06 / 05 / 2024

konutun ekspertizi nasıl yaptırılır

konutun ekspertizi nasıl yaptırılır

Kredi kuruluşları tarafından verilen konut kredileri gayrimenkul eksperlerinin hazırladığı konut eksperizine bağlıdır. Konutun ekspertizi nasıl yaptırılır?

Konut satışı yapacaklar dikkat! Para nasıl alınır? İşte tek tek bilinmesi gerekenler!

Konut satışı, pek çok detayın düşünülmesini gerektiren karmaşık bir süreç Fakat, en kritik aşamalardan biri, satıcının konutun karşılığında parayı nasıl alacağıdır. Bu sürecin, güvenilir, hukuki ve finansal bakımdan güvenilir bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. İşte detaylar...

Konut kredisi ekspertizi nedir? Nasıl yapılır?

Özel ve kamu bankalarından konut kredisi almak isteyenler bankaların istediği bazı şartları yerine getirmek zorunda. Peki, Konut kredisi ekspertizi nedir? Nasıl yapılır? İşte detaylar...

İstanbul'da 6,4 milyon konutun 153 bini hayalet ev! Boş ev sorunu nasıl çözülebilir? 

Konut sorunu gün geçtikçe derinleşirken, hayalet evler de sık sık gündem oluyor. Hayalet evler, kkonutta arz talep dengesizliği ve kira sorununun nedenlerinden biri. Peki boş ev sorunu nasıl çözülebilir? 

2023 TOKİ ödeme planı nasıl olacak? TOKİ 2+1,3+1 konut taksit ödemeleri tarihleri!

Türkiye genelinde 250 bin konutun inşa edileceği ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ projesi kapsamında İstanbul'da 50 bin konut yapılacakken, konut sahibi olmaya hak kazanan vatandaşlar, TOKİ ödemelerinin ne zaman başlayacağını ve ödeme planının nasıl olacağını merak ediyor. İşte detaylar...

Banka ipotekli konutun satışı nasıl yapılır? İpotekli ev satılır mı?

Bankaların verdikleri kredi karşısında aldığı teminata ipotek denir. Kişinin aldığı krediyi ödememesi halinde konut satışa çıkarılarak banka borcu kapatılır. Peki, ipotekli ev satılır mı? Banka ipotekli konutun satışı nasıl yapılır? İşte yanıtı…

Konutun gerçek değeri nasıl belirlenir?

Konut alımlarında ya da satışlarında bazı kurnazlıklar ve hileler yapılabiliyor. Bazen ev sahipleri bazen de kiracılar bu nedenle mağdur oluyor. Masraflardan kaçınmak isteyen kişiler evlerin değerini düşük gösteriyor. Peki evin gerçek değeri nasıl belirlenir?

Miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

Veraset ve İntikal Vergisini ödemek için miras kalan ev, araba, hisse senedi gibi mal mülk için vergi dairesine beyanname vermek gerekli. Peki miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

Bağlı konut kredisi nedir? Nasıl alınır?

Belli konutun satın alınması veya konutun alınması için belli bir satıcı ile sözleşme yapılması şartıyla kredi verilmesine bağlı konut kredisi deniyor. Peki, bağlı konut kredisi nasıl alınır?

TOKİ Van Merkez Şerefiye Evleri başvuruları nasıl yapılacak?

Toplam 425 adet konutun satışa çıkarıldığı TOKİ Van Merkez Şerefiye projesinde daireler 2+1 ve 3+1 şeklinde tasarlandı. Peki TOKİ Van Merkez Şerefiye Evleri başvuruları nasıl yapılacak?

Konut brüt alanı nasıl hesaplanır?

Konutta brüt alan, konutun net alanına ek olarak birtakım bölümlerin eklenmesi halinde hesaplanan alan oluyor. Peki, konut brüt alanı nasıl hesaplanır? Konut brüt alanı hesabına neler dahil edilir?

Konut net alanı nasıl hesaplanır?

Bir konutun alan hesabı iki farklı şekilde yapılıyor. Konutun brüt alanı, dairenin bütün alanları dahil toplam metrekareyi söylerken, konutun net alanı ise yalnız kullanılabilen alanlar oluyor. Peki, konut net alanı nasıl hesaplanır?

Konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?

Konut kredisi, satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla sunulan kredi oluyor. Kredi tespit edilen faiz oranı ile hesaplanarak geri ödeniyor. Peki, konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?

Konutun yüzde yüzüne kredi nasıl alınır?

Konut sahibi olmak isteyenler, bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı kredilerinden yararlanabiliyor. Konutun değerinin ancak belli bir kısmına kredi veriliyor. Peki, konutun yüzde yüzüne kredi nasıl alınır?

konutun ekspertizi nasıl yaptırılır Haberi

konutun ekspertizi nasıl yaptırılır

Konut ekspertizi nasıl yaptırılır?

Konut ekspertizi nasıl yaptırılır sorusunun yanıtına geçmeden önce ekspertiz sürecini açıklamak doğru olacaktır. Konut ekspertizi, konut kredisinde zorunlu bir aşamadır. Gayrimenkul ekspertizi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılan konutun değer tespit sürecidir. Tespit edilen gayrimenkulün değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirler.


Eksperlerin görevi, gayrimenkulü değerlendirmek ve kredi kuruluşu için pazar fiyatını belirlemektir. Genelde, gayrimenkul eksperlerini kredi veren kuruluş belirler. Buradaki amaç, kredi verilen kuruluşu korumaktır. Çünkü eksperlerin belirlediği değer son kararda büyük önem taşır.


Konut ekspertizi nasıl yaptırılır?

Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alır. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi takyidat olup olmadığı ilgili...