06 / 05 / 2024

kiralarda yasal artış nasıl yapılır

kiralarda yasal artış nasıl yapılır

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kiralarda yasal artış oranı nedir? Artış oranı nasıl hesaplanır?

1.3 milyon kişi borcunu ödeyemeyerek yasal takibe düştü!

Açıklanan rakamlara göre borcunu ödeyemeyen ve bankaların takibine düşen vatandaşların sayısı giderek daha da artıyor. Geçen sene 1.3 milyon kişi kredi ya da kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düştü.

Kira sözleşmelerinin temmuzda eskiye döneceğini söyleyen Ebru Polat artışlara tepki gösterdi! Çok fazla bu...

Kiralarda yüzde 25 sınırının Temmuzda kaldırılacağı söyleniyor. Henüz resmi bir açıklama gelmese de vatandaşlar merakla araştırıyor. Bunlardan biri de ünlü şarkıcı Ebru Polat oldu. Polat temmuz itibariyle kira sözleşmelerinin eskisi gibi tüfe ile yapılacağını söyleyerek artışlara tepki gösterdi. 

Yasal artışın üzerinde ödenen kira ev sahibinden geri alınabilir mi?

Kira fiyatlarındaki fahiş artışlar gündemden düşmüyor. Ülke genelinde barınma en büyük problem haline gelirken kiracıların kira fiyatlarıyla mücadelesi devam ediyor. Peki kira artışı ne kadar olmalı? Fazla ödenen kira ev sahibinden geri alınabilir mi?

Bakan Mehmet Şimşek 'Kiralarda gerileme başladı' dedi! İşte vatandaştan bakana cevap!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada kısa vadeli kiralamalara ilişkin düzenlemelerin konut arzını artırdığını ve özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladığını söyledi. Peki kiralar düştü mü? Vatandaşlar ne diyor?

Yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi! Artık altın vize konuşulmalı!

Sektör temsilcileri yabancıya konut satışı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi geldi. İşte ayrıntılar...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

Konut sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar artık anlaşmayla neticeleniyor. Diğer taraftan, İzmir 4'üncü İcra Hukuk Mahkemesi kiracısına yasal zam oranı yüzde 25'in üzerinde kira artışı yapan konut sahibinin 'kötü niyet' tazminatı ödemesine ilişkin karar verdi.

Kredi kartı borcunu ödemeyenlerde yüzde 52 artış oldu!

Bankalar Birliği verilerine göre temmuz ayında bireysel kredisini ödeyemeyenler 78 binden 96 bine çıkarken, bireysel kredi kartını ödeyemeyenler 100 binden 114 bine yükseldi. Yasal takibe düşenlerin oranı da yüzde 52 artışla 180 bine çıktı.

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Kiralarda yüzde 25 sınırlaması ne zaman bitiyor?

Kiralarda yüzde 25 kira artış sınırlaması ne zaman bitecek sorusunun cevabı ev sahipleri ve kiracılar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki kiralarda yüzde 25 sınırlaması ne zaman bitiyor?

Boş tutulan evlere vergi artışı için hazırlık başladı: Hükümet kiralarda indirimi sağlayacak!

Kiralara yüzde 25 zam sınırı uygulamasının ardından, ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar katlandı. Hükümet boş tutulan evlere vergi artışı için düğmeye bastı. 

Konut sitesi aidatlarına yasal düzenleme kapıda: Fahiş aidata ceza geliyor! 

Konut sitesi aidatlarındaki fahiş artışlar son günlerde sık sık gündem oluyor. Aidatlara yasal düzenleme için düğmeye basıldı. İşte ayrıntılar...

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Fahiş kira artışının önüne geçmek için yasal düzenleme yolda. Kira zammına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması kesinleşirken, fahiş kira zammıyla haksız kazanç sağlayan kişilere 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira artışlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?

Kiracının işi zor… Kira artışı geçen yıla göre yüzde 197 yükseldi!

Yılın ilk çeyreğinde konut sektöründeki fiyat artışlarını içeren Endeksa raporuna göre konutlarda fiyat artışı yüzde 154’ü buldu. Kiralarda ise  artış oranı yüzde 197’ye ulaştı.

Bakan Bekir Bozdağ'dan son dakika açıklaması! Kirada yüzde 25 artış sınırının süresi uzatılacak!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptığı açıklamada kiralarda yüzde 25 artış sınırının süresinin uzatılacağını söyledi.

kiralarda yasal artış nasıl yapılır Haberi

kiralarda yasal artış nasıl yapılır

Kiralarda yasal artış oranı nedir?

Ev veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak zammın yasal formüle göre yapılması gerekiyor.


Peki Borçlar Kanunu gereğince kiralarda yasal artış oranı nedir? Kiralarda yasal artış oranı nasıl hesaplanır?


Kiralarda yasal artış oranı..

Kanunen mesken ve işyerlerinde kira artış hesabı farklı şekilde yapılıyor. Kanunda yer alan esaslar 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor. Kanunda yapılan bir değişiklikle işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Meskenlerdeki mevcut yasal artış hesaplama kuralı şu şekilde:

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira...