11 / 05 / 2024

maliye Vergi mahremiyeti

maliye Vergi mahremiyeti

Vergi mahremiyeti vergileme süreciyle ilgili olarak ortaya çıkan ve vergileme ilişkisi içinde öğrenilen bilgilerin, mükellefler ile bilgi sahibi kişiler arasında gizliliğini gerektiriyor. Peki, vergi mahremiyeti nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! Bakanlık 300 vergi müfettiş yardımcısı alacak...

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan açıklama kapsamında 300 vergi müfettiş yardımcısı alınacağını bildirdi. İşte haberin detayları...

Vergi borcu olan depremzedelere müjde! Faizsiz taksit imkanı geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, zelzele  coğrafyasındaki vergi dairelerine olan borçların 24 aya kadar faizsiz alınmadan taksitlere ödeneceğini açıkladı.

Son dakika! Depremzedelerin vergi borçları ertelendi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, depremden etkilenen 10 ilde yaşayan vatandaşların vergi borçlarının ileri tarihe ertelendiği bildirildi. Peki deprem yaşanan illerde vergi borçları hangi tarihte ödenecek?

Dikkat! 2023 yılında ödeyeceğimiz vergi ve harçlara büyük zam geldi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı dakikalar önce yaptığı açıklamada, vergi ve harçlara zam yapıldığını duyurdu. Peki yeni yılda alınacak vergi ve harçlarda yapılacak artış oranları ne kadar olacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Borusan'a vergi incelemesi!

Borsa İstanbul şirketlerinden Borusan Yatırım ve Pazarlama A.Ş.'ye 2018, 2019, 2020, 2021 dönemlerine ilişkin vergi kanunları yönünden sınırlı inceleme yapılacağı bildirildi.

Vergi ve harçlara rekor zam geliyor! Pasaport ücreti, trafik cezaları ve ehliyet harcı tam bu kadar olacak!

Yeniden değerleme oranı 2022 yılı için yüzde 122,93 şeklinde belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte vergi ve harçlara gelecek zamlar...

İspanya’dan tarihi karar! Zenginlere ek vergi getiriliyor

İspanya Maliye Bakanı Maria Jesus Montero, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlaması ile birlikte başlayan yüksek enflasyon rakamları ve enerji krizi sorunlarına karşı zengin kişilerden ek vergi alınmasına yönelik çalışma başlattıklarını duyurdu. İşte detaylar…

Vergi denetiminde yeni dönem 18 Nisan'da başladı! Tamamen değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde vergi denetimi yapan inceleme elemanları, 2011 yılında Vergi Denetim Kurulu çatısı altında 'Vergi Müfettişi' unvanında birleştirildi.

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ 2022! Vergi dilimi nedir, nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi dilimleri, Maliye Bakanlığı tarafından her sene başında yeniden düzenleniyor ve kişinin yıllık toplam geliri üzerinden yapılan hesaplamalarla belirleniyor. Peki vergi dilimi nedir, nasıl hesaplanır? İşte 2022 yılına ait vergisi dilimleri…

Vergi borcu olanlar dikkat! Vadesi geçmiş borçlar için yeni düzenleme!

Hazine ve Maliye Bakanlığı; Resmi Gazete’de “Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği” yayımladı. Buna göre; hak sahiplerinin vadesi geçmiş vergi borçları, ödemenin tamamı beklenilmeden merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden olan alacaklarından mahsup edilebilecek.

Stokçularla mücadele başladı! Vergi müfettişleri sahada!

Son zamanlarda döviz kurlarından kaynaklı otomobilden, gıdaya kadar tüm sektörün satışlarında büyük artış meydana geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu artışlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan stokçuluğu denetlemek için uygulama başlattı. Bu uygulama doğrultusunda vergi müfettişleri sahaya indi.

Hindistan kripto para gelirlerine vergi getirdi!

Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman son zamanlarda sık sık gündeme gelen kripto paralarla ilgili olarak yaptığı açıklamada" Yapılan transferlerin büyüklüğü özel bir vergi rejimi uygulanması gerekliliğini doğurdu." şeklinde konuştu.

Vergi süreleri resmen uzatıldı!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada tüm ülkeyi etkileyen olumsuz hava koşulları sebebiyle vergi beyannamelerinin verilme ve ödenme sürelerinin uzatıldığını duyurdu.

maliye Vergi mahremiyeti Haberi

maliye Vergi mahremiyeti

Vergi mahremiyeti nedir?

Vergi mahremiyeti; vergileme süreciyle ilgili olarak ortaya çıkan ve vergileme ilişkisi içinde öğrenilen bilgilerin, mükellefler ile bilgi sahibi kişiler arasında gizli kalması ve üçüncü şahıslara açıklanmaması gerektiğini ifade ediyor. Vergi mahremiyeti ile ilgili yasal esaslar Vergi Usul Kanunu kapsamında madde 5'te açıklanıyor:


Vergi mahremiyeti: 

Madde 5 – Aşağıda yazılı kimseler görevleri dolayısiyle, mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine mütaallik olmak üzere öğrendikleri sırları veya gizli kalması lazımgelen diğer hususları ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların nef'ine kullanamazlar; 

 1. Vergi muameleleri ve incelemeleri ile uğraşan memurlar; 

 2. (Değişik : 23/6/1982 - 2686/1 md.) Vergi mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştayda görevli olanlar; 

 3. Vergi kanunlarına göre kurulan komisyonlara iştirak edenler; 

 4. Vergi işlerinde kullanılan...