05 / 05 / 2024

kurum kazancı tespitinde indirim yapılmayan durumlar

kurum kazancı tespitinde indirim yapılmayan durumlar

Kurum kazancının tespitinde hangi indirimlerin yapılması kabul edilmiyor? Kurumlar vergisi kabul edilmeyen giderler nelerdir? İşte Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında yer alan yasal esaslar bu haberde ...

Devlet vergide indirim yapma kararı aldı! Vergi indiriminden kimler yararlanacak hangi gelirler vergiden muaf olacak?

Devlet Türkiye'nin sıcak para ihtiyacını karşılamak ve döviz girdilerini artırmak amacıyla yurt dışına ihracat yapan firmalardan kesilen Kurumlar Vergisi'nde indirim yapma kararı aldı. Ayrıca kur farkı faiz ve benzeri gelirler kurum kazancı kapsamına alındı.

Öz kaynak kullanan sermaye şirketlerine vergi kolaylığı!

Maliye Bakanı Şimşek, "Öz kaynakla finansmanda, nakdi sermaye artışı üzerinden hesaplanan belli bir tutarın kurum kazancından indirilmesine imkan getiriyoruz" dedi.

Değer artış kazancı beyanı 2015!

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, değer artış kazancı beyanı 2015 sınırı ne kadardır?

Değer artış kazancından düşülecek giderler!

İktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor. Peki, vergiden hangi giderler düşürülür? İşte değer artış kazancından düşülecek giderler...

Kira gelirinin tespitinde indirilecek giderler!

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit ediliyor. Bunlar: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ile Gerçek Gider Yöntemi. Peki, kira gelirinin tespitinde indirilecek giderler nelerdir?

Ev satışında değer artış kazancı nedir?

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması vergiye tabi tutuluyor. Peki, ev satışında değer artış kazancı nedir, nasıl hesaplanır?

Değer artış kazancının beyanı nasıl yapılır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malını ilk 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler değer artış vergisi mükellefi oluyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Peki, değer artış kazancının beyanı nasıl yapılır?

Değer artış kazancı mı ticari kazanç mı?

Gayrimenkulün elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Bu işin devamlı yapılması durumunda vergi ticari kazanç olarak ödeniyor. Peki, değer artış kazancı mı ticari kazanç mı? Tespit nasıl yapılır?

Değer artış kazancı vergisi hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Mevzuatı gereğince; 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin 5 yıl içerisinde elden çıkarılması sonucu doğacak kazanç vergilendiriliyor. İşte eğer artış kazancı vergisi hesaplama 2015 örneği...

Değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin satılması halinde, değer artış kazancı vergisi ödenebiliyor. Gayrimenkullerin sürekli olarak alım satımını farklı bir vergi türü kapsamında değerlendiriliyor. Peki, değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı nasıl yapılır?

Arsa satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince; arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları vb. ile gayrimenkul olarak tescil edilen haklar değer artış kazancına tabi tutuluyor. Peki, arsa satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Müteahhitten alınan evin değer artış kazancı vergisi!

Değer artış kazancı vergisi kapsamında iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için beyanname verilerek vergi ödeniyor. Müteahhitten alınan evin değer artış kazancı vergisi nasıl olur?

Kooperatiften alınan evin satışında değer artış kazancı vergisi!

Gelir vergisi mevzuatı gereğince, taşınmaz malların elden çıkarılmasında değer artış kazancı vergisi de ödeniyor. Peki, kooperatiften alınan evin satışında değer artış kazancı vergisi ödenir mi?

kurum kazancı tespitinde indirim yapılmayan durumlar Haberi

kurum kazancı tespitinde indirim yapılmayan durumlar

Kurumlar vergisi kabul edilmeyen giderler!

Kurum kazancının tespitinde yapılması kabul edilmeyen indirimler, Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında madde 11'de açıklanıyor.


Kanuna göre kurumlar vergisi kabul edilmeyen giderler arasında, örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler; transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar bulunuyor.


Kurumlar vergisi kabul edilmeyen indirimler..

Madde 11-

(1) Kurum kazancının tespitinde aşağıdaki indirimlerin yapılması kabul edilmez:

a) Öz sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler.


b) Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler.


c) Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar.


ç) Her ne şekilde ve ne isimle olursa olsun ayrılan yedek akçeler (Türk Ticaret Kanununa, kurumların kuruluş kanunlarına, tüzüklerine, ana statülerine veya sözleşmelerine göre safî kazançlardan ayırdıkları tüm yedek akçeler ile Bankacılık Kanununa göre bankaların ayırdıkları...