26 / 11 / 2024

kooperatif tescili

kooperatif tescili

Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kurulur. Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur. İşte kooperatif tescil işlemleri..

Anayasada kooperatif!

Anayasada kooperatif ile ilgili hükümler Dördüncü Kısımda açıklanıyor. T.C. Anayasasına göre devletin amaçlayan kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alması gerekiyor. İşte T.C. Anayasasında yer alan kooperatif hükümleri...

Kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar!

Kooperatif Genel kurulu olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Kurulun idaresi, ortaklar veya seçilen başkan ve üyeler tarafından sağlanır. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar nelerdir?

Kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurulu, bütün ortakları temsil eden en yetkili organdır. Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemiyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?

Kooperatif dağılma sebepleri nelerdir?

Kooperatif adını ancak Kooperatifler kanununa göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Kooperatifler kanunen bazı durumlarda ise dağılabiliyor. Peki, kooperatif dağılma sebepleri nelerdir? İşte kooperatif dağılma sebepleri..

Kooperatif ne zaman fesh olur?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif adını ancak bu kanuna göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Peki, kooperatif ne zaman fesh olur?

Kooperatif feshi nasıl yapılır?

Bir kooperatifin konut inşası için toplandığını ve konutlarını yaparak tapularını üyelere dağıttığını düşünelim. Bu durumda kooperatif feshi nasıl yapılır? İşte kooperatif feshi işlemleri..

Kooperatif üyesi nasıl ortaklıktan çıkarılır?

Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. Peki, kooperatif üyesi nasıl ortaklıktan çıkarılır? Hangi durumlarda ortaklığa son verilir?

Kooperatif ortaklığının sona ermesi!

Yapı kooperatiflerinde ortakların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kooperatif üyeliğinden çıkmak, ortakların hakları arasında yer alıyor. Peki, kooperatif ortaklığının sona ermesi için ne yapılır? Ortaklık nasıl sona erer?

Kooperatif teslimlerinde KDV!

Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce kuruluyor. Kooperatif üyelerince belirlenen koşullarda bina inşaatı yapılıyor. Peki, kooperatif teslimlerinde KDV oranı nedir?

Trampa işleminin tapuya tescili!

Trampa, kısaca malın malla değiştirilmesi işlemi olarak biliniyor. Trampa işleminin geçerli olabilmesi için tapuya tescil edilmesi gerekiyor. İşte, trampa işleminin tapuya tescili!

Rızai taksim tescili nasıl yapılır?

Rızai taksim işlemi ile; Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Rızai taksimin tapuya tescili gerekiyor. Peki, rızai taksim tescili nasıl yapılır?

Tapu takas işleminin tescili!

İki malın takas işlemi olan trampa, tapu müdürlüklerinde tescil edilmesi gerekiyor. Peki, tapu takas işleminin tescili nasıl olur? İşte, tapu takas işleminin tescili!

Kooperatif istifa dilekçesi örneği!

Kooperatif üyelerinin kanunen kooperatiften çıkma hakkı bulunuyor. Çıkış, ancak bir hesap senesi sonu için ve en az 6 ay önceden bir dilekçe ile haber verilerek yapılıyor. İşte kooperatif istifa dilekçesi örneği..

kooperatif tescili Haberi

kooperatif tescili

Kooperatif tescil işlemleri!

Kooperatifler; tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara deniyor. 


Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kurulur. Kooperatif sözleşmesinde bulunması gerekli hususlar şu şekilde sıralanıyor:

Sözleşme onay tarihi,

Kooperatifin unvanı ve merkezi,

Kooperatifin amacı ve çalışma konuları, varsa süresi,

Ortaklık sıfatını kazandıran ve kaybettiren hal ve şartlar,

Kooperatifin sermayesi ve bunun nakdi kısmına karşılık olarak ödenen en az miktar ve her ortaklık payının değeri,

Ortaklık payı belgelerinin ada yazılı olduğu

Ortakların ayni sermaye koyup koymayacakları, Ayni sermaye ve devralınan akçalı kıymetlerle işletmelerin neden ibaret oldukları ve bunlara...