23 / 12 / 2024

Kooperatif Kanunu

Kooperatif Kanunu

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kooperatif aidatları yönetim kurulu üyesi bir kişi adına yatırılıyor. Bu durumda bir sakınca olur mu?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif dairesi müteahhitin borcundan dolayı riske girer mi? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Müteahhitten inşaat halindeyken bir bina aldım.Şartları kağıda yazdık.Ödemeleri yaptım ve kat irtifakı yazılı tapu aldım. Bazı muafiyetler olduğu için inşaatı kooperatif olarak yaptığını söyledi. Zararım olur mu?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif genel kurullarında denetim raporu önemli mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Üç yıl önce yapı kooperatifimiz tasfiye kararı aldığı halde yönetim 2017-18’de genel kurul çağrısı yapmadı. Genel kurulu yapılmamış geçmiş yılların bilançoları sonradan onanabilir mi? sorusunu yanıtladı.

Kooperatif kanunu uygulama yönetmeliği!

Kooperatif Kanunu 10 Mayıs 1969 yılında 13195 sayılı Resmi Gazete'de yaynlandı. Kanun içeriğinde kooperatif hükümlerine yer veriliyor. İşte, Kooperatif Kanunu'nun tam metni!

Kooperatiflerin iflası!

Kooperatiflerin iflas etmesi durumunda, kooperatifler tarafından nasıl bir süreç izleniyor? Kooperatifler Kanunu kapsamında yer alan kooperatiflerin iflası hususu ile ilgili yasal hükümler için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Tamer Heper:Kooperatif ortaklığından ayrılırsanız aidat ödemezsiniz!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında Kooperatiften tapu alındıktan sonraki aidat ödemelerinden bahsetti...

Kooperatifler Kanunu!

10 Mayıs 1969 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 13195 sayılı Kooperatifler Kanunu için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kooperatif site yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatiflerde site yönetiminin ne zaman ve nasıl kurulucağına ilişkin bilgiler Kooperatifler Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, kooperatif yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatif için gerekli evraklar!

Kooperatif kurma süreci ve kooperatif üyelerinin hak ve sorumlulukları 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif için gerekli evraklar nelerdir? Kooperatif ana sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte yanıtı..

Kooperatif kanunu uygulama yönetmeliği!

Kooperatif Kanunu 10 Mayıs 1969 yılında 13195 sayılı Resmi Gazete'de yaynlandı. Kanun içeriğinde kooperatif hükümlerine yer veriliyor. İşte, Kooperatif Kanunu'nun tam metni!

Kooperatif ortaklarının hak ve ödevleri nelerdir?

1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince, her kooperatif ortağının üyelik haklarının, ada yazılı ortaklık senedi ile temsil olunması gerekiyor. Peki, kooperatif ortaklarının hak ve ödevleri nelerdir?

Kooperatif ortağının ortaklıktan çıkarılması mümkün müdür?

Kooperatif ortaklarının sahip olduğu hak ve sorumluluklar ile ortaklık sürecinde yaşanılması muhtemel olan durumlar, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif ortağının ortaklıktan çıkarılması mümkün müdür?

Kooperatif kurma aşamaları 2015!

Kooperatiflerin kuruluş koşulları, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. İşte kooperatif kurma aşamaları 2015...

Kooperatif ortaklık senedi nedir?

Kooperatifler kanunu gereğince, her ortağın üyelik haklarının, ada yazılı ortaklık senedi ile temsil olunması gerekiyor. Peki, kooperatif ortaklık senedi nedir? Kooperatif ortaklık senedi nasıl olur?

Kooperatif kuruluş evrakları nelerdir?

En az 7 ortak ile ve tüm ortaklar tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kooperatif kurulabiliyor. Peki, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince kooperatif kuruluş evrakları nelerdir?

Kooperatif kuruluş işlemleri 2014!

1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince, bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Peki, Kooperatif kuruluş işlemleri 2014 nelerdir? İşte yanıtı..

Kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir?

Kooperatifler Kanunu gereğince, kooperatif kurmanın bazı koşulları bulunuyor. Örneğin kooperatifin bir ana sözleşmesinin olması gerekiyor. Peki, kooperatif kurmak için kaç kişi gerekir? İşte kooperatif şartları..

Kooperatif kuruluş aşamaları!

Kooperatifin kuruluş aşamaları, Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, kooperatif kurulabilmesi için en az 7 ortak olması ve ana sözleşme imzalanması gerekiyor. İşte kooperatif kuruluş aşamaları..

Kooperatif üyeliği konut satın alma ile devir olur mu?

Kooperatif ile ilgili yasal esaslar, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif üyeliği konut satın alma ile devir olur mu? Konut satılınca eski üyenin üyeliği devam eder mi?

Kooperatif üyeliğinden nasıl çıkılır?

Kooperatifler Kanunu gereğince kooperatif ortaklığına girmek için de kooperatif üyeliğinden çıkmak için de kooperatifin ana sözleşmesine uygun davranış sergilenmesi gerekiyor. Peki kooperatif üyeliğinden nasıl çıkılır?

Kooperatif Kanunu Haberi

Kooperatif Kanunu

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir kooperatifin ortağıyım. Bizim gibi bazı ortaklar kooperatif aidatı öderken bazılarının ödemediğini, onların yurtdışında olduğu için borçlarının çok yüksek düzeylere ulaştığını biliyoruz. Bunların tahsili için girişimde bulunulması gerekmez mi? Bir de bankaya yatırılacak aidatlar kooperatif hesabına yatmıyor da yönetim kurulu üyesi bir kişi adına yatırılıyor. Bu durumda bir sakınca olur mu?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Birincisi bir kooperatifte her ortağın hakları eşittir ve korunması gerekir. Ortaklara tahsis olunan dairelere göre farklı aidat ödenebilir. Aidat borcu birikmiş kimselere makul süre için bir imkan tanınır ama sonuçta bu tür üyelerin ortaklıklarının son bulması için gerekli girişimde bulunulur ve kendilerinden birikmiş aidatın tahsili için gerekli yasal girişimde bulunulur. Bu husus yönetim kurulunun...