm"de yer verildi. Peki, kira hukukunda yapılan düzenlemeler nelerdir? İşte 10 soruda yeni kira düzenlemesi...


1. Kiracıdan en fazla ne kadar depozito istenecek?

Taşınmaz kiralamalarında kiracıdan alınacak depozito bedeli 3 aylık kira bedelinden yüksek olamıyor. Örneğin, aylık kira bedeliniz 1000 TL ise, kiralayan en fazla 3000 TL depozito talep edebiliyor. Mal sahibinin yasal olarak 3001 TL bile istemeye hakkı bulunmuyor.


2. Kiracıdan istenen depozito nasıl tahsil edilecek?

Yeni...