30 / 04 / 2024

konut satış sözlemesinden vazgeçmek

konut satış sözlemesinden vazgeçmek

6502 sayılı Tüketici Kanunu ile ortada henüz konut yokken, konut projesi sahibi olan firma ile yapılan ön ödemeli konut satış sözleşmelerinden tüketiciler cayabiliyor. İşte konut satış sözleşmesi cayma hakkı..

Maketten konut satışına 56.6 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada 2021 yılından bu yana kamuoyunda “maketten satış” şeklinde bilinen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilişkin 76 firmanın denetlendiğini, tespit edilen aykırılıklar kapsamında 56 milyon 657 bin TL idari para cezası uyguladıklarını dile getirdi.

Teminat sağlamayan ön ödemeli konut satışlarına ceza geliyor!

Otuz adet ve üzeri konut ve inşaat projelerinde, bina tamamlama sigortası ya da teminat sağlamayan ön ödemeli konut satış sözleşmesiyle konut veya devre tatil satışı gerçekleştiren satıcılara da 1 milyon 557 bin 139 TL idari para cezası uygulanacak.

Yabancıya konut satışı sınırlansın!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Yabancıya konut satışı sınırlansın!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 10 maddelik o analizi...

Türkiye'de konut satış süreleri düşüyor! Konutlar 37 günde el değiştiriyor!

sahibinden Ağustos Ayı Emlak Endeksini yayımladı. Endekse göre, konut satış süresi hızla düşüyor, Türkiye’de konutlar ortalama 37 günde el değiştiriyor.

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde cayma hakkı!

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

2019'da ikinci el konut satışı, sıfır konut satışını geçti!

İkinci el konut satışları, sıfır konut satışlarına büyük fark attı. Türkiye'de 2019 yılında ilk el konut satışı 511 bin 682, ikinci el konut satışı ise 837 bin 47 olarak gerçekleşti...

Ankara'da 2019'un ilk yarısında 48 bin 814 konut satıldı!

TÜİK'in yayınladığı verilere göre, Ankara'da 2019 yılının ilk yarısında 48 bin 814 konut satıldı. En çok konut satışı ise Mart ayında gerçekleştirildi...

İstanbul'da 2019'un ilk yarısında 91 bin 561 konut satıldı!

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; İstanbul'da 2019 yılının ilk yarısında 91 bin 561 konut satıldı. En konut satışı ise Esenyurt'ta gerçekleşti...

2019'un ilk yarısında 484 bin 443 konut satıldı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, 2019 yılının ilk yarısında Türkiye genelinde toplam 484 bin 443 adet konut satıldı...

Yabancıya konut satışında tarihin en yüksek ilk yarısı!

2019 yılının ilk yarısında yabancıya 19 bin 952 adetlik konut satışı, tarihin en yüksek ilk yarı rakamı olarak açıklandı.

ABD'de bekleyen konut satışları Mayıs'ta yüzde 1.1 arttı!

ABD’de Mayıs ayı askıdaki konut satışları Mayıs ayında yüzde 1,1 ile beklenti altında kaldı. Veriler konut sektöründe ivme kaybı yaşandığını ortaya çıkardı.

ABD'de yeni konut satışları Mayıs'ta yüzde 7.8 düştü!

ABD'de yeni konut satışları Mayıs ayında yüzde 7.8 düşüş göstererek, 626 bine geriledi.

Antalya konut satışında Kepez ve Alanya ilk sırada! 

TÜİK ilçelere göre konut satışı verilerini açıkladı. Antalya'nın 19 ilçesi arasında konut satışında Kepez ve Alanya il sıralara yerleşti. 

konut satış sözlemesinden vazgeçmek Haberi

konut satış sözlemesinden vazgeçmek

Konut satış sözleşmesi cayma hakkı!

6502 sayılı Tüketici Kanunu ile, konut alım satımlarında tüketicilere bazı haklar getirildi. Kanun ile ortada henüz konut yokken, konut projesi sahibi olan firma ile yapılan ön ödemeli konut satış sözleşmelerinden tüketiciler cayabiliyor.


Kanun gereğince, tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip oluyor.


Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.


Taşınmazın kısmen veya tamamen bağlı krediyle alınması durumunda bağlı kredi sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu tarihte hüküm doğurmak üzere bu maddede öngörülen cayma hakkı süresi sonunda yürürlüğe girer. Konut finansmanı kuruluşu cayma hakkı süresi içinde tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler...