02 / 05 / 2024

mal sahibinin dava açma hakkı

mal sahibinin dava açma hakkı

Kat malikinin dava hakkı kat malikleri kurulu kararlarına karşı veya borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin hareketlerinden dolayı uğradığı zarar sebebiyle doğuyor. Davada görevli mahkeme sulh mahkemesi oluyor...

Müteahhit arsayı bitirmediğinde ne yapılmalı? İnşaat sözleşmesi feshedilir mi?

Arsası olup arsayı kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhide verenler, bazı durumlarda tamamlanmayan işlerle karşılaşabilir. Müteahhit inşaatı bitirmezse kişinin bazı yasal haklarının olduğunu bilmesi gerekir. Peki arsa sahibinin bu durumlarda hakları nelerdir ve nasıl dava açmalıdır?

Elon musk'a milyar dolarlık dava! Bu sefer büyük zarara uğrayabilir 

Ünlü iş insanı Elon Musk, Dogecoin üstünden ponzi uygulamakla suçlanıyor. Dünyanın en varlıklı ikinci kişisi olan Twitter CEO'su, 193 milyar dolarlık bir mal varlığına sahip.  ABD'deki son dava, Musk'a 258 milyar dolarlık bir zarara yol açabilir.

Kiracı evden çıktıktan sonra dava açabilir mi?

Kiracı ve ev sahibinin arasındaki iletişim bozulabilir. Hatta bu bozulma dava, mahkeme boyutuna kadar da gidebilir. Peki bu durumda ne olur? İşte detaylar!

Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?

Kira sözleşmesi, kiracı ve mal sahibinin önem vermesi gereken resmi belgelerden biridir. Peki Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?

Yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Kiracıların oturduğu ev satıldığında yeni mal sahibinin kiraya ne kadar zam yapabileceği merak ediliyor. Peki, yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022!

Kiracısını evden çıkarmak isteyen mal sahipleri kiracıyı çıkartma şartlarını ve süresini araştırıyor. İşte ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022...

Konut sitesi görevlileri dava açabilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında konut sitesi görevlilerinin dava açıp açamayacağını kaleme aldı. Peki konut sitesi görevlileri dava açabilir mi?

Metin Şentürk villası için eski eşine dava açıyor!

Sanatçı Metin Şentürk eski eşi Fulya Kalkavan ile mal paylaşımı davası için yeniden dava açacak. Sarıyer'deki havuzlu villasını evlenmeden önce aldığını söyleyen Şentürk villasının yeniden mal paylaşımı yapılması gerektiğini dile getirdi.

Berk Oktay ile Merve Şarapçıoğlu'nun mal paylaşımı davası başladı!

Berk Oktay ile Merve Şarapçıoğlu arasındaki ‘mal rejimi davası’nın ilk celsesi görüldü. Tanıkların dinlendiği dava 2 Kasım tarihine ertelendi.

Gayrimenkul ipoteğine dayalı finansman modeli Tersine Mortgage nedir? 

Mal sahibinin evinin değerine karşı borçlandığı bir konut kredisi Tersine Mortgage(Reserve Mortgage) ismi veriliyor. Peki, Tersine Mortgage neleri kapsıyor? İşte detaylar...

Mal paylaşımı dava dilekçesi 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, eşler arasındaki mal rejimleri nelerdir? Mal paylaşımı dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilenler...

Kiracılar dikkat! Bunu yaparsanız dava açılabilir!

Posta yazarı Tamer Heper 'Temmuz 2019 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile dairemde oturan kiracı, son 6 aydır kirasını ödemiyor. Kendisine tahliye talepli icra takibi yaptım, borcu bulunmadığına dair itiraz etti. Bu durumda kiracı aleyhine nasıl bir dava açmalıyım?' sorusunu cevapladı.

Aidatını ödemeyenin mal varlığına haciz!

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, vekalet ücreti ve icra masrafı da dahil olmak üzere ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 10 hesabıyla gecikme tazminatı ödüyor. Yönetici icra takibi yanında, kat sahibinin mal varlığına haciz koyabiliyor.

mal sahibinin dava açma hakkı Haberi

mal sahibinin dava açma hakkı


Kat malikinin dava hakkı!


Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33. maddesinde sadece kat maliklerinin dava hakkı olduğu belirtiliyor. Ancak, dava açmakta yararı bulunan veya zarara uğrayan kimseler kat maliki olmasalar dahi hakimin müdahalesini isteyebiliyor. Kat malikinin halefleri, kiracılar, yöneticiler, sınırlı aynı hak sahipleri katta oturan ve ondan faydalanan kişiler de hakime başvurabiliyorlar.


Kat malikinin dava hakkı!

Kat malikleri gerek kat malikleri kurulu kararlarına karşı gerekse borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin hareketlerinden dolayı uğradığı zarar sebebiyle dava açabiliyorlar. Dava açmakta yararı bulunan kat maliklerinin dava hakkı hiçbir sınırlamaya tabi tutulmuyor. Öyle ki, Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer kanun hükümlerine göre yararları olanlar her konuda dava açma hakkına sahiptirler.


Kat malikinin dava hakkında görevli mahkeme!

Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesinde sulh mahkemesine başvurarak denilmek suretiyle görevli mahkemenin Sulh...