01 / 05 / 2024

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet

5520 Kanun No'lu Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan hükümler arasında bulunan kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet ile ilgili maddeleri incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...

Kamu kurumlarına tam 31 bin 378 kişi alınacak! KPSS’li ve KPSS’siz başvuruları aman kaçırmayın!

Eylül ayı ile beraber pek çok kişi tarafından merakla beklenen personel alımları da hızlandı. Paylaşılan detaylara göre, kamu kurumlarına tam 31 bin 378 kişinin alınacağı belirtildi. KPSS’li ve KPSS’siz başvuruları sakın kaçırmayın...

Kamuya tam tamına 10 bin 900 personel alınacak! KPSS şartı yok! Kamuda çalışmak isteyenler fırsatı kaçırmayın!

Nisan ayı kamu kurumları iş ilanlarını duyurmaya başladı. Onlarca kamu kurumu temizlik ,güvenlik görevlisi ve büro personeli kapsamında tam tamına 10 bin 900 personel alımı yapılacak. Kamuda çalışmak isteyenler fırsatı kaçırmayın!

Darüşşafaka Eğitim Kurumları sınavı ne zaman? Son başvuru tarihi? Sınavlar hangi illerde yapılacak? Başvuru kriterleri?

Darüşşafaka Eğitim Kurumları giriş sınavı 21 Mayıs Pazar günü saat 11.00’de yapılacak. Depremden etkilenen 11 ili de kapsayan ve toplam 37 ilde gerçekleştirilecek sınavda başarılı olanlar 8 yıllık tam burslu eğitim imkanına kavuşacak.

Bunu yapan restoran yandı! Cezası tam 1 milyon 800 bin lira!

Restoranların etik dışı, müşteriyi yanıltıcı uygulamaları Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlar tarafından titizlikle takip ediliyor.  Tüketiciye piyasa fiyatının çok üstünde fahiş fiyatla satış yapmak ise ağır şekilde cezalandırılabiliyor. Ticaret Bakanlığı bir işletmeye tam 1 milyon 800 bin lira ce

Orman Genel Müdürlüğü tam 54 şehirde KPSS şartsız daimi personel alacak! Başvurular başladı! Sakın kaçırmayın! 

İş arayanlar kamu kurumlarının KPSS şartsız personel alım ilanlarını da arama motorlarında sık sık araştırıyor. Orman Genel Müdürlüğü tam 54 şehirde KPSS şartsız personel alacak...Başvurular başladı... Sakın kaçırmayın...

Kurumlar vergisi için artan oranlı tarife önerisi!

Vergi oranı artışının 2021 yılının ikinci çeyreği içerisinde, 2021 yılını kapsayacak şekilde yapılması firmaları negatif yönde etkileyebilir. Kurumlar vergisindeki artış, beklenen faydayı sağlamayacak. Kurumlar vergisinde gelir vergisine benzer şekilde artan oranlı bir vergi tarifesi uygulanabilir.

Kurumlar vergisinde geri adım atılmayacak!

Cuma günü TBMM’ye sunulan torba kanun teklifinde öngörülen kurumlar vergisinin yüzde 25’e yükseltilmesine ilişkin hükmün, geriye dönük yürüyecek olmasına yönelik gelen eleştirilere rağmen, ekonomi yönetiminin bu alanda geri adım atmayacağı belirtildi. 

Gürsel Baran'dan kurumlar vergisi açıklaması!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kurumlar vergisinde öngörülen artışın işletmelere yük oluşturacağını belirtti.

Kurumlar vergisinde sürpriz artış!

AK Parti'nin sunduğu teklife göre; yüzde 20 olan kurumlar vergisinin bu yıl yüzde 25'e çıkarılması düşünülüyor.

Kurumlar vergisinde hangi indirimler geçerli değil?

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11’inci maddesi uyarınca bazı indirimler kanunen kabul edilmiyor. O indirimler neler? Kurumlar vergisinde hangi indirimler geçerli değil? İşte detaylar...

Kurumlar vergisine indirim geliyor!

Hükümet 2021 yılı ve sonrasında uygulanmak üzere kurumlar vergisinde 'sürpriz bir oran' üzerinde çalışıyor. Kurumlar Vergisi'nde oran, ciro kriterleri baz alınarak yüzde 15 ile 18 arasında değişecek. Bu kapsamda uygulanacak oranlara 10 milyon lira sınırı getirileceği belirtildi.

Sürpriz indirim! Kurumlar vergisine 'ciro' düzenlemesi!

Hükümet 2021 yılı ve sonrasında uygulanmak üzere kurumlar vergisinde 'sürpriz bir oran' üzerinde çalışıyor. Kurumlar Vergisi'nde oran, ciro kriterleri baz alınarak yüzde 15 ile 18 arasında değişecek. Bu kapsamda uygulanacak oranlara 10 milyon lira sınırı getirileceği öğrenildi.

Kurumlar vergisinde iptal kararı!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, Kurumlar Vergisi Kanunu'na ilişkin olarak 1 ser no'lu kurumlar vergisi genel tebliğ 03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu tebliğin aşağıda yer alan 5.6.4.2.3 no'lu bölümünün 2. paragrafının iptal kararını değerlendirdi.

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet Haberi

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet!

Kurumlar vergisinde tam ve dar mükellefiyet başlığı altında yer alan hükümlere göre, tam mükellefiyet kapsamında Türkiye'de bulunan Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlar yer alırken; dar mükellefiyet kapsamında ise Türkiye'de bulunmaya kurumlar ele alınıyor. 


Söz konusu kanun hükümleri Kurumlar vergisi Kanunu madde 3 'te şu şekilde sıralanıyor;


Tam ve dar mükellefiyet

MADDE 3- 

(1) Tam mükellefiyet: Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî veya iş merkezi Türkiye'de bulunanlar, gerek Türkiye içinde gerekse Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilirler.


(2) Dar mükellefiyet: Kanunun 1 inci maddesinde sayılı kurumlardan kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanlar, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilirler.


(3) Dar mükellefiyette kurum kazancı, aşağıdaki kazanç ve iratlardan oluşur:


a) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı...