03 / 05 / 2024

Kiracının katılması gereken ortak giderler

Kiracının katılması gereken ortak giderler

Kat mülkiyetine tabi tutulan taşınmazlarda her kat maliki ortak giderlerden kendi payına düşen kısmı ödemesi gerekiyor. Peki, kiracının katılması gereken ortak giderler neler?

Kiracının ödemediği aidattan kim sorumludur?

Kiracının ödemediği aidatlardan dolayı kat malikinin kendisi de sorumlu mudur?  Kat maliki olarak karşılaşabileceği hukuki sorunlar neler olabilir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Depreme karşı yapılması gereken tek şey 'kentsel dönüşüm'!

Elazığ depremi sonrasında binaların ne kadar sağlam olduğu tartışılmaya devam ediyor. Depreme karşı yapılması gereken tek şey kentsel dönüşüm, yani depreme dayanıksız binaları yıkıp yerlerine yenilerini yapmak...

Kiracının anahtar teslim tutanağı 2016!

Kira anlaşmasının yapılması halinde mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kiracı aynı zamanda evden çıkarken de tutanak imzalıyor. İşte kiracının anahtar teslim tutanağı 2016 örneği..

Kiracının aidattan sorumluluğu nedir?

Apartmanlarda bir konut dairesinin veya dükkanın kiracı tarafından kullanılması durumunda, sunulan günlük hizmetler için ödenmesi gereken aidat kimden alınır? Kiracının aidattan sorumluluğu nedir? İşte yanıtı..

Ev sahibi değişirse kiracının hakları!

Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracı tahliye edilebiliyor. Peki, kiracıyne evin satılması halinde ne olur? Ev sahibi değişirse kiracının hakları nelerdir?

CNR Emlak Fuarı'na 5 bin yatırımcının katılması bekleniyor!

Emlak sektörünün önde gelen firmaları ve dev projelerin yer alacağı 'CNR Emlak 2015 Konut, İşyeri Satınalma, Kiralama ve Finansman Fuarı'na 5 bin yatırımcının katılması bekleniyor.

Gazipaşa Havalimanı'nın açılması bölgede konut satışlarını artırdı!

Gazipaşa Havalimanı'nın açılmasıyla birlikte Gazipaşa'da arsa ve konut satışlarındaki rakamlarda iki katına çıktı. Gazipaşa Havalimanı'nın faaliyete geçmesiyle, özellikle, merkez ve Denizyolu'nda arsa ve daire fiyatları yükselişe geçti.

Kiracının katılması gereken ortak giderler!

Kat mülkiyetine tabi tutulan taşınmazlarda her kat maliki ortak giderlerden kendi payına düşen kısmı ödemesi gerekiyor. Peki, kiracının katılması gereken ortak giderler neler?

Apartman yönetiminde kiracının hakları nelerdir?

Apartman ve site yönetimi ile ilgili esaslara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince, kiracıların apartman yönetiminde fazla sorumluluğu bulunmuyor. Peki, apartman yönetiminde kiracının hakları nelerdir?

Kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi!

Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre, mal sahibinin haklı gerekçelerinin olması halinde kiracının tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi mümkün mü?

Kiracının erken tahliyesi ihtarname örneği!

Borçlar Kanunu ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkileri düzenliyor. Kanuna göre, kiracının tahliyesi istenirken bazı gerekçelerin söz konusu olması gerekiyor. İşte, kiracının erken tahliyesi ihtarname örneği!

Kiracının ödemesi gereken masraflar!

Taşınmaz mal kiralamalarında, taşınmaz mal için yapılan masraflar; ev sahibinin ödeyeceği ve kiracının ödeyeceği masraflar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, kiracının ödemesi gereken masraflar nelerdir?

Kiracının kiralanana zarar vermesi halinde fesih!

Kiracılık esaslarını düzenleyen Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen zararların doğması halinde tarafların sözleşmeyi feshetme hakkı da doğuyor. Peki, kiracının kiralanana zarar vermesi halinde fesih yapılabilir mi?

Kiracının katılması gereken ortak giderler Haberi

Kiracının katılması gereken ortak giderler

Kiracının katılması gereken ortak giderler!

Kat mülkiyetine tabi gayrimenkullerde kural olarak her kat maliki ortak giderlerden kendi payına düşen kısmı ödemekle yükümlü sayılıyor. Taşınmazın kiraya verilmesi halinde bu yükümlülük kiracıya geçiyor. 


Kanun gereğince; Kiralamalarla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanıyor.


Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlü sayılıyor. Peki, kiracı hangi ortak giderlere katılmalı?


Kiracının katılması gereken ortak giderler!

Kat Mülkiyeti Kanunu giderlere katılımla ilgili bir sistem belirlemiş, kat malikleri arasında başkaca bir anlaşma olmadığı takdirde, kat maliklerinin, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak, anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri...