27 / 04 / 2024

mal sahibi stopaj öder mi

mal sahibi stopaj öder mi

Taşınmaz sermayeye konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununda sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar stopaj ödemek zorunda oluyor.Peki dükkan stopaj vergisini kim öder?

Mal sahibi stopaj öder mi?

Mal sahibi stopaj öder mi?: Kira stopaj vergisi, işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller için kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergiye deniyor....

Mal sahibi 10 yıllık kiracıyı nasıl çıkarır?

Kiracılar ve ev sahiplerinin birtakım soruları yer almaktadır. Onlardan biri de “Mal sahibi 10 yıllık kiracıyı nasıl çıkarır?” sorusudur. İşte merak edilenler!

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi? Mal sahibi kiracıyı nasıl çıkarır? sorularının yanıtları aranıyor. İşte detaylar!

5 maddede mal sahibi ve kiracı hakları!

Gayrimenkul danışmanı Sercan Göller 5 maddede mal sahibi ve kiracı haklarını değerlendirdi. İşte o değerlendirme...

Avi Alkaş: AVM'lerde kiracı ile mal sahibi beraberliği önemli!

Avi Alkaş, AVM kiralarının sürekli gündemde olduğunu belirtti ve "Kira ile mal sahibi ya anlaşacak ya anlaşacak" dedi...

KOBİ'lerin kira stopaj vergileri mülk sahibi tarafından karşılanmalı! 

İGİAD tarafından hazırlanan 'Salgın Sonrası KOBİ'lerin ve İstihdamın Korunması İçin Alınması Tedbirler' raporunda, KOBİ'lerin kira stopaj vergisinin mal sahibi tarafından karşılanması gerektiği belirtildi...

İcradaki malı sahibi satabilecek!

Yeni yargı paketi kapsamında, icralık olan mal varlıkları, artık sahibi tarafından satılabilecek ve değer kaybının önüne geçilecek.

Ev sahibi hakları 2017!

Kira sözleşmesi imzalayan mal sahibi ile kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, evini kiraya veren mal sahiplerinin yasal hakları nelerdir? İşte ev sahibi hakları 2017..

Ev sahibi evi satmak isterse ne olur?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kira sözleşmesini ancak haklı gerekçesi olması halinde feshedebiliyor. Peki, ev sahibi evi satmak isterse ne olur? Yeni malik kira sözleşmesini sonlandırabilir mi?

Kira stopajını kiracı mı öder?

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden stopaj yapmak zorunda oluyor. Peki, kira stopajını kiracı mı öder? Yoksa mal sahibi mi öder?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkaramaz?

Taşınmazını kiraya veren mal sahibi ile burayı kiralayan kiracılar, kira sözleşme süresi boyunca bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkaramaz? Hangi durumlarda çıkarabilir?

Kira kontratında mal sahibinin sorumlulukları!

Taşınmaz mal sahibi kiralama sürecinde bazı sorumluluklara sahip oluyor. Kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmesi gereken mal sahibinin sorumlulukları nelerdir?

Kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları!

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında, taşınmaz mal sahibi ile kiracı arasında bir sözleşme imzalanıyor. Peki, kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları nelerdir? İşte tarafların hak ve sorumlulukları..

Ev sahibi kiracı kontratı örneği!

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira kontratı imzalanıyor. İşte, ev sahibi kiracı kontratı örneği!

mal sahibi stopaj öder mi Haberi

mal sahibi stopaj öder mi

Dükkan stopaj vergisini kim öder?

Vergi tevkifatı olarak da bilinen stopaj, gerçek ve tüzel kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesinde, kiracı tarafından brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenen vergi olarak tanımlanıyor. 


Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesinde stopaj kesintisi açıklanıyor. Bu maddede hangi ödemelerden vergi tevkifatı yapılacağı ayrıntılı olarak belirtiliyor:


Madde 94

"Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar."


Söz...