03 / 05 / 2024

mal sahibinin sorumlulukları nelerdir

mal sahibinin sorumlulukları nelerdir

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında, taşınmaz mal sahibi ile kiracı arasında bir sözleşme imzalanıyor. Peki, kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları nelerdir? İşte tarafların hak ve sorumlulukları..

Ev sahibinin sorumlulukları nelerdir? 

Ev sahibinin, kanunen kiracılara birçok sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar sayesinde kiracılar, evde ikamet etme haklarından daha iyi şekilde yararlanabilir. Peki ev sahibinin sorumlulukları nelerdir ve neleri yerine getirmekle yükümlüdürler? İşte tüm bunların yanıtları...

Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?

Kira sözleşmesi, kiracı ve mal sahibinin önem vermesi gereken resmi belgelerden biridir. Peki Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?

Yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Kiracıların oturduğu ev satıldığında yeni mal sahibinin kiraya ne kadar zam yapabileceği merak ediliyor. Peki, yeni ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022!

Kiracısını evden çıkarmak isteyen mal sahipleri kiracıyı çıkartma şartlarını ve süresini araştırıyor. İşte ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma süresi 2022...

Apartman yöneticisinin sorumlulukları nelerdir?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında apartman yöneticisinin sorumluluklarını yazdı. Peki apartman yöneticisinin sorumlulukları nedir?

Boşanmada mal paylaşımı 2021!

Eşler arasındaki mal paylaşımı rejim esasları, Medeni Kanun kapsamında belirtiliyor. Peki Eşlerin boşanmada mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları nelerdir? Boşanmada mal paylaşımı nasıl olur? İşte boşanmada mal paylaşımı 2021...

Gayrimenkul ipoteğine dayalı finansman modeli Tersine Mortgage nedir? 

Mal sahibinin evinin değerine karşı borçlandığı bir konut kredisi Tersine Mortgage(Reserve Mortgage) ismi veriliyor. Peki, Tersine Mortgage neleri kapsıyor? İşte detaylar...

Aidatını ödemeyenin mal varlığına haciz!

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, vekalet ücreti ve icra masrafı da dahil olmak üzere ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 10 hesabıyla gecikme tazminatı ödüyor. Yönetici icra takibi yanında, kat sahibinin mal varlığına haciz koyabiliyor.

Alişan Nişantaşı’ndaki dükkanını kapattı!

Alişan babası için Nişantaşı’nda açtığı dönerci dükkanını, mal sahibinin kiraya ekstra zam yapmak istemesinin ardından kapattı.

Saray Muhallebicisi'nin Fatih şubesi yüksek kiraya yenik düştü!

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a ait Saray Muhallebicisi'nin Fatih'te bulunan 16 yıllık şubesi, mal sahibinin yüksek kira zammı nedeniyle kepenk indirdi.

Kira depozito iadesi 2020!

Mal sahibinin evi kiralamak isteyen kiracıdan aldığı ''güvence bedeli'' olarak belirlenen kira depozitosu kiracının evden ayrılması durumunda iade ediliyor. Peki kira depozitosu nasıl iade ediliyor? İşte kira depozito iadesi 2020!

Gayrimenkul sektöründe pazarlık sevdası!

Gayrimenkul almak isteyen vatandaşlar pazarlık hevesiyle yanıp tutuşuyor. Ancak alıcı adayının yanlış bir cümle kullanması veya mal sahibinin alıcıyı rahatsız eden bir cümle kurması tüm satışın yatması için yeterli oluyor.

Kiralık işyerine yapılan masraflar!

Posta yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Beş yıllığına tuttuğum işyerine ihyası amacı ile bayağı masraf yaptım. Mal sahibinin müracaatı ile kentsel dönüşüme girdi ve beş yıllık sözleşmenin bitiminden önce tahliye edildim.Yaptığım bunca masraf ne olacak? ''sorusunu cevapladı

mal sahibinin sorumlulukları nelerdir Haberi

mal sahibinin sorumlulukları nelerdir

Kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları!

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında, taşınmaz mal sahibi ile kiracı arasında bir sözleşme imzalanıyor. Sözleşmeyi imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor.


Mal sahibi ile kiracının sahip olduğu sorumluluklar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.


Aynı zamanda kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür. Peki, kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları nelerdir?


Kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları

Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem...