14 / 05 / 2024

kooperatif denetimini kim yapar

kooperatif denetimini kim yapar

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Peki, kooperatif denetimini kim yapar? Kooperatif denetçisi olarak seçilecek kişilerde aranan özellikler nelerdir? İşte kooperatif denetçileri..

Kooperatif üyeleri emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Peki, kooperatif üyeleri emlak vergisi öder mi? Emlak vergisini kim öder?

Kooperatif denetimini kim yapar?

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Peki, kooperatif denetimini kim yapar? Kooperatif denetçisi olarak seçilecek kişilerde aranan özellikler nelerdir? İşte kooperatif denetçileri..

Kooperatif üyesi evini satarsa aidatı kim öder?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif üyelerinin aidat gibi bazı sorumlulukları bulunuyor. Peki, kooperatif üyesi evini satarsa aidatı kim öder? Yeni üyenin aidat sorumluluğu nedir?

Yapı denetimini kim yapar?

Yapı denetim kuruluşunca, şantiyede yapılan denetim sonuçları deftere işleniyor. Peki, yapı denetimini kim yapar? Yapı denetiminden sorumlu kişi veya kişilerin sorumlulukları nelerdir? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşümde kooperatif üyeliği!

Kooperatiften ev alındığını ancak eski malikin üyeliğinin devam ettiğini farz edelim. Bu noktada kentsel dönüşümde kim söz sahibi olur? Kooperatifte tapulu eve sahip olan taşınmaz sahibi mi? Yoksa, kooperatif üyesi mi?

Apartman acil durum planını kim hazırlar?

Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştırması durumlarında apartman yönetiminin çalışanların güvenliği için apartman acil durum planı hazırlaması gerekiyor. Apartman acil durum planını kim hazırlar?

Ekspertiz raporunu kim verir?

Konut kredisi almak istiyorsanız, konut ekspertizi almanız gerekiyor. Eksperler yaptıkları incelemeler sonucunda bir ekspertiz raporu hazırlıyorlar. Peki, eksperler tarafından hazırlanan ekspertiz raporunu kim verir?

İfraz işlemini kim yapar?

İfraz işlemi, bu gibi durumlarda yapılan tapu kütüğündeki değişiklik olarak karşımıza çıkıyor. Peki, ayırma işlemi olarak da bilinen ifraz işlemi nasıl yapılır? İfraz işlemini kim yapar?

Tapu döner sermaye ücretini kim öder?

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemlerinde yapılan masraf kapsamında tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye bedeli ücreti de yer alıyor. Peki, tapu döner sermaye ücretini kim öder?

Kısmi yapı kullanma iznini kim alır?

Yapının tamamlanan bağımsız bölümlerine kısmi yapı kullanma izni düzenlenebiliyor Kısmi yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır gerekli belgeler nelerdir? Kısmi yapı kullanma iznini kim alır?

Yapı kullanım izin belgesini kim alır?

Belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve binanın ruhsat eklerine uygunluğunu gösteren belgeye Yapı kullanım izin belgesi deniyor. Peki, Yapı kullanım izin belgesini kim alır?

Kooperatif nasıl işler?

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım amacıyla kurulan teşkilatlara kooperatif deniyor. Peki, kooperatif nasıl işler?

Kooperatif ana sözleşmesi nereden alınır?

Kooperatifin adı ve merkezi, Kooperatifin amacı ve çalışma konuları, Kooperatifin temsiline ait hükümlerin yer aldığı Kooperatif ana sözleşmesi nereden alınır? Kooperatif ana sözleşmesinde bulunması gereken hükümler neler?

kooperatif denetimini kim yapar Haberi

kooperatif denetimini kim yapar

Kooperatif denetimini kim yapar?

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Denetçiler, işletme hesabiyle bilançonun defterlerle uygunluk halinde bulunup bulunmadığını, defterlerin düzenli bir surette tutulup tutulmadığını ve işletmenin neticeleriyle mameleki hakkında uyulması gerekli olan hükümlere göre işlem yapılıp yapılmadığını incelemekle yükümlü oluyor. 


Ortakların şahsan sorumlu veya ek ödeme ile yükümlü olan kooperatiflerde denetçiler, ortaklar listesinin usulüne uygun olarak tutulup tutulmadığını da incelemek zorunda oluyor.

Yöneticiler, bu maksatla denetçilere defterleri ve belgeleri verirler.Denetçilerin istekleri üzerine müfredat defteri ve bu defterin hangi esaslara göre düzenlendiği ve istenilen her konu hakkında bilgi verilir.


Ortaklar gerekli gördükleri hususlarda denetçilerin dikkatini çekmeye ve açıklama yapılmasını istemeye yetkilidirler. Peki, kooperatif denetimini kim yapar?


Denetçiler, genel kurul namına kooperatifin bütün işlem ve hesaplarını tetkik eder. Genel kurul, denetleme organı olarak en az bir...