08 / 05 / 2024

kurumlar vergisinde indirilemeyecek giderler

kurumlar vergisinde indirilemeyecek giderler

Kurumlar vergisi kanunu gereğince indirim olarak değerlendirilmeyen giderler de bulunuyor. Peki, kurumlar vergisinde indirilemeyecek giderler nelerdir? Kurumlar vergisinde hangi giderler indirilmez? İşte kanun kapsamındaki esaslar...

Kurumlar vergisinde beyanname verme dönemi başladı!

Kurumlar vergisi mükelleflerinin 2023 yılı hesap dönemine ait olan beyanname verme dönemi başladığı duyuruldu.

Kurumlar vergisi için artan oranlı tarife önerisi!

Vergi oranı artışının 2021 yılının ikinci çeyreği içerisinde, 2021 yılını kapsayacak şekilde yapılması firmaları negatif yönde etkileyebilir. Kurumlar vergisindeki artış, beklenen faydayı sağlamayacak. Kurumlar vergisinde gelir vergisine benzer şekilde artan oranlı bir vergi tarifesi uygulanabilir.

Kurumlar vergisinde geri adım atılmayacak!

Cuma günü TBMM’ye sunulan torba kanun teklifinde öngörülen kurumlar vergisinin yüzde 25’e yükseltilmesine ilişkin hükmün, geriye dönük yürüyecek olmasına yönelik gelen eleştirilere rağmen, ekonomi yönetiminin bu alanda geri adım atmayacağı belirtildi. 

Gürsel Baran'dan kurumlar vergisi açıklaması!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kurumlar vergisinde öngörülen artışın işletmelere yük oluşturacağını belirtti.

Kurumlar vergisinde sürpriz artış!

AK Parti'nin sunduğu teklife göre; yüzde 20 olan kurumlar vergisinin bu yıl yüzde 25'e çıkarılması düşünülüyor.

Kurumlar vergisinde hangi indirimler geçerli değil?

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11’inci maddesi uyarınca bazı indirimler kanunen kabul edilmiyor. O indirimler neler? Kurumlar vergisinde hangi indirimler geçerli değil? İşte detaylar...

Kurumlar vergisine indirim geliyor!

Hükümet 2021 yılı ve sonrasında uygulanmak üzere kurumlar vergisinde 'sürpriz bir oran' üzerinde çalışıyor. Kurumlar Vergisi'nde oran, ciro kriterleri baz alınarak yüzde 15 ile 18 arasında değişecek. Bu kapsamda uygulanacak oranlara 10 milyon lira sınırı getirileceği belirtildi.

Sürpriz indirim! Kurumlar vergisine 'ciro' düzenlemesi!

Hükümet 2021 yılı ve sonrasında uygulanmak üzere kurumlar vergisinde 'sürpriz bir oran' üzerinde çalışıyor. Kurumlar Vergisi'nde oran, ciro kriterleri baz alınarak yüzde 15 ile 18 arasında değişecek. Bu kapsamda uygulanacak oranlara 10 milyon lira sınırı getirileceği öğrenildi.

Kurumlar vergisinde iptal kararı!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, Kurumlar Vergisi Kanunu'na ilişkin olarak 1 ser no'lu kurumlar vergisi genel tebliğ 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu tebliğin aşağıda yer alan 5.6.4.2.3 no'lu bölümünün 2. paragrafının iptal kararını değerlendirdi.

Kurumlar vergisinde indirim!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, bugünkü yazısında kurumlar vergisindeki indirimle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o haber..

DHMİ kurumlar vergisinde 11. sırada yer aldı!

İhtiyacı olan havacılıkla ilgili yatırımları süratle gerçekleştiren ve dünya çapında önemli uluslararası projelere imza atan DHMİ; vergi rekortmenleri arasında yer alarak ülke ekonomisine katkısını sürdürdü.

Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler için ödeniyor. Peki, vergi mükellefleri tarafından verginin ödenmemesi halinde ne olur? Emlak vergisinde vergi ziyaı cezası 2015 ne kadar?

Emlak vergisinde dava açma süresi!

Emlak vergisinin fazla tahsil edilmesi veya muafiyetten habersiz bir şekilde ödenen vergilerin iadesi için dava açılabiliyor. Peki, emlak vergisine dava ne zaman açılır? İşte emlak vergisinde dava açma süresi...

kurumlar vergisinde indirilemeyecek giderler Haberi

kurumlar vergisinde indirilemeyecek giderler

Kurumlar vergisinde indirilemeyecek giderler nelerdir?

Kurumlar vergisi kanununa göre, sermaye şirketleri; Kooperatifler; İktisadî kamu kuruluşları; Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler; İş ortaklıklarının kazançları ile gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurları kurumlar vergisine tabi tutuluyor.


Kurumlar vergisinde bazı giderler, kurum kazancından düşülüyor. Buna karşın indirim olarak değerlendirilmeyen giderler de bulunuyor. Peki, kurumlar vergisinde indirilemeyecek giderler nelerdir?


Kurum kazancının tespitinde aşağıdaki indirimlerin yapılması kabul edilmez:

a) Öz sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler.


b) Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler.


c) Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar.


ç) Her ne şekilde ve ne isimle olursa olsun ayrılan yedek akçeler (Türk Ticaret Kanununa, kurumların kuruluş kanunlarına, tüzüklerine, ana statülerine veya sözleşmelerine göre safî kazançlardan ayırdıkları tüm yedek akçeler ile Bankacılık Kanununa...