05 / 05 / 2024

kiraya ne zaman zam yapılır

kiraya ne zaman zam yapılır

Kiraya veren ile kiracının haklarının korunduğu Borçlar Kanunu gereğince kira zammı enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Peki, kiraya ne zaman zam yapılır? Kiraya nasıl zam yapılır? İşte kiracılık kanunu esasları...

Mart 2023 kira artış oranı belli oldu mu? Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kiraya ne kadar zam yapılacak?

"Mart ayı kira artış oranı ne zaman açıklanır?" sorusunun yanıtı Şubat ayının ortasına gelinmesiyle beraber sık sık araştırılmaya başlandı. Mart 2023 kira artış oranı belli oldu mu? Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Kiraya ne kadar zam yapılacak?

Kira tespit davası ne zaman açılır? Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenmesinin talep edildiği bir davadır. Bu dava uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir. Peki, Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi? Kira tespit davası ne zaman açılır? İşte tüm detaylar..

2022 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Geçtiğimiz sene konut ya da işyerini kiraya verenler bu sene vergi mükellefi oluyor. Mükellefin öncelikle beyanname vermesi gerekiyor. Peki, 2022 kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Kira geliri beyannamesi ne zaman verilir 2021?

Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belli bir kısmı gelir vergisinden istisna tutuluyor. Peki kira geliri beyannamesi ne zaman verilir 2021? Kira geliri olanlar bu yıl ne kadar ödeyecek? İşte tüm merak edilenler...

Kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek 2021?

Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belli bir kısmı gelir vergisinden istisna tutulmuştu. Peki 2021 yılı için kira geliri beyannamesi istisna tutarı ne kadar? Kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek 2021? İşte tüm merak edilenler.

2021 kira geliri beyannamesi ne zaman verilir?

Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belli bir kısmı gelir vergisinden istisna tutuluyor. Peki kira geliri olanlar bu yıl ne kadar ödeyecek? 2021 kira geliri beyannamesi ne zaman verilir? İşte tüm merak edilenler...

Kasım 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ev ve iş yeri gibi gayrimenkullerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri Kasım ayı kira artış oranlarını araştırmaya devam ediyor. Peki milyonların merakla beklediği Kasım 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ekim 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ev ve iş yeri gibi gayrimenkullerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri Ekim ayı kira artış oranlarını araştırıyor. Peki Ekim 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Eylül 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ev ve iş yeri gibi gayrimenkullerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri Eylül ayı kira artış oranlarını merak ediyor. Peki Eylül 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ağustos 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ev ve iş yeri gibi gayrimenkullerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri Ağustos ayı kira artış oranlarını araştırıyor. Peki Ağustos 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Temmuz 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ev ve iş yeri gibi gayrimenkullerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri Temmuz 2020 kira artış oranlarını araştırıyor. Peki Temmuz 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Haziran 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ev ve iş yeri gibi gayrimenkullerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri Haziran 2020 kira artış oranlarını merak ediyor. Peki Haziran 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Mayıs 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

Ev ve iş yeri gibi gayrimenkullerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri Mayıs 2020 kira artış oranlarını araştırıyor. Peki Mayıs 2020 kira artış oranları ne zaman açıklanacak?

kiraya ne zaman zam yapılır Haberi

kiraya ne zaman zam yapılır

Kiraya ne zaman zam yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya belli oranlarda zam yapılabiliyor. Bu zam, mal sahibinin istediği oranlarda değil, kanunda belirtilen esaslarda yapılabiliyor.


Kiraya veren ile kiracının haklarının korunduğu Borçlar Kanunu gereğince kira zammı enflasyon oranlarına göre yapılıyor. Ancak bu kural yapılan bir değişiklik ile 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor.


İşyerlerinde 2020 yılına kadar bu kural uygulanmıyor. Sözleşmede hangi oranda anlaşma yapılmışsa, bu oranda zam yapılabiliyor.


Meskende kirada yapılacak zam, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanan Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre hesaplanıyor. Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. 


Kanun esasları şu şekilde;

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek...