10 / 05 / 2024

kot farkı 2014

kot farkı 2014

Kot farkı, İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak ifade ediliyor. Kot farkı nasıl hesaplanır? İşte kot farkı hesabına ilişkin esaslar bu haberde...

Hüseyin Alan: Kanal İstanbul Marmara'da sahil bırakmaz!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, "Kanal İstanbul yapılacak olursa Karadeniz'den gelen deniz suyu kot farkı nedeniyle Marmara'ya dolacak. Bunun sonucunda da Marmara Denizi'nin kıyılarında sahil kalmayacak" dedi...

Sarıyer'de yol çöktü, 2 bina tahliye edildi!

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yolun bir bölümü kot farkı bulunan 2 katlı binanın üzerine çöktü. Bölgede bulunan 2 bina tahliye edildi.

Sakarya Demokrasi Meydanı’ndaki kazı çalışmaları tamamlanıyor!

Demokrasi Meydanı’nda devam eden yenileme çalışmalarını yerinde denetleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Kazı çalışmalarımızın yüzde 90’ını tamamladık. Yeni projeyle meydandaki kot farkını ortadan kaldıracağız.” dedi.

İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

İstanbul Belediyesi, yürürlüğe giren İmar Yönetmeliği ile ilgili ilk adımı attı. Kot farkı olan yerde yapılan inşaatlar kademeli olacak. 8 katlı bir bina önden 5, arkadan 8 kat gözükmeyecek. 3 katı teraslı gibi olacak.

Kot farkı sistemi sona eriyor!

Binalarda kot farkı sistemi ortadan kalkacak. Çevre Bakanlığı'nın taslağına göre, artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek.

Yuvacık Barajı hidroelektrik santraline dönüştü!

Kentin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı'yia arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkını değerlendiren Kocaeli Belediyesi, yerleştirdiği türbinlerle elektrik üretmeye başladı.

İzmir Bayraklı'da yıkım tahliyesi!

Bayraklı Gümüşpala 1660 sokak üzerindeki 2 binada bulunan 15 daire, eski bir binayı yıkan müteahhitin başlattığı kazı çalışmaları sırasında kot farkı nedeniyle zemin kayması riski bulunduğu gerekçesiyle boşaltılmak istendi...

Konut satışları 2014 yılını rekorla kapattı!

Konut satışları 2014’te, 2013’ü burun farkıyla geçerek yeni bir rekora imza attı. Satılan konut sayısı 2013’e göre yüzde 0.7 artarak, 1 milyon 165 bini aştı. Yabancılara satılan konut sayısı da 20 bine yaklaştı

İmarda siyah kot ne demek?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamındaki tanımlamalar arasında yer alan kot farkı iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak tanımlanıyor. Peki, imarda siyah kot ne demek? İmarda kırmızı kot ne demek?

Karşıyaka'daki köprü çalışması yarım kaldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Goncalar ile Demirköprü mahalleleri arasında köprü çalışmalarını yarım bırakınca mahalleli hem çevredeki kötü görüntüye hem de hırsızlara davetiye çıkaran kot farkına isyan etti

Kale Boya, sektörde fark yaratan yenilikçi ürünleriyle Paint İstanbul’da!

İç ve dış cephe boyaları ile dekoratif dış cephe sıvalarının yenilikçi markası Kale Boya, trendler ve ihtiyaçlara göre geliştirerek sektörde fark yarattığı ürünlerini, ‘Paint İstanbul 2014’te tüketici ve profesyonellerle buluşturdu.

DHMİ: 3'üncü Havalimanı kot farkının değişebileceği önceden belirtilmişti!

İstanbul'a yapılacak 3'üncü Havalimanı'yla ilgili "kot farkıyla vurgun yapıldığı"na yönelik iddialara Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nden (DHMİ) yanıt geldi. ihale dosyası alan firmalara en başından kot farkının değişebileceğiyle ilgili bilgi verildi.

Kot farkı nasıl bulunur?

Binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden diğer bir deyişle bordür taşı üst seviyesinden kot veriliyor.İmar yönetmeliğinde iki nokta arasındaki yükseklik farkı kot farkı olarak tanımlanıyor. Bu kot farkı nasıl bulunur? İşte yanıtı..

kot farkı 2014 Haberi

kot farkı 2014

Kot farkı nasıl hesaplanır?

Kot farkı, İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak ifade ediliyor. Peki kot farkının hesabı nasıl yapılır?


Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek suretiyle kot belirleniyor.


Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olmak zorundadır.


Kot farkı hesabı..

Harita birimlerinde, imar ve kadastro projelerinin hazırlanması için kullanılan; ifraz/tevhid, ada ve parsel oluşturma, yol dengelemesi, karmaşık nokta işlemleri, paftalama ve ölçü krokisi hazırlama gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere birçok program geliştirildi.


Bu programlar kullanılarak kot farkı hesaplaması da yapılabiliyor. Programlar kullanılırken; Arazi ölçümü ile...