02 / 05 / 2024

kiracısı olanlar ne kadar vergi öder

kiracısı olanlar ne kadar vergi öder

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malını kiraya veren kimselerin elde ettiği kazançlar belli koşullarda vergilendiriliyor. Peki, kiracısı olanlar ne kadar vergi öder? İşte kira gelir vergisi..

Kiracısını bu sebeplerle çıkarmak isteyen ev sahipleri dikkat! Ne yapabilir, ne yapamazsınız? 

Kira artışları ve tahliyeler ile ilgili yaşanan, ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları sosyal medyada sık sık gündem oluyor. Peki kiracısını bu sebeplerle çıkarmak isteyen ev sahipleri ne yapabilir ne yapamaz? İşte Avukat Mehmet Fatih Özer'in konuyla ilgili o paylaşımı ve gelen yorumlar...

Ev sahibi, eski kiracısından tadilat parası istedi, mahkemeye başvurdu! Bakın mahkeme ne karar verdi...

İstanbul’da bir ev sahibi 10 yıl sonra kiracısını evden çıkardı. Kiracının evi boşaltmasının ardından evinde tadilat yaptırmak isten ev sahibi tadilat parasının yarısını kiracısından istedi. 

Kiracısıyla mahkemelik olan ev sahibi yandı!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, sosyal medya hesabı X'ten mahkemelerin kira davalarında 2025'e güven verdiğini söyleyerek, kiracısıyla mahkemelik olanları uyardı.

Kiracı evden çıkmadan ne kadar önce haber vermeli 2022?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların bildirim yolu ile sözleşmeyi feshetme hakları bulunuyor. Peki, kiracı evden çıkmadan ne kadar önce haber vermeli 2022?

Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?

İçinde kiracısı bulunan evi satın alan kimseler, kiracının tahliye sürecinde sorun yaşayabiliyor. Siz de "Ev aldım, kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?" diye soruyorsanız işte yanıtı...

Kiracılar yüksek kiralar karşısında ne yapmalı?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Oğuz Kara bugün kaleme aldığı yazısında kira artış oranları sonrasında kiracıların ne yapabileceği konusunu değerlendirdi.

Kiracı kirayı ödemiyorsa ne yapılır?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kiracının kirasını ödemediği durumlarda ne yapılabileceğini yazdı. Peki kiracı kirayı ödemiyorsa ne yapılabilir?

Kaan Yıldırım'ın annesi kiracısını evden çıkartıyor!

Birlikte yaşamaya hazırlanan Kaan Yıldırım ve Hadise'ye Kaan Yıldırım'ın annesinden destek geldi. Yıldırım'ın annesi Seyhan Yıldırım, Kaan Yıldırım’a ait olan Beykoz Konakları’ndaki evin kiracısını arayarak kontratı yenilemeyeceklerini dile getirdi. 

Kiracı stopaj ödemezse ne olur?

2020 yılı içerisinde iş yerini kiraya vererek istisnadan yüksek oranda gelir elde eden kimseler kira stopajı vergisi ödüyor. Peki kiracı stopaj ödemezse ne olur? İşte tüm merak edilenler...

Kira ödemeyen kiracı için ne yapılabilir?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal, köşe yazısında kirasını ödemeyen kiracı için ne yapılmalı sorusunun yanıtını kaleme aldı. İşte İmal'in o yazısı...

Yapı Kayıt Belgesi iptal olanlar ne yapacak?

Yapı Kayıt Belgesi iptal olanlar ne yapacak? İptalden sonraki süreç nedir? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

13 bin 500 vakıf kiracısı için yapılandırma başvuruları 28 Şubat'ta sona eriyor!

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, 13 bin 500 vakıf kiracısı için başvuru sürecinin 28 Şubat'ta sona erdiğini hatırlattı. 

AVM'lerde kiracısı ile dost yatırımcılar için fırsat dönemi!

BMD’nin üyeleri arasında yaptığı ankete göre AVM’lerde neredeyse kapanan kadar yeni mağaza açıldığını belirten Sinan Öncel, "‘Kiracısı ile dost’ yatırımcılar için fırsatlar devam ediyor" dedi.

kiracısı olanlar ne kadar vergi öder Haberi

kiracısı olanlar ne kadar vergi öder

Kiracısı olanlar ne kadar vergi öder?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malını kiraya veren kimselerin elde ettiği kazançlar belli koşullarda vergilendiriliyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, istisna bedelleri her sene yeniden belirleniyor. Bu istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor.


2015 yılı kira gelir vergisi için belirlenen mesken ve işyeri istisna sınırları şu şekilde;


Meskenlerde 3.300 TL; 

İşyerlerinde ise 27.000 TL.


1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında taşınmazını kiraya vererek bu bedellerin üstünde gelir elde edenler 2015 yılında vergi ödüyor.


Vergi için beyannameler 25 Mart'ta son bulacaktı. Ancak yapılan açıklama ile beyanname verme süresinin 31 Mart'a kadar uzatıldığı açıklandı. Peki, kiracısı olanlar ne kadar vergi öder?


Hesaplama örnekleri:


Örnek 1: Bayan (E), 2014 yılında tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş 25.000 TL işyeri kira...