03 / 05 / 2024

Kiraların TLye dönmesi

Kiraların TLye dönmesi

Cumhurbaşkanlığı tebliğiyle kira sözleşmeleri TL cinsinden yapılmaya başlandı. Kur baskısından kurtulan kiracının maliyet hesabı yapması kolaylaştı. Uzmanlar, yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisinin arttığım söylüyor... 

Merkez Bankası, konut kiraları düşecek dedi. Ama nasıl?

Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası, konut fiyatlarına paralel olarak kiraların da düşeceğini vurguladı. Bu açıklama üzerine ünlü ekonomist Hakan Kara, X sosyal medya hesabından konuttaki düşüşün kiralara yansımadığını gösteren bir grafik paylaştı.

Kiraların düşeceği tarih açıklandı!

Airbnb ve benzeri günlük konut kiralama yapan uygulamalara yönelik getirilen yeni kural ve düzenlemelerin 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girmesiyle kısa zamanlı kiraya verilen evlerin normal kiralamaya döneceğine dikkat çeken sektör temsilcileri kiraların düşeceğini söyledi.

Rusya'da ticari emlak kiralarının en yüksek olduğu caddeler! 

Rusya’da bu defa Moskova ve St.Petersburg dışındaki önde gelen kentlerde ticari emlak kiralarının en yüksek olduğu caddeler belirlendi. İşte o caddeler...

İTO Başkanı Avdagiç'ten ev kiralarını düşürecek 5 öneri! 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, konutu etkileyen en önemli unsurun arsa maliyeti olduğununa dikkat çekerek, ev kiralarını düşürecek 5 önerisini açıkladı.

İstanbul'da konut fiyatları ve yüksek kiralar gündemden düşmüyor!

İstanbul'da konut fiyatları ve yüksek kiralar gündemden düşmüyor. İPA tarafından yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 35,5’i “Gündemimizde konut ve kira fiyatlarındaki artış var” dedi.

Kiralar nasıl düşer?

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yükselen kiralarla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Özelmacıklı, ""Kiraların düşmesi için yeni inşaat arzına ihtiyaç var" dedi.

ABD'de ev kiralarının iptal edilmesi için protesto düzenlendi! 

ABD'nin New York şehrinde toplanan bir grup pandemi döneminde ev kiraların iptal edilmesi için protesto düzenledi. 

İş yeri kiralarının ödenmemesi mücbir sebep mi?

Yeni tip koronavirüs salgını dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına aldı. Koronavirüs salgını sebebiyle kapatılan, faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin kiralarını ödememesi mücbir sebep sayılıyor mu? İşte koronavirüs salgınının iş yeri kira sözleşmelerine etkisi...

AVM'lerde kiraların TL'ye çevrilmesi faydalı oldu!

FLO Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan "AVM'lerde kiraların döviz yerine TL olarak düzenlenmesi kararının sektöre ne kadar faydası oldu?" sorusuna, "Bu karar sektörümüz için elbette faydalı oldu" yanıtını verdi...

Kiraların kısa vadede döviz cinsinden düşüş göstermesi bekleniyor!

Cushman & Wakefield 2019 2. Çeyrek Gayrimenkul Pazar Analizleri Raporu'na göre; kiraların kısa vadede döviz cinsinden düşüş göstermesi bekleniyor...

AND Pastel’de 'Taşın düşün' dönemi başladı!

AND Gayrimenkul, Temmuz 2018’de yaşamın başladığı konut projesi AND Pastel’de kiracı olarak yaşamaya başlayanlara, kiralarını birikime dönüştürerek ev sahibi olma imkanı sağlıyor.

ATM kiraları lüks dükkanlarla yarışıyor!

Bankaların ATM kiraları lüks dükkan kiralarıyla yarışır hale geldi. Belediye ve şahısların bankalara kiraladığı yerlerin yıllık kiraları 500 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Fikirtepe'de hak sahipleri kiralarını alamıyor!

Kentsel dönüşüm şehri Fikirtepe'de hak sahipleri kiralarını alamıyor. Firmalar Araplara konut satışını hızlandırmak için reklam yapmaya başladı.

Kiraların TLye dönmesi Haberi

Kiraların TLye dönmesi

DÖVİZ kurlarının Ağustos ayında rekor artış göstermesi Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki pek çok sektörü zora soktu. Özellikle dövizle borçlanan ve kira sözleşmelerini döviz cinsinden yapan şirketler kur baskısı karşısında zor dönemler yaşadı. Faaliyetlerini 80 yıldır sürdüren Hotiç, 70 yıllık Yeşil Kundura, 48 yıllık Beta gibi köklü ayakkabı markaları ve Gilan Mücevherat gibi perakendeciler konkordato ilan etti.

Para'dan Zeliha Aşagöz Temiz'in haberine göre; Uzmanlara göre bu konkordatoların temel iki nedeni vardı; hammadde alımlarının dövizle yapılması ve kiraların döviz cinsinden ödenmesi. Özellikle AVM’lerde kira sözleşmelerinin döviz cinsinden yapılması, pazarı rakiplerine kaptırmamak için yeni açılan AVM’lerde boy göstermek isteyen markaların kira maliyetlerini ciddi oranda artırdı. Dövizde yaşanan yükseliş sonrası perakende sektöründe kira/ciro oranı yüzde 35’lere çıktı. Yani satışların neredeyse üçte birinden fazlası dükkan...