28 / 04 / 2024

konut kredisi tüketici kanunu

konut kredisi tüketici kanunu

Tüketicilerin haklarının korunması açısından faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemiyor. Peki, konut kredisinde faiz oranı nasıl belirlenir?

İki dev kurum açıkladı! Tüketici kredilerinin ne kadarı konut? 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası merakla beklenen tüketici kredisi kullanım rakamlarını açıkladı. Peki tüketici kredilerinin ne kadarı konut? 

Konut kredisi kullanımında son dakika! Tüketici kredilerinin 394 milyar 225 milyon TL'si konut!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan son dakika rakamlarına göre tüketici kredilerinin 394 milyar 225 milyon 39 bin TL'si konut...

Kredi faizleri değişti! İşte Aralık 2023 konut, taşıt ve tüketici kredisi faiz oranları!

Aralık ayının ortalarına yaklaştığımız şu günlerde pek çok banka da kredi faiz oranlarında değişikliğe gitti. İşte Aralık 2023 konut, taşıt ve tüketici kredisi faiz oranları...

ABD'de konut kredisi başvuru oranları yüzde 5,7'ye düştü!

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi yaptığı açıklamada 2023'te tüketici kredisi talebinde kayda değer bir düşüş yaşandığını belirterek, konut kredisi başvuru oranlarının yüzde 5,7'ye düştüğünü açıkladı.

BDDK açıkladı: Tüketici kredilerinin 442 milyar 504 milyon TL'si konut!

BDDK tarafından açıklanan rakamlara göre tüketici kredilerinin tutarı 10 Kasım itibarıyla 3 milyar 496 milyon lira artışla 1 trilyon 462 milyar 617 milyon liraya yükseldi. Söz konusu kredilerin 442 milyar 504 milyon liralık kısmını konut kredisi oluşturdu...

Tüketici ve konut kredilerine sigorta düzenlemesi geliyor! 1 Ocak'ta resmen başlıyor!

Bugünkü 31962 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri, sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak karşılaştırmalı ödeme planıyla teklif edilebilecek.

2021 yılında 300 milyar TL'den fazla konut kredisi kullanıldı! 

2021 yılında 300 milyar TL'den fazla konut kredisi kullanıldı. Konut kredilerinin, tüketici kredilerinin toplam 3'te 1'ini oluşturduğu belirtildi.

Recep Baştuğ: Konut ve tüketici kredi talepleri yüzde 50'nin üzerinde düştü!

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ yaptığı açıklamada, konut, tüketici ve taşıt gibi bireysel kredi taleplerinde yüzde 50'nin, kredi kartı harcamalarında yüzde 30'un üzerinde düşüş yaşandığını söyledi.

Tüketici kredilerinin 179 milyar 629 milyon TL'si konut!

Tüketici kredileri tutarı, 23 Ağustos tarihi ile biten haftada 3 milyar 338 milyon lira artarak 405 milyar 885 milyon liraya yükseldi. Söz konusu kredilerin 179 milyar 629 milyon lirası konut kredisi...

Tüketici kredilerinin 180 milyar 525 milyon TL'si konut kredisi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık bültenine göre; tüketici kredilerinin 180 milyar 525 milyon lirası konut kredilerinden oluştu...

Yargıdan tüketici lehine konut kredisi faiz kararı!

Bursa'da, bankanın konut kredisinden yüksek faiz almasıyla mağdur olan vatandaş, verdiği hukuk mücadelesinin sonucunda haklı bulundu. Yargıdan tüketici lehine konut kredisi faiz kararı verdi..

Konut kredisi kullanma yaşı 18'e düştü!

Konut alımında araştırmalar özellikle son yıllarda markalı konut projelerine artan ilginin konut kredileri kullanma yaş aralığını 18’e kadar çektiğini gösteriyor. Türkiye 2014 Eylül itibariyle 41 milyar 904 milyon liralık konut ile tüketici kredisi kullan

Bankalar 280 milyar TL tüketici ve konut kredisi sağladı!

Bankaların vatandaşlara sağladığı tüketici ve konut kredilerinin toplamının 280 milyar liraya ulaştığına değinen Özdebir, "Bankalara tüketici ve konut kredisi borcu olanların sayısı 17,6 milyondur." dedi.

konut kredisi tüketici kanunu Haberi

konut kredisi tüketici kanunu

Konut kredisinde faiz oranı nasıl belirlenir?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 28 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi gazetede yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek olan kanunda konut kredisi faiz oranlarına ilişkin esaslara da yer veriliyor.


Bilindiği üzere kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı faiz olarak tanımlanıyor.


Kanuna göre, tüketicilerin haklarının korunması açısından faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemiyor.


Ayrıca, konut kredilerinde kullanılabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirleniyor.


Konut kredisi faiz oranı 2014..

MADDE 36 – (1) Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilir.


(2) Sözleşmede belirtilmek suretiyle...