24 / 01 / 2025

Kullanım hakkının devri nedir

Kullanım hakkının devri nedir

Gayrimenkulü kullanma,yararlanma gibi haklar kullanım hakkı sahibinin hakları oluyor. Peki kullanım hakkını devretmek isteyen birisi ne yapabilir? Kullanım hakkı devri mümkün müdür? Kullanım hakkının devri nedir?

Merkez Bankası'ndan önemli karar: Kredi kartı kullanımında devrim yaratıyor!

Merkez Bankası'nın aldığı yeni karar, kredi kartı kullanıcılarını doğrudan etkiliyor! Kredi kartı kullanımında yeni karar ne yönde olacak? Alınan kararla birlikte kredi kartı kullanımında azalma yaşanacağı düşünülüyor. İşte kredi kartı kullanımı hakkında önemli detaylar…

Devre mülk nedir? Devre mülkün avantajları nedir?

Devre mülk, mülke ait kullanım hakkı sunan bir özelliktir. Tatil beldesindeki bir gayrimenkul türü olan bu özellik birçok avantaj sunar. Bu noktada devre mülk nedir, devre mülkün avantajları nedir gibi sorular önem kazanıyor. İşte devre mülk ile ilgili bilinmesi gereken detaylar…

Elektrikli otomobil kullanımı katlandı: Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı 6 ayda yüzde 88,8 yükseldi! 

Türkiye'de elektrikli otomobil kullanımı gün geçtikçe artıyor. Türkiye'de elektrikli otomobil sayısı 6 ayda yüzde 88,8 yükseldi. İşte o rakamlar...

Hisseli tapuda kullanım hakkı! Miras payının kardeşe devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu kullanım hakkı pek çok vatandaşın kafasını kurcalayan konulardan biridir. Bunun dışında devir işlemi de merak edilmektedir. İşte Hisseli tapuya dair merak edilenler!

Tüm bankalarda kredi kullanımında bir kısıtlama var

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Bloomberg HT’de yaptığı açıklamada finansmana erişim, nakit akışı ve kredi kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, tüm bankalarda, kredi kullanımında kısıtlamalar olduğunu vurguladı.

Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder?

Tapu devri; konut, arsa, arazi ya da iş yeri gibi herhangi bir taşınmaza ait kullanım hakkının eski sahibinden yeni sahibine resmi belgeler ile geçirilmesi anlamına geliyor. Peki, Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder? İşte tüm detaylar...

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

MÜSİAD'ın Bakırköy'deki arazisinin imar planı süreci durduruldu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mülkiyeti hazineye, kullanım hakkı 30 seneliğine MÜSİAD'ın olan İstanbul Bakırköy'de yer alan yaklaşık olarak 15 dönümlük arazinin imar planında değişikliğe gitti.

Bina otoparklarında öncelikli kullanım hakkı kime ait?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda yetersiz kalan otopark alanlarındaki kullanım önceliğini kaleme aldı. 

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Fatih'teki vakıf 7 katlı bina için 10 senedir ödeme yapmadı iddiası!

İBB ile Sıcak Yuva Vakfı arasında 2005'te yapılan protokol ile binanın 2 katının 2 yıllığına kullanım hakkının vakfa verildiği fakat binanın 7 katının da 10 senedir kullanıldığı belirlendi.

Binada otopark kullanım hakkı nasıl belirlenir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e 18 bağımsız bölümlü 2 dükkan aldığını belirten okuyucu, dükkanlarına ait 4 otopark olmasına rağmen kullanım izni verilmediğini söyledi. Projenin uygun hale getirilmesi için mahkemeye başvuran okuyucu başka ne yapabileceğini sordu.

İstanbul'da konut kredisi kullanımı yüzde 38 arttı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Ajansı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul'daki kredi kullanım oranlarını açıkladı. İstanbul'da son bir yıl içerisinde konut kredisi kullanımı yüzde 38 arttı. 

Kullanım hakkının devri nedir Haberi

Kullanım hakkının devri nedir

Kullanım hakkının devri nedir?

Türk Medeni Kanunu'nda intifa hakkı olarak yer alan kullanım hakkı taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu hususta en çok merak konusu olan sorulardan birisi de kullanım hakkı devredilebilir mi oluyor. Bu sorunun cevabı Türk Medeni Kanunu'nun 806. ve 822. maddesinde açıklanıyor.


Ev kullanım hakkında, gayrimenkul sahibine kalan hak, çıplak mülkiyet olarak adlandırılıyor. Buna göre evi kullanma, evden yararlanma hakkı kullanım hakkı sahibinin oluyor.


Kullanım hakkı sahibi belirli koşullar dışında herhangi bir durum söz konusu olmadıkça ölünceye kadar kullanım hakkına sahip olabiliyor.  Bu hakkın kullanımına ilişkin intifa hakkı sözleşmesinde aksi bir durum olmadıkça intifa hakkı başkalarına devredilebiliyor. Ancak kullanım hakkı mirasçılara devredilemiyor.


İntifa hakkı, gayrimenkulün eş ve çocuklar...