11 / 05 / 2024

kooperatif tescili nasıl yapılır

kooperatif tescili nasıl yapılır

Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kurulur. Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur. İşte kooperatif tescil işlemleri..

Kooperatif site yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kooperatiflerde site yönetiminin ne zaman ve nasıl kurulucağına ilişkin bilgiler Kooperatifler Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, kooperatif yönetimi nasıl değiştirilir? 

Kat mülkiyeti sözleşmesi nasıl tescil edilir?

Kat mülkiyeti, inşaat çalışmaları tamamlanan yapıların bağımsız bölümleri üzerinde kuruluyor. Peki, kat mülkiyeti sözleşmesi nasıl tescil edilir? Tescil için gerekenler nelerdir? İşte kat mülkiyeti tescili..

Tapuda kooperatif ortağı nasıl olunur?

Posta Gazetesi ekonomi sayfası köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu tapuda kooperatif ortağı nasıl olunur? sorusunu yanıtladı.

Sit alanı tescil kararı nasıl verilir?

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının, korunma alanlarının ve doğal sitler hariç olmak üzere sitlerin tespit ve tescili ile ilgili usul ve esaslar ilgili yönetmelik ile açıklanıyor. Peki, sit alanı tescil kararı nasıl verilir?

Sit alanı tescili nasıl yapılır?

Kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli olan sit alanı tescili nasıl yapılır?

Kooperatif tapusu nasıl alınır?

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirleniyor. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemiyor. Peki, kooperatif inşaatı bittikten sonra kooperatif tapusu nasıl alınır?

Kooperatif yönetim kurulu nasıl kurulur?

Kanun ve anasözleşme hükümleri içinde kooperatifin faaliyetini yöneten ve onu temsil eden icra organ kooperatif yönetim kurulu oluyor. Kooperatif yönetim Kurulu en az üç üyeden kuruluyor. Peki, kooperatif yönetim kurulu nasıl kurulur?

Kooperatif genel kurul toplantı kararı nasıl alınır?

Kooperatif genel veya olağan üstü toplantılarında; Kanun veya anasözleşmede aykırı hüküm bulunmadıkça Genel Kurul kararlarında ve seçimlerde oyların yarıdan bir fazlasına itibar olunuyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantı kararı nasıl alınır?

Kooperatif genel kurul toplantısında oy nasıl kullanılır?

Kooperatifler genel ve olağanüstü kurul toplantıları yapabiliyor. Toplantının konusu toplantı çağrı ve ilanında belirtiliyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısında oy nasıl kullanılır? Kimler oy kullanamaz?

Kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurulu, bütün ortakları temsil eden en yetkili organdır. Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif feshi nasıl yapılır?

Bir kooperatifin konut inşası için toplandığını ve konutlarını yaparak tapularını üyelere dağıttığını düşünelim. Bu durumda kooperatif feshi nasıl yapılır? İşte kooperatif feshi işlemleri..

Kooperatif üyesi nasıl ortaklıktan çıkarılır?

Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. Peki, kooperatif üyesi nasıl ortaklıktan çıkarılır? Hangi durumlarda ortaklığa son verilir?

Tapu iptali nasıl yapılır?

Tapu tescili sürecinde muvazaalı işlemin yapıldığını düşünen kimseler tapu iptalini isteyebiliyor. Peki, tapu iptali nasıl yapılır? Tapu iptali davası nasıl ve nerede açılır? İşte yanıtı..

kooperatif tescili nasıl yapılır Haberi

kooperatif tescili nasıl yapılır

Kooperatif tescil işlemleri!

Kooperatifler; tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara deniyor. 


Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kurulur. Kooperatif sözleşmesinde bulunması gerekli hususlar şu şekilde sıralanıyor:

Sözleşme onay tarihi,

Kooperatifin unvanı ve merkezi,

Kooperatifin amacı ve çalışma konuları, varsa süresi,

Ortaklık sıfatını kazandıran ve kaybettiren hal ve şartlar,

Kooperatifin sermayesi ve bunun nakdi kısmına karşılık olarak ödenen en az miktar ve her ortaklık payının değeri,

Ortaklık payı belgelerinin ada yazılı olduğu

Ortakların ayni sermaye koyup koymayacakları, Ayni sermaye ve devralınan akçalı kıymetlerle işletmelerin neden ibaret oldukları ve bunlara...