02 / 05 / 2024

Kot farkı hesabı

Kot farkı hesabı

Kot farkı, İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak ifade ediliyor. Kot farkı nasıl hesaplanır? İşte kot farkı hesabına ilişkin esaslar bu haberde...

Kot farkı nedir?

Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden bir diğer ifade ile bordür taşı üst seviyesinden kot veriliyor. Peki kot farkı nedir? İşte kot farkı ile ilgili bilgiler...

Türkiye Müteahhitler Birliği açıkladı! ÖTV’den kaynaklanan fiyat farklılıkları çözüldü...

Müteahhitlerin akaryakıt girdisi bulunan hizmet alımı ve yapım işi sözleşmelerinde ÖTV’den kaynaklı fiyat farkı hesabı çözüldüğü kaydedildi. İşte haberin detayları...

Memur ve tüccar zihniyeti arasındaki fark! 

Girişimci Mert Ergün, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda memur ve tüccar zihniyeti arasındaki farkı yazdı. İşte Mert Ergün'ün o paylaşımı ve söz konusu paylaşıma gelen yorumlar...

Siz farkına varmadan paralarınız e-Devlet’te birikmiş olabilir! e-Devlet hesabınızı hemen kontrol edin!

Şahıslar farkına varmadan e-Devlet hesaplarında paralar birikmiş olabilir. Peki biriken bu paralar nedir, biriken bu paralar nasıl çekilir? İşte detaylar…

Memur emekli maaş zammı enflasyon farkı ne kadar olacak? İşte 2022 memur emekli enflasyon farkı ve ek zam hesabı

Memur emekli maaşları, enflasyon farkı ve zam oranları yaklaşan Temmuz ayı ile birlikte tekrar gündeme geldi. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) enflasyon verilerine göre şekillenen emekli memur enflasyon farkları ve zamlarına ilişkin yeni gelişmeler heyecanla bekleniyor.

Bankanın mobil uygulamasındaki açığı fark eden pompacı kardeşler 16 milyar TL'yi cebe indirdi

Samsun'da bir benzin istasyonunda pompa görevlisi olarak çalışan kardeşler bir bankada açtıkları maaş hesabıyla milyarlarca lirayı cebe indirdi. Mobil uygulamadaki açığı fark eden gençler iki günde inanılmaz bir servet yaptı.

Hüseyin Alan: Kanal İstanbul Marmara'da sahil bırakmaz!

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, "Kanal İstanbul yapılacak olursa Karadeniz'den gelen deniz suyu kot farkı nedeniyle Marmara'ya dolacak. Bunun sonucunda da Marmara Denizi'nin kıyılarında sahil kalmayacak" dedi...

Sarıyer'de yol çöktü, 2 bina tahliye edildi!

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yolun bir bölümü kot farkı bulunan 2 katlı binanın üzerine çöktü. Bölgede bulunan 2 bina tahliye edildi.

Sakarya Demokrasi Meydanı’ndaki kazı çalışmaları tamamlanıyor!

Demokrasi Meydanı’nda devam eden yenileme çalışmalarını yerinde denetleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Kazı çalışmalarımızın yüzde 90’ını tamamladık. Yeni projeyle meydandaki kot farkını ortadan kaldıracağız.” dedi.

İmar yönetmeliği için sektör temsilcileri ne dedi?

İstanbul Belediyesi, yürürlüğe giren İmar Yönetmeliği ile ilgili ilk adımı attı. Kot farkı olan yerde yapılan inşaatlar kademeli olacak. 8 katlı bir bina önden 5, arkadan 8 kat gözükmeyecek. 3 katı teraslı gibi olacak.

Kot farkı sistemi sona eriyor!

Binalarda kot farkı sistemi ortadan kalkacak. Çevre Bakanlığı'nın taslağına göre, artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek.

Yuvacık Barajı hidroelektrik santraline dönüştü!

Kentin su ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı'yia arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkını değerlendiren Kocaeli Belediyesi, yerleştirdiği türbinlerle elektrik üretmeye başladı.

İzmir Bayraklı'da yıkım tahliyesi!

Bayraklı Gümüşpala 1660 sokak üzerindeki 2 binada bulunan 15 daire, eski bir binayı yıkan müteahhitin başlattığı kazı çalışmaları sırasında kot farkı nedeniyle zemin kayması riski bulunduğu gerekçesiyle boşaltılmak istendi...

Şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Tek bit çatı altında yer alan ve aynı tip özelliklere sahip dairelerin fiyatları aynı olmuyor bu değer farkına neden olan hesaba şerefiye deniyor. Peki, şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Kot farkı hesabı Haberi

Kot farkı hesabı

Kot farkı nasıl hesaplanır?

Kot farkı, İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak ifade ediliyor. Peki kot farkının hesabı nasıl yapılır?


Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek suretiyle kot belirleniyor.


Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olmak zorundadır.


Kot farkı hesabı..

Harita birimlerinde, imar ve kadastro projelerinin hazırlanması için kullanılan; ifraz/tevhid, ada ve parsel oluşturma, yol dengelemesi, karmaşık nokta işlemleri, paftalama ve ölçü krokisi hazırlama gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere birçok program geliştirildi.


Bu programlar kullanılarak kot farkı hesaplaması da yapılabiliyor. Programlar kullanılırken; Arazi ölçümü ile...