03 / 05 / 2024

kirada üfe hesaplama

kirada üfe hesaplama

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

Her ev sahibi zengin değil: Kirada TEFE-TÜFE formülüne dönülmeli!

Kirada yüzde 25 zam sınırı konusunda sular durulmuyor. Sunucu Ekrem Açıkel, X sosyal medya hesabından, ev sahibi ile kiracı sorunlarına değinerek çözüme ilişkin bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Evi ve iş yeri kirada olanlar dikkat: Kira beyan sınırı 2023 ne kadar? Kira vergisi hesaplama 2024!

Geçtiğimiz yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde eden binlerce gayrimenkul sahibi, 'kira beyan sınırı 2023 ne kadar?' sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte kira vergisi hesaplama 2024!

Ekim ayı iş yeri kira artışı ne kadar, kaç TL? 2023 TÜİK dükkan kira zammı (TEFE-TÜFE) açıklandı mı?

Milyonlarca vatandaş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun enflasyon rakamlarını açıklamasını bekliyor. Kira artış oranları TEFE-TÜFE'ye göre yerniden şekilleniyor. İşte kira artış zammı hesaplama...

Temmuz ayı kira artış oranı yüzde kaç oldu? Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama!

Temmuz ayı kira zammına yönelik sorgulamalar artışa geçti. TEFE-TÜFE kira artış oranı konusunda tüm gözler TÜİK’e çevrildi. İşte temmuz ayı kira zammı hesaplama ekranı...

Kira artış oranı 2022 hesaplama nasıl yapılır?

Gayrimenkulü kirada olan mal sahipleri bu yıl kiraya ne kadar zam yapacağını hesaplamak istiyor. Peki, kira artış oranı 2022 hesaplama nasıl yapılır?

Kirada oturanlar dikkat!

Kirada oturan 20 milyon vatandaşın merakla beklediği enflasyon rakamları açıklandı. Aralık 2019'da TÜFE 12 aylık ortalamada yüzde 15.18 olurken, ÜFE ise yüzde 17.56 şeklinde gerçekleşti. 

Kirada TÜFE dönemi 20 milyon kiracıya avantaj sağladı!

Yıllık kira artışında ÜFE yerine TÜFE’nin kullanılması kiracıya avantaj sağlarken ev sahipleri için de ciddi gelir kaybına neden oldu.

'Kirada TÜFE dönemi' kiracıyı rahatlattı!

Kiralar artık yıllık Yİ-ÜFE'ye göre değil, 12 aylık ortalama TÜFE'ye göre artacak. Buna göre, 2 bin liralık kira, 2 bin 540 lira yerine 2 bin 326 lira olacak. Aylık 214 lira kiracının cebinde kalacak.

TEFE TÜFE oranları Kasım 2018!

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon oranlarını bugün açıkladı. Kirada yapılacak zam oranı da belli oldu. İşte TEFE TÜFE oranları Kasım 2018..

TÜİK Ekim 2018 kira artışı ÜFE TÜFE zam oranı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün enflasyon oranlarını açıkladı. İşte TÜİK Ekim 2018 kira artışı ÜFE TÜFE zam oranı ve hesaplama örneği..

Kira artışında TEFE mi TÜFE mi?

Kira artışı hesaplama formülü Yeni Ekonomi Paketi gereğince değişiyor. Peki, kira artışında TEFE mi TÜFE mi uygulanacak?

Kira artışı hesaplama programı 2017!

Kiracılık hukuku gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde ÜFE'ye göre zam yapılıyor. İşte kira artışı hesaplama programı 2017..

Kira ÜFE TÜFE hesaplama 2016!

Meskendeki kiracı ile işyerindeki kiracıya farklı şekillerde zam yapılıyor. Meskendeki kiracıya yalnız ÜFE'ye göre zam yapılırken, işyerindekine istenilen oranda zam yapılıyor. İşte kira ÜFE TÜFE hesaplama 2016 örnekleri..

kirada üfe hesaplama Haberi

kirada üfe hesaplama

Kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Buna göre kira artış hesaplamalarında ÜFE oranları kullanılıyor. Ancak bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor....