22 / 07 / 2024

Kiracıya zam yapmazsa ne olur

Kiracıya zam yapmazsa ne olur

Borçlar Kanunu gereğince, ev kirası zammı hesabında TÜİK tarafından her ay açıklanan üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor. Peki, ev sahibi kiraya yüzde kaç zam yapabilir?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya tazminat öder? Kiracılar hemen baksın! Bu iki maddeye dikkat!

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan bazı durumlar kiracının haklı sebeplerden dolayı ivedi fesih hakkını kullanabilir. Av. Tarık Çakmak kiracının tazminat hakkıyla ilgili iki kritik maddeyi açıkladı. Peki tazminat elde edebilmek için ne gerekiyor? İşte detaylar...

Kiracılar merak ediyor! 5 senelik bir kiracıya ekstra kira zammı yapılır mı?

Ev sahiplerinin kira zammı talepleri son dönemlerde artmaya başladığı biliniyor. Buna göre, özellikle 5 sene dolduran kiracıların kapısı ek zam isteği ile gündem olmaktadır. Peki, ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Bir kiracı evden haksız yere çıkarılırsa, ev sahibi kiracıya ne kadar tazminat ödemek zorunda kalır?

Son zamanlarda kiracılar ve ev sahipleri arasında yaşanan sıkıntılar, aralarında sorunlar çıkmasına neden oluyor. Bazen bu durumlar öyle bir hal alıyor ki iki taraf arasında mahkemeye kadar sonuçlanıyor.

Can yakan kira sorusu: Temmuz'dan önce zam yapan kiracı yeniden zam yapacak mı? 

Kira artışlarındaki yüzde 25 zam sınırı sona ererken, Temmuz ayından önce zam yapan pek çok kişi de yeniden zam yapıp yapmayacağını merak ediyor. İşte hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merak edilen sorunun yanıtı...

Yüzde 25 kira sınırının kaldırılması; ev sahibine mi yoksa kiracıya mı yarayacak?

Kirada yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz itibarıyla sona erecek. Kakıcı; Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, bu karar ve yeni vergi reformu taslağıyla birlikte, kiracı ve ev sahipleri açısından değerlendirmelerde bulundu. 

Kiralarda yüzde 25 bilmecesi! Kiracıları zam korkusu sardı!

Temmuz ayında yüzde 25 kira sınırlamasının kaldırılacağı sinyalleri gelince kiracıları da korku sardı. Kiracılar söz konusu sınırlamanın kaldırılmasıyla daha fazla zam yapılacağını düşünürken, rakamlar ise yıllık TÜFE oranına göre belirlenecek.

Mağdur ev sahibinden kiracıya yüzde 25 çıkışı: Bu sizin fırsatçılığınız  kusura bakmayın!

Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı sebebiyle ev sahipleri sık sık mağdur olduklarını belirtiyor. Mağdur bir ev sahibi sosyal medyadan kiracılara tepki gösterdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kredi notu düşük kiracıya ev yok: Memur kefil de isteniyor!

Ev sahipleri, artık kamuda çalışan memur bir kefil olmasını istiyor. Ayrıca, kredi notu düşük kiracıya da ev verilmiyor. İşte ayrıntılar...

Volkswagen Polo'ya bu ay zam gelmedi! Volkswagen Polo mayıs 2024 fiyatı ne kadar? Volkswagen Polo 2024 fiyat listesi!

Volkswagen en sevilen modellerinden Polo'nun Mayıs 2024 fiyatları açıklandı. Mayıs ayında Polo'ya zam gelmedi. Volkswagen Polo fiyatı ne kadar?  Polo kaç lira? Volkswagen Polo Mayıs 2024 fiyat listesi! 

Miami’den 2 ev alan Türk hem emlakçıya hem kiracıya borçlu çıktı!

Konut fiyatlarındaki artış ve kiraya yüzde 25 zam sınırlaması yatırımcıları yurt dışında ev almaya yönlendirdi. Yurt dışından ev almanın moda haline geldiğini söyleyen ekonomist İris Cibre, Amerika’dan ev alan arkadaşının yaşadıkları anlatarak, riske dikkat çekti.  

Ev sahipleri kiracıya depozitoyu faizi ile mi öder? Depozito nasıl verilmeli ve saklanmalıdır?

Kiracılar ile ev sahipleri arasından yaşanan sıkıntılar gün geçtikte daha da artmaya ve gündemdeki yerini de korumaya devam ediyor. Ev sahibi ve kiracılar arasında depozito iadesi konusunda sık sık anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki ev sahipleri depozito iadesini ne şekilde yapmalıdır?

Mağdur ev sahibi: İstinafta sonuç hemen çıkmıyor, kiracıya bedavadan oturma hakkı veriliyor!

Mağdur bir ev sahibi istinafa giden dosyalar ile ilgili bir paylaşım yaptıı ve sonucun hemen çıkmadığına,kiracıya bedavadan oturma hakkı verildiğine dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Mağdur ev sahibi: Yüzde 25 zam sınırıyla bizim paramız, kiracılara verildi! 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklarda sular durulmuyor. Mağdur bir ev sahibi sosyal medya hesabından "Bizim paramızı kiracıya verdiniz" dedi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Kiracıya zam yapmazsa ne olur Haberi

Kiracıya zam yapmazsa ne olur

Ev sahibi kiraya yüzde kaç zam yapabilir?

Yenilenen kira sözleşmeleri için kira bedeline yapılan zama ev kiracısı zammı deniyor. Yıllık olarak uygulanan bu zam taşınmazlar için Kanun'da belirlenen enflasyon oranları üzerinden uygulanuyor. 


Borçlar Kanunu gereğince, ev kirası zammı hesabında TÜİK tarafından her ay açıklanan üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor. 


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli sayılıyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. 


Nisan ayında Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,05 arttı. Peki, Nisan ayı kira artış oranı 2015 nedir?


Nisan ayı kira artış oranı %3,41 olup, kira bedeli üzerinden en fazla bu oranda zam yapılabiliyor.


Kira zam hesaplaması;

Nisan ayında açıklanan ÜFE oranlarına göre, bir...