10 / 05 / 2024

kooperatif anayasası

kooperatif anayasası

Anayasada kooperatif ile ilgili hükümler Dördüncü Kısımda açıklanıyor. T.C. Anayasasına göre devletin amaçlayan kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alması gerekiyor. İşte T.C. Anayasasında yer alan kooperatif hükümleri...

Kooperatif dairesi müteahhitin borcundan dolayı riske girer mi? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Müteahhitten inşaat halindeyken bir bina aldım.Şartları kağıda yazdık.Ödemeleri yaptım ve kat irtifakı yazılı tapu aldım. Bazı muafiyetler olduğu için inşaatı kooperatif olarak yaptığını söyledi. Zararım olur mu?' sorusunu yanıtladı.

Şehir içlerindeki sanayi tesisleri yapı kooperatif modeli ile taşınıyor!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, şehir içlerindeki sanayi tesislerinin yapı kooperatif modeli ile taşınmasını kaleme aldı...

Mustafa Bozbey: Bursa'ya imar anayasası lazım!

BUMİAD'ın ‘Büyükşehir Başkan Adaylarını Dinliyoruz' etkinliğinde konuşan Millet İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa için imar anayasasının hazırlanması gerektiğini söyledi.

Kooperatif başkanından tapu vurgunu!

Arnavutköy'de 1080 konutlu bir kooperatifin sığınak ve depo alanlarını meskene çevirerek sattığı iddiasıyla kooperatif başkanı Mehmet Ş.'nin yargılanması devam ediyor. Mehmet Ş.'nin 77 dairenin tapusunu da eşi, oğlu, gelini ve bir yaşındaki torunu üzerine yaptığı iddia edildi.

Her kente özel kentsel dönüşüm anayasası hazırlanacak!

Türkiye'de kentsel dönüşüm sürecine yeni bir yaklaşım getirme çalışmaları yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde her kente özel kentsel dönüşüm anayasası geleceğini açıkladı

Şehirlerin anayasası yeniden yazılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehirlerin Mekansal ve Stratejik planlarının gözden geçirilmesi konusunda harekete geçiyor. İmpo İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oflaz, şehirlerin anayasası olarak tabir ettiği Mekansal Planların bölgelerin stratejik kalkınmasının yol haritası olduğunu söyledi.

Kooperatif yapıları için imar barışına başvurulur mu?

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi veriliyor. Peki, kooperatif yapıları için imar barışına başvurulabilir mi?

Kooperatif site yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatiflerde site yönetiminin ne zaman ve nasıl kurulucağına ilişkin bilgiler Kooperatifler Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, kooperatif yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatif genel kurul toplantıları hakkında tebliğ!

Kooperatif ve Üst Kuruluşlarının Olağan Genel Kurul Toplantılarının Birleştirilerek Yapılması Hakkında Tebliğ, 31 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.. 

Hava Kent Akpınar Kooperatif Evleri fiyat!

Hava Kent Akpınar Kooperatif Evleri fiyat listesi 150 bin TL'den başlıyor. Projede 1+1, 2+1 ve 3+1 konut alternatiflerine yer veriliyor...

Müteahhitlik anayasasının çıkartılması şart!

ATO Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektörü ile ilgisi olmayan kişilerin müteahhitlik yapamaması gerektiğini belirterek, “Müteahhitlik anayasasının çıkartılması şart” dedi.

Şehircilik Anayasası için düğmeye basıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek ‘Şehircilik Anayasası’ için düğmeye basıldı. Mescit alanlarıyla ilgili yeni düzenlemeler geldi. Mescit alanları yüzde 30'luk emsal harici alana dahil olacak.

81 il için şehircilik anayasası çıkarılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Şehircilik Şurası Yönlendirme Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu, "Şehircilik Şurası"nda ele alınacak konularla ilgili bilgilendirdi. Tuzcuoğlu, 81 ille ilgili şehircilikte yapılacakların anayasasının çıkarılacağını bildirdi.

kooperatif anayasası Haberi

kooperatif anayasası

Anayasada kooperatif!

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı  yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküller, kooperatif olarak tanımlanıyor.


Kooperatif kurulabilmesi için en az 7 ortaklık kurulması ve kooperatif anasözleşmesinin imzalaması gerekiyor.


Ticaret Bakanlığına verilmesi gereken ana sözleşmenin bakanlık tarafından onaylanması halinde, ooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunuyor.


Tescil ve ilan olunacak hususlar şu şekilde sıralanıyor;

1. Ana sözleşme tarihi,

2. Kooperatifin amacı, konusu ve varsa süresi,

3. Kooperatifin unvanı ve merkezi,

4. Kooperatifin sermayesi ve bunun nakdi kısmına karşılık olarak ödenen en az miktar ve her ortaklık payının değeri,

5. Ortaklık...