06 / 07 / 2024

konut krizi

konut krizi

TÜİK, Türkiye’de yılda yüzde 21-22 kira artışı olduğunu açıkladı ancak piyasadaki oranlar kağıt üzerindeki oranların oldukça üstünde. Hükümetin konut kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren yasasına rağmen İstanbul'da konut fiyatları 'barınma' krizini gündeme getirdi.

Fiyatlar dibe çekilecek! Cep yakan kriz için yeni tarih verildi

31 Mayıs 2022 verilerine göre sahibinden.com'da İstanbul’da toplam 83 bin 726 kiralık konut ilanı yer alıyor. Kiralık konut fiyatları ise son dönemin en yüksek seviyelerine geldi. Peki bu derece artan konut fiyatları nasıl düşecek? İTO Başkanı Şekib Avdagiç 5 öneri sundu.

Konutta denklem bozuldu! Kriz nasıl çözülecek?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü yazısında Türkiye'de yaşanan konut krizine ilişkin konuyu kaleme aldı.

İnşaat sektöründe neler oluyor? Konut krizi aşılacak mı?

Türkiye'de son dört yıldır yaşanan konut kıtlığı ve beraberinde gelen kira zamları vatandaşların tepkisine sebep oluyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas yaşanan durumu değerlendirdi.

2006 yılında konutta kriz indirimi!

2006 yılında döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmayla beraber faizlerdeki yükseliş konut satışlarını durma noktasına getirmiş. Piyasaya güvenin azalması konut firmalarını zora sokmuş ve firmalar fiyat düşürmeye başlamış.

Konut krizi 2009'a kadar zirveye çıkmaz

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Başekonomisti David Wyss, subprime krizinden kaynaklanan kayıpların 2009'a kadar zirveye çıkmayacağını belirtti.

Amerika'daki mortgage krizi oldukça derin!

2008 yılındaki mortgage krizi sonrası Amerika'da bankalara geri dönen konut sayısı 6,5 milyonu buluyor

Konut krizi derinleşiyor! Kiralarda yüzde 25 kira sınırının kalkması emlak piyasasını nasıl etkileyecek?

Dr. Ümit Kumcuoğlu yaptığı açıklamada son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan yüzde 25 kuralının piyasada istisnai davranış yaratarak kira krizini derinleştirdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin konut sorunu nasıl çözülür Kimlerin, neler yapması gerekiyor?

Barınma krizi ülke genelinde büyük sorun haline geldi. Konut fiyatları ve kredilerin yüksek olması vatandaşın ev sahibi olmasını engelliyor. Konut hayali bile kuramayan vatandaşlar bu soruna çözüm bekliyor. Peki Türkiye'nin konut sorunu nasıl çözülür Kimlerin, neler yapması gerekiyor?

İspanya'da konut krizi büyüyor: Yüzde 42 artan oda kiraları 500 avroya kadar çıktı!

Yaşanan konut kriziyle gündeme gelen İspanya'da konut kiraları resmen astronomik rakamlara çıktı. Ülkede son 5 senede yüzde 42 oranında artış gösteren oda kiraları aylık 500 avroya kadar yükseldi.

Barcelona'da konut krizi! Turistlere ev kiralanması yasaklanacak...

İspanya'nın Barcelona kenti Belediye Başkanı Jaume Collboni, şehirde 2028 senesine kadar turistlere daire kiralamanın yasaklanacağını açıklandı. Bu kapsamda Collboni, kararı 'artan konut maliyetlerini düşürerek konut krizini' çözmek için alacaklarını vurgulandı.

Memurun ve dar gelirlinin krediyle ev alması imkansız! Konut krizi nasıl çözülür? 

Son zamanlarda fırlayan konut fiyatlar Meclis gündemine de sık sık geliyor. İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, barınma krizine değindi ve çözümü paylaştı. İşte o açıklama...

Yeni düzenlemeler satılık ve kiralık ev fiyatlarını yaz sonunda uçuracak! Yeni konut krizi kapıda!

Satılık ve kiralık ev fiyatları ile ilgili bir son dakika uyarısı yapıldı ve fiyatların uçacağı, yeni konut krizinin de kapıda olduğu belirtildi. İşte sektör temsilcilerinin o açıklamaları...

GYODER Başkanı Neşecan Çekici: Ciddi bir konut krizi kapıda!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici yaptığı açıklamada ciddi bir konut krizinin kapıda olduğunu söyledi. İşte Neşecan Çekici'nin o açıklamaları...

Artan maliyetler ve düşen alım gücü deprem riskiyle birleşti: Konut krizi can krizine dönüştü!

Mega kent İstanbul'daki 2 milyonluk yapı stokunun 1.3 milyonu riskli olarak belirtiliyor. Söz konusu yapılardan 230 bin tanesi de acilen dönüştürülmesi gerekiyor.

Konut sahipleri ve kiracılar arasında 'ev gösterme' krizi! Hangi şartlarda kiracılar evi göstermek zorunda? 

Son dönemde konut sahipleri ve kiracılar arasında 'ev gösterme' krizi yaşanıyor. Peki yasal düzenlemelere göre, kiracıların oturdukları evi gösterme şartları neler? İşte o detaylar...

Yabancıya konut satışı kısıtlandığında emlak krizi ekonomik krize döner!

İş dünyasının tecrübeli ismi Ali Özmen Safa, Kıbrıs emlak sektörü ile ilgili bir açıklamada bulundu ve yabancıya konut satışı ile ilgili yeni yasaya değindi. Safa, ekonomik kriz uyarısı yaptı. İşte o açıklama...

Konut krizi siyasi mesele oldu: Emlak fiyatları yüzde 47 arttı, gençlerin aile evinden ayrılma yaşı yükseldi!

Avrupa'da uzun yıllardır artan konut krizi artık siyasi bir mesele oldu. Yapılan araştırmalara göre gençlerin aile evinden ayrılma yaşı da arttı. Bazı ülkelerdeki çiftler, ayrılsalar da birlikte oturmak zorunda kalıyor. The Guardian, AB ülkelerindeki krizin etkilerini açıkladı.

Avrupa'daki konut krizi Z kuşağını endişelendiriyor! Ev fiyatları yüzde 47 kiralar yüzde 18 arttı!

Avrupa'da yaşanan konut krizi Yunanistan'dan Almanya'ya, Hollanda'dan Portekiz'e, Fransa’dan Britanya'ya kadar ciddi bir şekilde hissediliyor. Konut fiyatları ve kiralar yükselirken, yaşanan durum da Z kuşağını endişelendiriyor.

Birleşmiş Milletler'den Avrupa Birliği’ne uyarı: Konut krizini çözün veya aşırı sağa teslim olun!

Avrupa genelinde yaşanan konut krizi gündemden düşmezken, Birleşmiş Milletler’in konut haklarıyla ilgilenen özel raportörü, kıta genelinde yaşanan konut krizi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...

konut krizi Haberi

konut krizi

İstanbul'da yaşanan konut krizi kiracıları çok zor durumda bırakmaya başladı. Konut kiralarında rakamlar 20 bin lira sınırına dayandı. İstanbul Kadıköy'de kiralık konut ilanlarından sade 11 tanesinin bedel olarak 5 bin lira istediği diğer konutların kiralık fiyatlarının 20 bin lira sınırına dayandığı görüldü.

Son dönemde, giderek artan konut fiyatlarına karşı haziran ayına ilişkin Kadıköy ilçesindeki ortalama konut fiyatları açıklandı. Araştırma kapsamında 23 Haziran 2022 tarihi itibariyle bir internet sitesinde yer alan toplam 1.020 ilan incelendi. Buna göre haziran ayı itibariyle İstanbul'un Kadıköy ilçesinde ortalama ev kiraları 19 bin 438 lira olarak açıklandı.

Araştırmadan 30 bin TL ila 150 bin TL'ye varan 122 adet ilanın çıkarılması sonucunda ise Kadıköy'deki ortalama kira fiyatı 15 bin 200 olarak hesaplandı. Yine aynı araştırma neticesinde sadece 20...