02 / 05 / 2024

kiradaki evin vergisi

kiradaki evin vergisi

Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri, kira gelir vergisinden düşürülebiliyor mu? Kira gelirinden tadilat masrafları düşülür mü?

Kiracısı olan vergi öder mi?

Gelir vergisi kanunu gereğince mesken veya işyerini kiraya veren mal sahiplerinin elde ettikleri kazanç vergiye tabi tutuluyor. Peki, her kiracısı olan vergi öder mi? Vergilendirmede sınır nedir?

Kiradaki evin vergisi ne zaman ödenir?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince bir sene boyunca elde edilen taşınmaz kira gelirleri için ödeniyor. Peki, kiradaki evin vergisi ne zaman ödenir? Kiradaki evin vergisi nasıl ödenir? İşte kira gelir vergisi..

Turiste kiralanan evin vergisi ödenecek! Bakan Ersoy resmen açıkladı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yasaya ilişkin, “Bu düzenleme olmazsa olmaz. Çok ciddi gelir sağlayıp vergi ödememek olabilir mi? Vergilerini tabii ki ödeyecekler. Güvenlik zafiyeti de vardı. Her gece kimin kaldığını bildirecekler” dedi.

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Buna dikkat edin, evinizden olmayın!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ev sahibi ve kiracı arasındaki tartışmaları kaleme aldı. Peki kiradaki evin satışında kiracının öncelikli alım hakkı var mı? İşte o sorunun yanıtı ve Tamer Heper'in konuyla ilgili yazısı...

Miras kalan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Yakını vefat eden bir veya birden fazla kimseye miras olarak ev kaldığını düşünelim. Bu durumda miras kalan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Evin var derdin var: Değerli Konut Vergisi!

7 Aralık 2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı Kanun ile hayatımıza giren vergilerden bir tanesi de Değerli Konut Vergisi...

Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

2017 yılı çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Peki, vergide mükellef kimdir? Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

Kiradaki dükkanın çevre temizlik vergisi!

Belediyelerin sunduğu temizlik hizmetine istinaden alınan vergi için ödemeler devam ediyor. Peki, kiradaki dükkanın çevre temizlik vergisi ödemesini kim yapmalı?

5 soruda sıfır evin emlak vergisi!

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yeni inşa edilen binaların vergisi, eski binalara göre farklı hesaplanıyor. Peki, sıfır ev alanlar ne kadar vergi öder? İşte 5 soruda sıfır evin emlak vergisi..

Satılan evin vergisi çıkar mı?

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Metin Taş, bugünkü köşesinde "Evimi sattım vergi çıkar mı?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte detaylar...

Kiraya verilen evin emlak vergisi var mı?

Meydan Gazetesi'nin yazarlarından Dr. Mehmet Bulut bugünkü yazısında hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyeceğini kaleme aldı. İşte Dr. Mehmet Bulut'un o yazısı...

Kiradaki evin gelir vergisi nasıl ödenecek?

Kira gelir vergisi, kiraya verilen evden elde edilen gelir için ödeniyor. Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile beyanname sürecinde seçilen gider yöntemine kısıtlama getirildi. Peki, kiradaki evin gelir vergisi nasıl ödenecek?

Yeni alınan evin emlak vergisi beyannamesi!

Taşınmaz satışının yapıldığı senenin sonuna kadar yeni malikin emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor. Buna göre, beyannameler 31 Aralık'a kadar verilecek.. İşte 2017 yılında yeni alınan evin emlak vergisi beyannamesi örneği..

TOKİ'den alınan evin kira vergisinde taksitlere uygulanan zam gider sayılır mı?

Evini kiraya vererek gelir elden kimseler Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira vergisine tabi tutuluyor. Peki, TOKİ'den alınan evin kira vergisinde taksitlere uygulanan zam gider sayılır mı?

Bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Ev ve işyeri ile arsa ve arazi sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi için 2015 yılı ikinci taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona erecek. Peki, bir evin emlak vergisi nasıl hesaplanır? Hesaplama neye göre yapılır?

kiradaki evin vergisi Haberi

kiradaki evin vergisi

Kira gelirinden tadilat masrafları düşülür mü?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. Vergi ödemelerinden bazı giderler düşürülebiliyor.


Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri, kira gelir vergisinden düşürülebiliyor.


Gerçek gider yönteminin seçilmesi ve konut kira gelirlerine uygulanan istisnadan yararlanılması durumunda, gerçek gider tutarının istisnaya isabet eden kısmı, gayri safi hasılattan indirilemeyecektir.


Vergiye tabi hasılata isabet eden indirilebilecek gider kısmı aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir.


İndirilebilecek Gider = Toplam Gider x Vergiye Tabi Hasılat* / Toplam Hasılat


(*) Vergiye Tabi Hasılat = Toplam Hasılat - Konut Kira Geliri İstisnası


Örnek..

Bayan (D), sahibi olduğu konutu 2014 yılında kiraya vermiş olup, 20.000 TL kira geliri elde etmiştir. Başka geliri bulunmayan mükellef gayrimenkulü ile ilgili...