22 / 07 / 2024

kirada tefe+üfe/2 nasıl hesaplanır

kirada tefe+üfe/2 nasıl hesaplanır

Taşınmaz kiralamalarında kiracıların ödediği kira bedeline, sözleşmenin yıllık olarak yenilenmesi halinde zam uygulanıyor. Kira bedelinde TEFE+ÜFE/2 formülü ile de zam yapılabiliyor. Peki, kirada TEFE+ÜFE/2 nasıl hesaplanır?

Ekonomist Selçuk Geçer'den enflasyon rakamları sonrası zamlara tepki geldi: Nasıl iyi mi?

Haziran 2024 enflasyon rakamları resmen açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 71,60, aylık yüzde 1,64 arttı. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer rakamlar sonrası 'işçi, memur emeklisi ve kira zamlarını değerlendirerek 'Nasıl iyi mi?'' diye sordu.

Kiralardaki zam sınırının kalkması piyasayı nasıl etkileyecek? 

Kira artışlarında son 2 senedir uygulanan yüzde 25 zam sınırı bugün resmen sona erdi. Peki kiralardaki artışın kalkması piyasayı nasıl etkileyecek? 

Yeni kira bedelleri nasıl belirlenecek? Avukattan 'TÜFE artışları yüzde 25 hiç yokmuş gibi üst üste yansıtılmalı' çıkışı

Yüzde 25 zam sınırının yarın sona ermesi bekleniyor. Milyonlarca ev sahibi ve kiracı bundan sonra kira artış oranlarının nasıl belirleneceğini merak ediyor. Arabulucu Avukat Dr. Dilek Ekmekçi, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

TOKİ yeni kampanyasını duyurdu! 7 bin 540 TL taksitle 2+1 konut için E-devlet'ten adım adım nasıl başvurulur? 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı geçtiğimiz günlerde 7 bin 540 TL taksitle konut satacağını duyurdu. Peki TOKİ'nin Haziran 2024 projeleri için adım adım nasıl başvuru yapılır?

TOKİ başvurusu nasıl yapılıyor? TOKİ'den ev almak isteyenler dikkat: TOKİ başvuru ne zaman 2024? 

TOKİ konutlarına başvuru yapacak vatandaşlar, TOKİ 2+1, 3+1 konut başvurularının nasıl yapılacağını merakla araştırıyor. Peki TOKİ başvurusu nasıl yapılıyor? TOKİ başvuru ne zaman 2024? 

Kira beyannamesi nasıl verilir? Evi kirada olanlara vergide indirim müjdesi: Kira gelir vergisi ödeme 2024!

Kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi ve kira geliri vergisi ödemesi için kritik süreç başladı. Bu ay ev sahiplerinin bunu yapması gerekiyor. Peki kira beyannamesi nasıl verilir? İşte kira gelir vergisi ödeme 2024! 

Emlak Konut GYO Balıkesir için nasıl başvuru yapılır? Balıkesir Emlak Konutları 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 fiyatları ne kadar?

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın Balıkesir'deki yeni projesi ön talep topluyor. Peki Emlak Konut Balıkesir için nasıl başvuru yapılır? Balıkesir Emlak Konutları 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 fiyatları ne kadar?

Dolar haftaya nasıl başladı? 16 Ekim Pazartesi dolar/TL kuru kaç lira? Son dakika dolar kuru

Dolar/TL kuru, cuma günü yüzde 0,2 artışla günü 27,7978 liradan tamamlandı. Peki dolar bugün ne kadar oldu? Dolar haftaya nasıl başladı? 16 Ekim Pazartesi dolar/TL kuru.

Konutta fiyatlar 2 yılda 10 kat arttı! Fiyatlarda adalet nasıl sağlanabilir? 

Gayrimenkul danışmanı Hasan Gürlek, konut piyasasındaki son durumu değerlendirdi ve adaletli fiyatlamanın nasıl yapılacağına değindi. İşte ayrıntılar...

Euro güne nasıl başladı? Bugün euro/TL kuru kaç lira? 2 Ağustos 2023 euro/TL kuru

Piyasalarda negatif seyir bugün de devam ediyor. Dün 29,580 TL'den kapanış yapan euro TL kuru bugün güne nasıl başladı?  Bugün euro/TL kuru kaç lira? 2 Ağustos 2023 euro/TL kuru.

Yeni asgari ücret vergiyi nasıl etkileyecek? 11 bin 59 ve 12 bin TL'lik iki senaryo! En az 2 bin 816 TL vergi avantajı!

Asgari ücrete yapılacak ara zammın vergilere nasıl yansıyacağı merak konusu oldu. Rakamlar tek tek hesaplandı. En az 2 bin 816 TL vergi avantajı olacak. 

Prefabrik ev nasıl yaptırılır? 55 metrekare 2+1 prefabrik ev fiyatları ne kadardır?

Prefabrik ev yaptırmak isteyen, ancak nasıl yaptırılacağına dair herhangi bir fikri olmayan kişiler bu konuda araştırmalar yapmaktadır. İşte prefabrik ev yaptırmaya dair merak edilen o detaylar!

‘Yarısı Bizden’ kentsel dönüşüm kampanyasında ödemeler nasıl yapılacak? 2+1, 3+1 ev taksitleri kaç lira? 

İstanbul’daki riskli yapıların yenilenmesi için hazırlanan ‘Yarısı Bizden’ kentsel dönüşüm kampanyasına talep yağarken, en merak edilen konulardan biri ödeme planı oldu. Peki ‘Yarısı Bizden’ kentsel dönüşüm kampanyasınde ödemeler nasıl yapılacak? 2+1, 3+1 ev taksitleri kaç lira? 

kirada tefe+üfe/2 nasıl hesaplanır Haberi

kirada tefe+üfe/2 nasıl hesaplanır

Kirada TEFE+ÜFE/2 nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların ödediği kira bedeline, sözleşmenin yıllık olarak yenilenmesi halinde zam uygulanıyor. 


Kira ile ilgili yasal esasların yer aldığı Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelinde yapılacak zam dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Ancak kanunda hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği açıklanmıyor.


Yargıtay kararlarına göre 12 aylık ortalamaların hesaplamada baz alınması gerektiği söylenirken; TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerekiyor.


Bazı kira sözleşmelerinde uygulanacak zam "Üfe+Tüfe/2" formülü ile yapılıyor. Buna göre bu hesaplamada da bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranları kullanılıyor.


TÜFE ÜFE kira artışı hesabı..

2014 Temmuz ÜFE oranları;

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre...