28 / 04 / 2024

Mal sahibinin hapis hakkı

Mal sahibinin hapis hakkı

Kiralama ilişkilerinde kiracı ve mal sahibinin haklarını düzenleyen Türk Borçlar Kanunu gereğince kiraya verenin hapis hakkı bulunuyor. Peki, kirada hapis hakkı nedir? Kirada hapis hakkı nasıl kullanılır?

Kirada hapis hakkı!

Kira hukukuna göre kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir...

Mal sahibinin hapis hakkı!

Mal sahibi, kiraya verdiği gayrimenkulünün kira bedelini güvence altına almak için, hapis hakkını kullanabiliyor. İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen mal sahibinin hapis hakkı hükümleri...

Ev sahibini şikayet eden kiracıya iftira suçundan 10 ay hapis!

Mega kent İstanbul'da bir kiracı, ev sahibinin imzasını taklit ederek tahliye davası açtığını öne sürdü. Söz konusu imzanın kendisine ait çıkması üzerine kiracı, "iftira" suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?

Kira sözleşmesi, kiracı ve mal sahibinin önem vermesi gereken resmi belgelerden biridir. Peki Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?

Yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Kiracıların oturduğu ev satıldığında yeni mal sahibinin kiraya ne kadar zam yapabileceği merak ediliyor. Peki, yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022!

Kiracısını evden çıkarmak isteyen mal sahipleri kiracıyı çıkartma şartlarını ve süresini araştırıyor. İşte ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022...

Gayrimenkul ipoteğine dayalı finansman modeli Tersine Mortgage nedir? 

Mal sahibinin evinin değerine karşı borçlandığı bir konut kredisi Tersine Mortgage(Reserve Mortgage) ismi veriliyor. Peki, Tersine Mortgage neleri kapsıyor? İşte detaylar...

Adana'da sahte emlakçıya 6 yıl 8 ay hapis cezası!

Adana'da ev sahibinin imzasını taklit ederek kendi kiraladığı daireyi başkasına kiraya veren G.K.'ye 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi...

Aidatını ödemeyenin mal varlığına haciz!

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, vekalet ücreti ve icra masrafı da dahil olmak üzere ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 10 hesabıyla gecikme tazminatı ödüyor. Yönetici icra takibi yanında, kat sahibinin mal varlığına haciz koyabiliyor.

Murat Hazinedar'a haksız mal varlığı davası!

Eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve meclis üyesi Çetin Kırışgil’e haksız mal edindikleri gerekçesiyle dava açıldı. Savcılık, Hazinedar ve Kırışgil için 8 yıl hapis ve 10 milyon para cezası talep edildi...

Alişan Nişantaşı’ndaki dükkanını kapattı!

Alişan babası için Nişantaşı’nda açtığı dönerci dükkanını, mal sahibinin kiraya ekstra zam yapmak istemesinin ardından kapattı.

Saray Muhallebicisi'nin Fatih şubesi yüksek kiraya yenik düştü!

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ait Saray Muhallebicisi'nin Fatih'te bulunan 16 yıllık şubesi, mal sahibinin yüksek kira zammı nedeniyle kepenk indirdi.

Kira depozito iadesi 2020!

Mal sahibinin evi kiralamak isteyen kiracıdan aldığı ''güvence bedeli'' olarak belirlenen kira depozitosu kiracının evden ayrılması durumunda iade ediliyor. Peki kira depozitosu nasıl iade ediliyor? İşte kira depozito iadesi 2020!

Gayrimenkul sektöründe pazarlık sevdası!

Gayrimenkul almak isteyen vatandaşlar pazarlık hevesiyle yanıp tutuşuyor. Ancak alıcı adayının yanlış bir cümle kullanması veya mal sahibinin alıcıyı rahatsız eden bir cümle kurması tüm satışın yatması için yeterli oluyor.

Kiralık işyerine yapılan masraflar!

Posta yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Beş yıllığına tuttuğum işyerine ihyası amacı ile bayağı masraf yaptım. Mal sahibinin müracaatı ile kentsel dönüşüme girdi ve beş yıllık sözleşmenin bitiminden önce tahliye edildim.Yaptığım bunca masraf ne olacak? ''sorusunu cevapladı

Mal sahibinin hapis hakkı Haberi

Mal sahibinin hapis hakkı

Kirada hapis hakkı nedir?

Kiralama ilişkilerinde kiracı ve mal sahibinin haklarını düzenleyen Türk Borçlar Kanunu gereğince kiraya verenin hapis hakkı bulunuyor. Peki, kirada hapis hakkı nedir?


Kanun gereğince, taşınmaz kiralarında kiraya veren, işlemiş bir yıllık ve işlemekte olan altı aylık kira bedelinin güvencesi olmak üzere, kiralananda bulunan ve kiralananın döşenmesine veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkına sahiptir.


Kiraya verenin hapis hakkı, alt kiracının asıl kiracıya olan kira borcunu aşmamak üzere, alt kiracının kiralanana getirdiği aynı nitelikteki taşınırları da kapsar.


Hapis hakkı, kiracının haczedilemeyen malları üzerinde kullanılamaz.


Üçüncü kişilere ait olan eşya

Üçüncü kişilerin, kiraya verenin kiracıya ait olmadığını bildiği veya bilmesi gerektiği eşya ile çalınmış, kaybolmuş veya başka bir biçimde malikinin elinden iradesi dışında çıkmış eşya üzerindeki hakları, kiraya verenin hapis hakkından önce gelir.


Kiraya...