19 / 05 / 2024

konut sitelerinde ortak alanların aidatı

konut sitelerinde ortak alanların aidatı

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " ortak alanlarda aidat uygulaması " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Konut sitelerine mafya ve çeteler dadandı: Artık devlet denetleyecek! 

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, konut sitelerine mafya ve çetelerin dadandığına, konu ile ilgili yapılan yasal düzenlemede sona gelindiğine dikkat çekti. Peki konut sitelerinde neler oluyor? Yasal düzenlemede neler var? 

Konut krizine İngiltere çözümü! Ortak mülkiyetli paylaşımlı ev sahibi modeliyle evsiz kimse kalmayacak!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İngiltere’de gittikçe artan Shared Ownership Yöntemi / Ortak Mülkiyetli Paylaşımlı Ev Sahipliği modeli ile Konut Edinimini tüm ayrıntılarıyla anlattı.

Elektrikli araçlara talep, konut sitelerindeki şarj istasyonları sayısını da artırdı!

Son dönemde talebin giderek daha da arttığı elektrikli araçlar konut sitelerinde bulunan şarj istasyonu sayısını da artırdı. Site yönetimleri firmalarla görüşerek ortak şarj istasyonları kurmaya başladı. İşte konu ile ilgili detaylar...

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu için 5'te 4 çoğunluk şart! Nasıl kurulur?

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için, kat maliklerinin beşte dördünün onayıyla istasyon kurulabildiği belirtildi. İşte konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu nasıl kurulur?

Emlak sitelerinde takas ilan sayısı arttı! Takasla konut satışları o ilde resmen patlama yaşadı!

Artan fiyatlar ve yükselen kredi faiz oranlarından dolayı emlak sitelerinde takas ilan sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.  O ilde ise resmen takasla konut satışları patlama yaşadı...

Konut sitelerinde bulunan elektrikli araç şarj üniteleri "fiyat avantajı ve konfor" imkanı sunuyor!

Türkiye'de elektrikli araç kullanıcı sayısının yükselmesi ile beraber altyapısı gelişen şarj ünitelerinin de konut sitelerinde kurulması ve sürücülere uygun fiyatlar ile  konforlu şarj imkanını sunmuş oluyor.

Ev almak isteyenler dikkat! Ortak konut kredisi nedir, nasıl çekilir?

Ev almak isteyen pek çok kişi tarafından merak edilen ortak konut kredisi birden çok kişinin aynı konut için birlikte kredi alarak ortak bir konut sahibi olmalarını sağlayan bir finansman çözümü şeklinde belirtiliyor. Peki ortak konut kredisi nasıl çekilir?

Ortak Konut Kredisi nasıl çekilir? Ortak kredi çekip 5 Kişi aylık 20 bin TL ödüyor...

Son zamanlarda artan kredi faizi oranlarından dolayı 'Ortak konut kredisi'ne ciddi talep oluşmakta. Buna göre, bu tarz kredi türünde 5 kişiye kadar ortak kredi çekilerek konut alınabiliyor. Böylece, 3 milyon liralık bir evin aylık ödemesi 20 bin lira oluyor.

Konut sitesinde oturanlar dikkat! Ortak alanların kira gelirleri de beyan edilmeli!

Konut sitelerinde mülkü olan binlerce kişiyi ilgilendiren bir son dakika gelişmesi paylaşıldı. Konut sitelerinde ortak alanların kira gelirleri de beyan ediliyor. İşte detaylar...

Aylık 10 bin TL'den başlayan taksitle ev sahibi olabilirsiniz! Ortak konut kredisi kampanyası başladı!

Ziraat Bankası tarafından konut sahibi olmak isteyenler için 'Ortak Konut Kredisi' kampanyası hayata geçirildi. En az 2, en fazla 5 kişi olacak şekilde konut kredisi alınabilecek. 1.250.000 TL'lik krediye aylık 10 bin 794 TL ödenecek. İşte ayrıntılar...

Konut sitelerinde aidat krizi: Neden aidatlara sınır gelmedi, neden denetim yapılmıyor?

Konut sitesi aidatlarında yaşanan fahiş aidatlar her sene gündeme geliyor. Peki neden denetim yapılmıyor? 

İstanbul'da bazı sitelerde aidatlar kiraları geçti! Siteler kötü yönetiliyor...

İstanbul'da bazı konut sitelerinde aidatlar resmen kiraları geçti. Bazı sitelerde aidatlar 3 bin lirayı aşarken üstelik çoğu site sakinleri de kötü yönetimden şikayetçi. Tebernüş Kireçci sosyal medya hesabından konut site aidatlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

'Bu aidatlarla yaşamak mümkün değil'! Konut sitelerinde yaşayanlar fahiş aidatlara karşı ne yapabilir? 

Konut sitesi aidatlarına uygulanan yüzde 220'ye kadar ulaşan zamlar isyan ettirdi. Peki fahiş aidat zamlarına karşı neler yapılabilir? İşte ayrıntılar...

konut sitelerinde ortak alanların aidatı Haberi

konut sitelerinde ortak alanların aidatı

Konut sitelerinde mevzuatsal olarak KMK-da konusu geçen dört ortak alan tanımından bahsedilebilir: KMK madde 4, 10,67 ve  EK-madde 2.


KMK madde 10-da site giderlerine gelir elde etmek için imalatı yapılmış alanlar ile diğer maddelerde çeşitli açıklamalar için anılan kapıcı daireleri; amir maddelerde belirtilen olumlu karar oranının  sağlanması ile kiraya verilebilir.


Bu kiralamalarda, ayrıca bir  aidat istenmez, talep edilmez, uygulanmaz. Çünkü aidatın temeli gider avansına esas olan KMK maddesi ile  Yönetim Planının ilgili maddelerindeki  metne göre hazırlanan işletme projesidir. Bu projede bağımsız bölüm başına düşen aidatlar; KMK madde20-ye  veya  yönetim planında arsa payı, eşit veya m2 oranına  veay bunların karmasına göre belirlenir. (ki arsa payı olmayan bağımsız bölüm, bağımsız bölüme bağlanmamış arsa payından bahsedilemez)


Ortak alanlar KMK madde 10 veya EK-madde 2’ye konu...