02 / 05 / 2024

Kök tapunun geçerliliği

Kök tapunun geçerliliği

Cumhuriyet öncesi kayıtlara giden tapulamaya esas olan tapu ve temessük kayıtlarıdır. Bir tapu kaydının esas itibariyle kaynaklandığı ilk tapu kaydı kök tapu olarak ifade ediliyor. Peki, kök tapu geçerli midir?

Kök tapu nedir?

Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belge tapu oluyor. Peki, kök tapu nedir?

Tapunun geçmişi nasıl öğrenilir? Eski tapular e-devlette görünür mü? Ölen kişinin tapusu nasıl alınır?

Tapu geçmişi sorgulama, araştırma sıkça sorulan sorular arasındadır. Peki Tapunun geçmişi nasıl öğrenilir? İşte merak edilenler!

Ev alıp satacaklar dikkat! Tapu Genel Müdürlüğünden son dakika açıklaması geldi: Hiçbir geçerliliği yok!

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Zeki Adlı'dan ev alıp satacak herkesi ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Adlı yaptığı açıklamada noterdeki sözleşmelerin geçerliliğinin olmadığını, satışların tapu müdürlüklerinde olması gerektiğini dile getirdi.

Kiralar düzenli ödeniyorsa, ihtarların hukuki geçerliliği var mı? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kiralar düzenli ödeniyorsa, kiracıya yapılmış ihtarların hukuki geçerliliği var mı?' sorusunu yanıtladı.

Vasiyetnamenin geçerliliği kesin midir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Hiç evlenmemiş bir bayanım. Anne ayrı soğuk ilişkileri olan kardeşlerim var. Mirasımı resmi vasiyetname ile öz kardeşlerime bırakabilir miyim? Vasiyetname geçerliliği kesin midir?' sorusunu yanıtladı.

Site yönetim planının hukuki geçerliliği!

Ultima İnternational Eğitim ve Danışmanlık şirketinde Kalite ve Planlama Koordinatörü Zeynel Kayınova, Emlakkulisi.com okurları için "yönetim planının hukuki geçerliliği" konusunu kaleme aldı. İşte Zeynel Kayınova'nın yazısı...

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerliliği ve şerh sorunu!

Avukat Ceyda Huri Hergül, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "taşınmaz satış vaadi sözleşmesi geçerliliği ve şerh sorunu" konulu yazısını kaleme aldı...

İntema İnşaat'ın sermaye tavanının geçerliliği uzatıldı!

İntema İnşaat ve Tesisat Malzemeleri Yatırım ve Pazarlama A.Ş.'nin sermaye tavanının geçerliliği uzatıldı. Kurumun sermaye tavanının geçerlilik süresi 2016-2020 yıllarını kapsayacak.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde sona yaklaşıldı!

Körfez Geçiş Köprüsü'nün inşaatında sona yaklaşılırken, İstanbul'dan İzmir'e daha erken gitmek isteyenlerin ödeyeceği ücrette belli oldu.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü gayrimenkul fiyatlarını yükseltti!

Körfez Geçiş Köprüsü, gayrimenkul fiyatlarına doping etkisi yaptı. 'Boğaz manzaralı' ilanları ile dikkat çeken evlerin fiyatlarında yüzde 150'ye varan artışlar görüldü. Bölgeye en çok Araplar ilgi gösterdi.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü arsa fiyatları artırdı!

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, bölgedeki arsa ve konutların değerini yükseltti.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü ne zaman açılacak?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’in 2016 yılının Mart ayında, yaklaşık 5 ay sonra açılacağı bilgisini verdiği GEBZE-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatı tüm hızıyla sürüyor.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü arsa fiyatlarını artırdı!

Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olma özelliğini taşıyan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, bölgedeki konut ve arsa fiyatlarını artırdı.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'ne son 5 ay!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'in 2016 yılının Mart ayında açılacağı bilgisini verdiği Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatı tüm hızıyla sürüyor.

Kök tapunun geçerliliği Haberi

Kök tapunun geçerliliği

Kök tapu geçerli midir?

Cumhuriyet öncesi kayıtlara giden tapulamaya esas olan tapu ve temessük kayıtlarıdır. Bir tapu kaydının esas itibariyle kaynaklandığı ilk tapu kaydı kök tapu olarak ifade ediliyor. 


Bu tapulara Osmanlı tapusu da deniyor. Peki, kök tapu geçerli midir? Kök tapu kaydının geçerli olması için ne yapılır?


Kök tapu sahipleri, Osmanlı arşivleri ve Tapu Müdürlükleri ile iletişime geçerek tapunun geçerliliği konusunda bilgi edinebiliyor. Geçerli olarak gözükmeyen tapular için Yargı süreci başlatılabiliyor. 


YARGITAY 7.Hukuk Dairesi E. 2007/1068 kararı gereğince Kadastro tespitine dayalı olarak oluşan tapu kaydının iptali istemi için öncelikle kök tapu kaydının getirtilmesi ve Yerel Uzman ve Bilirkişi hazır edilerek keşif yapılması gerekiyor. 


YARGITAY 7. Hukuk Dairesi 2005/2826 E.N , 2005/3598 K.N. kararı gereğince ise; 


Kök tapu sahiplerinin gösterecekleri deliller toplanmalı, bundan sonra yöreyi...